.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Andra världskriget

Ämne: Krig
| Mer

Andra Världskriget 1939-1945

Önskan till en fred som varade, var stor bland folket, jorden runt, efter första världskriget. Man hade satt sitt hopp och sin tro på Nationernas Förbund och överenskommelserna i Versaillesfreden. Ett antal möten hölls av stormakterna och stämningen tycktes bli bättre.

Men knappt 20 år senare efter att sista skottet hade avlossats i slutändan av första världskriget, stod ett nytt krig och väntade i farstun. Nu var den större och tyngre än någonsin tidigare.

NF: s fiasko var ett faktum och än en gång rustade man upp för ett stort slag.

Man kan säga att tre olika händelser låg bakom det hela.

De segrande stormakterna misslyckandes med att skapa en stabil och fridfull världsordning. Versaillesavtalets orealistiska villkor var väldigt förödmjukande för Tyskland och skapade en bitterhet bland det tyska folket. Det här var ett av nazistpartiernas starkaste argument och skälet till Hitlers enorma stöd.

Det andra var de ekonomiska kriserna som rådde under 1920-30. New York-börsen kraschade och miljontals gick arbetslösa. I Tyskland var läget så uselt att man började i desperation trycka nya sedlar för att kunna betala alla skulder. Detta ledde i sin tur till en förödande inflation. Som exempel kan man ta att den tyska markens värde gick från 75 miljoner för en dollar till 4 miljarder för en dollar på bara tre år. Man klagade på regeringen och folk började vända sig mot Hitler då han lovade välfärd och ett nytt Tyskland med stor industriell makt.

Då USA började ta avstånd från den europeiska politiken och all stark kontroll över näringslivet, började självsäkerheten växa sig allt starkare i Hitler då han uppfattade det som om USA inte skulle lägga sig i vid ett nytt krig. Det här skulle visa sig var väldigt fel.

Det tredje var en hänsynslös nationalism som började gro fram. Det startade med Stalin i Ryssland som sedan spreds bland alla revolterande kommunistiska grupper ute i Europa. Som motreaktion till det här uppstod de nazistiska och fascistiska rörelserna.

1922 kom Benito Mussolini till makten och blev regeringschef i Italien. Han var den som var först ut av de nya rörelserna. Därefter kom Hitler och Franco.

1935 infördes allmän värnplikt i Tyskland under ledning av Hitler. Det enda motstånd han stötte på var en ynka protest från Frankrikes och Englands sida. Året därefter tog han över Rhenlandet. De segrande makterna avvaktade då de inte ville riskera ett nytt krig.

Efter att stöttat Franco och högerextremisterna under inbördeskriget i Spanien, slöt Hitler förbund med Mussolini, som även han hade stöttat Franco, och därmed skapades den så kallade stålaxeln mellan Berlin och Rom. Japan förenade sig år 1937 och därmed blev det Berlin-Rom-Tokyo. Dessa var tre bitska länder som bara satt och väntade på att få utöka sin makt eftersom dem kände sig hämmade.

Tack vare förbundet med Italien, kunde Hitler år 1938, ansluta sitt hemland Österrike till resten av riket. Han välkomnades med öppna armar. Byggandet av sitt rike ledde honom till Tjeckoslovakien. Där fanns det områden med en tysktalande befolkning, det så kallade Sudet.

Men Tjeckoslovakien tänkte inte lämna över en del av landet utan strid. Läget blev kritiskt.

Så Storbritanniens premiärminister Chamberlain och Framkrikes president Edouard Daladier tog sig till München där de träffade Hitler och Mussolini. Han förklarade att det vara det sista draget från hans sida så västmakterna gav med sig.

Men Hitler höll inte sitt löfte. För 1939 stod det klart att Polen skulle anfallas. Tyskland ville ha Danzig, ett friområde i norra Polen. Frankrike och Storbritannien lovade att backa upp Polen. Ett mycket överraskande besked kom då Sovjetunionen och Tyskland hade gått med i en icke-angreppspakt. Därmed hade Hitler löst problemet med ett tvåfrontsangrepp.

I september samma år gick tyska trupper in i Polen och Frankrike och Storbritannien förklarade krig mot Tyskland.

Tysklands krigföring var väldigt effektiv. En ny och överlägsen krigföring med pansartrupper och störtbombare, hade arbetats fram och de hade dessutom erfarenhet efter inbördeskriget i Spanien. Med blitzkrieg-taktiken svepte dem över landet och efter knappt en månad hade trupperna besegrat allt motstånd.

Förloppet påskyndades av hungriga ryssar som anföll från öster för att få sin del av kakan.

