.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Alla helgons dag

Ämne: Religion
| Mer

Alla helgons dag, högtiden som ger sorg, glädje, närhet och bringar goda såväl som dåliga minnen. Alla helgons dag är en högtid som firas världen över i syfte att minnas våra avlidna nära och fira deras tid på jorden. I vår tid har denna dag även kommit att bli ett tillfälle då man samlas till maskerad.

Alla helgons dag förknippas idag mycket med den anglosaxiska högtiden Halloween, som är en motsvarighet till vår högtid. Halloween och Alla helgons dag har samma rötter men skiljer sig något i hur de två högtiderna firas. Halloween firas genom att barnen springer runt utklädda till vålnader och liknande och tigger godis. Om de inte får godis efter att ha besökt någon resulterar det i bus och upptåg av olika slag och på kvällen vankas det middag med familj och vänner. Alla helgons dag är en mer familjär och lugn högtid där man ska ta sig tid att umgås med familjen och minnas de döda. De två högtiderna Halloween och Alla helgons dag infaller under samma period på senhösten, men med en veckas mellanrum.

Egentligen är Alla helgons dag en fin gammal tradition som ger oss möjlighet att stanna upp i vardagen och reflektera över livet. Vi kan sörja våra döda och fira deras liv på jorden. För många är Alla helgons dag förknippad med sorg över avlidna närstående och för andra innebär Alla helgons dag närhet och en chans att samla nära och kära för att tillsammans njuta av varandra och samtidigt minnas våra döda släktingar och vänner. För åter andra blir det ett tillfälle att ”tjuvstarta” Halloween genom att damma av sina maskeradkläder och ställa till med maskerad.

Hur firas Alla helgons dag?

I Sverige är det vanligt att vi firar Alla helgons dag genom att samla nära och kära. Tillsammans äter familjen middag och minns de döda. Många väljer att fira de dödas liv på jorden istället för att endast sörja dem. Detta görs vanligtvis genom att anordna fest med god mat och trevlig stämning. Kanske med tillhörande maskerad? På kvällen är det många som åker till sina avlidna släktingars och vänners gravar för att tända ett gravljus eller lägga dit en krans. Att se en stor kyrkogård under Alla helgons dag brukar vara en mäktig syn med tusentals och åter tusentals levande ljus som brinner på gravarna.

Tidpunkten för Alla helgons dag

Alla hjärtans dag är en rörlig högtid. Detta innebär att den firas på olika datum varje år. Tidigaste datumet för Alla hjärtans dag är 31 oktober och sista dagen då högtiden kan infalla är 6 november. Tidigare inföll Alla hjärtans dag alltid 1 november och då hette högtiden endast 1 november. I de flesta länder i världen infaller Alla helgons dag alltid på ett visst bestämt datum, då oftast 1 november, men efter en helgdagsreform i Sverige som skedde år 1772 ändrades datumet till att vara rörligt. Efter en motion i riksdagen år 1953 bestämdes det att Alla helgons dag skulle infalla på en lördag varje år, Samtidigt bestämdes det även att namnet skulle vara Alla helgons dag.

Alla helgons dag, 3.5 out of 5 based on 56 ratings
| Mer
Betygsätt Alla helgons dag


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Alla helgons dag eller som på något sätt är relaterade med Alla helgons dag.

Kommentera Alla helgons dag

« |


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2