.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Analys

Ämne: Samhälle
| Mer

Sammanfattning:

Den 5 november var det en föreläsning på Medborgarhuset i Eslöv, som handlade om ”Sanning och konsekvens på Internet”. Under denna föreläsning närvarade fyra klasser från Sallerupsskolan i Eslöv. Den senaste tiden har flera hundra elever i Eslövs Kommun fått information om säkerhet på Internet av Ulf Silling, som har lång erfarenhet inom IT området.

Vissa föreläsningar har även vänt sig till vuxna personer.

Analys:

Fler barn och ungdomar använder datorer och Internet dagligen. Förr utnyttjade fler t ex bibliotekets tjänster, för att hitta uppgifter och fakta, men utvecklingen inom IT har gått mycket fort. Idag anser många att det är mycket bekvämare och enklare att söka fakta på Internet, när man vet att möjligheten finns. Det kan vara smidigare att skriva in sökord på Internet, än att läsa många böcker utan att få något svar. På Internet kan nästan vem som helst lägga in texter, bilder och mycket annat, därför måste man vara försiktig och inte lita på allt som man läser på nätet. Man ska alltid vara källkritisk! Även små barn har börjat använda datorer och har tillgång till Internet. Jag tycker inte att man kan förbjuda dem att surfa på nätet, men föräldrar bör ha uppsikt på vilka hemsidor barnen besöker. Ofta har barnen idag egna rum och egna datorer, detta innebär att det blir svårare för föräldrar att kontrollera deras vanor på datorn. Ibland kan man av misstag komma in på hemsidor, som kan vara olämpliga och då kan det vara jobbigt att våga berätta för föräldrarna. På Internet finns även oseriösa personer som försöker lura folk på olika sätt. Det har förekommit på olika chatt sidor att personer fått barn att klä av sig framför webb kameran, lurat ut dem på träffar och sedan våldtagit dem eller lurat dem på pengar, utpressning och liknande. Även drog- och spritförsäljning till minderåriga förekommer. Det är viktigt tycker jag att man pratar med sina föräldrar om något känns fel, innan det är för sent. Jag har hört att Polisen har personer anställda på heltid, för att komma åt dessa personer och det är inte alltid så lätt att hitta dessa personer. Jag tycker att detta är ett bra sätt att arbeta på. Man kan spärra vissa hemsidor och det finns även program som kan hjälpa föräldrar att se på vilka hemsidor barnen/ungdomarna varit inne på. Boffning har blivit allt vanligare och det innebär att man inandas lustgas ex från olika sprayburkar t ex grädde. Ett rus uppnås av lustgasen och hjärnan får syrebrist. Det kan liknas vid fylla efter alkoholintag. I Sverige har dödsfall inträffat på grund av sk boffning vilket jag tycker är hemskt. Men om man använder Internet på rätt sätt är det ett effektivt hjälpmedel i skolarbetet och kan underlätta mycket tycker jag. Genom Internet hittar man ofta ”extra” saker att läsa om, när man söker på något – det ger kunskap. Naturligtvis hittar man inte alltid genast det man söker, utan får leta både länge och väl. Jag tycker att det är bra, att man kan titta på videoklipp och gå in på nöjessidor.

Jag tycker att man inte ska chatta med främmande människor, som man inte vet säkert vem de är eller bestämma träff med dem. Om man ändå skulle vilja träffas, så tycker jag att man inte ska gå till mötesplatsen själv. Man kan ha sällskap med vänner eller träffas på en offentlig plats där det finns mycket folk. Skulle man bestämma träff på offentlig plats bör man komma överens med sina föräldrar när och var de ska hämta en. Jag menar t ex om du går på ett disco och din nya bekantskap vill förflytta sig till ett annat ställe, vet ingen var du är eller om något händer på vägen ifall du inte meddelar någon i förväg om detta.

Min släkting i Serbien lärde känna sin man via nätet, så nätet kan vara en början till nya bekantskaper, vilket betyder att alla människor inte är onda!

Om man har bredband som jag, kan man spara pengar genom att ha kontakt med sina vänner via e-post, msn, skype eller chatt. Ju mindre man talar i telefon, desto mindre telefonräkning får man.

Analys, 2.0 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Analys


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Analys eller som på något sätt är relaterade med Analys.

Kommentera Analys

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2