.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Alla hjärtans dag

Ämne: Kultur
| Mer

Alla Hjärtans Dag är en underbar högtid som för med sig pirr i magen för ung som gammal. Att ha en egen ”Valentin” att uppmärksamma på denna kärlekens högtid Alla Hjärtans Dag är underbart.  Men Alla Hjärtans Dag handlar i grund och botten inte om kärlek, utan om ett helgon vid namn Valentin, eller Valentinus.

Historien om Alla Hjärtans Dag

Hur Alla Hjärtans Dag uppkom från början är det ingen som vet. Det man med säkerhet kan konstatera är att den sannolikt uppkom inom den katolska kyrkan runt 400-talet och att högtiden inte förknippades med kärlek förrän runt medeltiden. Hur och varför den uppkom råder det dock delade meningar om, beroende på vem man frågar.

Teorier kring Alla Hjärtans Dag

En klassisk historia om Alla Hjärtans Dag, eller Valentins Dag, handlar om en man vid namn Valentinus som levde under 200-talet. Valentinus ska ha blivit dömd till döden genom halshuggning, varför han dömdes till döden råder det dock skilda meningar om. Anledningen till att den katolska kyrkan valt att helgonförklara Valentinus var för att han, bland annat, strax innan sin avrättning återgett synen till sin fångvaktares dotter.

En liknande historia talar om en romersk kristen vid namn valentin. Denna historia skiljer sig inte mycket mot den föregående då den handlar om en man på 200-talet som blev fängslad och dömd till döden genom halshuggning. Historien beskriver Valentin som en passionerad man som brann för kärlek. Hans största nöje ska ha varit att plocka blombuketter i trädgårdarna och ge dem till älskande par. En annan passion ska ha varit att viga unga kärlekspar. Kejsar Claudius II förbjöd vigsel av unga par, något som Valentin trotsade, resultatet blev en dödsdom. I fängelset, i väntan på döden, förälskade sig Valentin och fångvaktarens dotter. Innan avrättningen fick den unga kvinnan ett kärleksbrev, signerat ”Din Valentin”.

Från detta har det kommit seder, som förvisso inte är så stora i Sverige men desto större i andra länder. I exempelvis USA är det vanligt att man ger ett ”Valentin-kort” på Alla Hjärtans Dag till den man är kär i. Om personen mottager kortet lovar denne att vara givarens Valentin i ett år.

Alla Hjärtans Dag i Sverige

I de engelsktalande länderna är Alla Hjärtans Dag, eller Valentines Day en mycket stor och djupt rotad högtid. Denna dag är tillägnad kärleken och det är meningen att den som inte redan har en partner, ska hitta en just denna dag. Alla Hjärtans Dag firas den 14 februari varje år och har funnits i Sverige sedan 1960-talet. Från början var denna dag inget speciellt och uppmärksammades av mycket få personer. Under 1990-talet togs Alla Hjärtans Dag upp i svenska högtidsalmanackan och fick genast ett uppsving. Idag känner alla till Alla Hjärtans Dag och den firas av så gott som alla.

Varför man valt att lägga Alla Hjärtans Dag just den 14 februari vet man heller inte. En teori är att Valentin ska ha avrättats just denna dag och en annan teori, som är mer verklighetstrogen, är att man valt att ha kärlekens högtid under den period på året som de flesta blir kära. Just våren och månaderna februari och mars är de månader på året då människor väljer att ta sig ut och fånga de första solstrålarna. Solen värmer, knoppar brister och fåglar sjunger, det är som upplagt för romantik och kärlek.

Alla hjärtans dag, 3.4 out of 5 based on 38 ratings
| Mer
Betygsätt Alla hjärtans dag


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Alla hjärtans dag eller som på något sätt är relaterade med Alla hjärtans dag.

One Response to “Alla hjärtans dag”

  1. Elsa Lovisa Brattlund on 24 Feb 2012 at 2:02 e m #

    Ja det kan vara ett problem med hjärte saker. Själv träffade jag en ny kille och vi hade ett “snack” om vårt förhållande på alla hjärtans dag. Han har en tjej och jag var sambo när vi möttes. Han vill att vi fortsätter träffas samtidigt som han har sitt fasta förhållande med den andra tjejen.

Kommentera Alla hjärtans dag

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2