Med hjälp av pakten med Tyskland, kunde Sovjetunionen lägga händerna på Balticum och Finland. Estland, Lettland och Litauen ockuperades och i slutet på året angrepps Finland. Efter ett segt motstånd, fick landet till slut ge upp och dela med sig av landet och dess områden.

År 1940, attackerades förbluffande nog, Danmark och Norge av Tyskland. Danmark kapitulerade snabbt medan det tog tyskarna 2 månader att besätta Norge.

Knappt efter att tagit kontrollen över Norge, attackerades Holland och Belgien som gav upp efter en vecka. Ett listigt drag från tyskarnas sida som med sin erfarenhet från första världskriget, visste hur de kunde ta sig in i Frankrike utan att köra in i den franska befästningslinjen längs med Tysklands gräns. Tyskarnas trupper krossade allt motstånd på kort tid då de franska trupperna var oerhört underlägsna. I juni 1940, kapitulerade fransmännen.

Storbritannien stod nu ensam i kampen mot Tyskland. I stridens hetta blev den nya premiärministern, Winston Churchill en självklar ledargestalt som samlade landet och bibehöll koncentrationen och hoppet bland invånarna. Invasionen av Storbritannien gick inte som planerat då det brittiska jaktflyget, trots sin ringa skara, orsakade stora förluster för tyskarna. Hitler fick överge den iden. Det här ett surt slut då det var tyskarnas första stora förlust.

Under kriget var det USA som stod för krigsmaterial till britterna. Tyskarna visste detta och ville därför slå ut de viktiga sjöförbindelserna. Men tack vare den enorma amerikanska produktionen, så kunde de producera fler fartyg än tyskarna kunde sänka. Ännu en förlust för Tyskland, då slaget om Atlanten var förlorat.

” I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.”

Winston Churchill 1940

Italien som hade gått med på tyskarnas sida år 1940, hade svårt att besegra motståndet på Balkan och Nordafrika. Hitler skickade då några trupper som stöd och 1941 var Jugoslavien och Grekland besegrat. Trupper skickades också till Nordafrika där målet var att ta över Suezkanalen.

Samma år attackerades Sovjetunionen. Tanken var att utrota kommunismen från dess rötter och att lägga beslag på den ryska oljan. Mycket talade för en lyckad operation, men ett hårt motstånd från ryssarnas sida och en ovanligt kall och hård vinter bromsade upp det hela.

1941 angrep den tredje axelmakten, Japan, den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Tanken bakom anfallet var att slå ut deras flotta och därmed försvaga USA för att kunna ta över hela Sydostasien och bygga upp en försvarsmur runt olika nyckelområden. Men skadan blev inte så stor som man hade hoppats och USA blev inte ofarligt.

Japan hade nämligen misslyckats med att slå ut oljedepåerna som skulle ha försatt den amerikanska flottan i koma.

USA förklarade därmed krig mot Japan. Så gjorde även Storbritannien. Tyskland och Italien förklarade krig mot USA tre dagar senare. Det här skulle visa sig vara ett av de större misstagen från axelmakternas sida. Hela Latinamerika förklarade krig mot Japan och före jul var 38 länder i krig.

1942 vänder kriget, mitt under axelmakternas storhetstid. Japanerna stoppas i Stilla havet. I Nordafrika stoppas italienarna och tyskarna vid El Alamein. Våldsamt drevs dem ut ur Afrika under ledning av britterna.

Italien intas 1943 av amerikaner och engelsmän. Folket ser kriget förlorat och Mussolini blir fråntagen makten.

Målet med att stoppa ryssarnas oljetillförsel vid floden Volga misslyckas och i Stalingrad omringas en stor tysk arme. Efter ett av historiens mest fruktansvärda slag tvingas tyskarna kapitulera.

Tyskarna blir attackerade från alla håll. Till slut förlorar de luftstriderna över sitt eget land och 1944 lanstiger de allierade i Normandie med den amerikanska generalen Eisenhower i spetsen. Invasionen pressar tyskarna mot öster samtidigt som ryssarna rycker fram österifrån.

Tyskland kunde inget annat göra än kapitulera. Hitler tar sitt liv och några dagar senare är kriget över i Europa.

Kriget i Stilla havet fortsätter tills 1945, då USA attackerar med ett nytt vapen, atombomben. Sju dagar senare kapitulerar Japan.

Vid det här laget har miljontals människor dött, städer jämnats med marken och än en gång har det bevisats att krig aldrig löser problem, endast skapar problem.

Benjamin Saghebpori

Andra världskriget, 2.2 out of 5 based on 16 ratings
| Mer
Betygsätt Andra världskriget


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Andra världskriget eller som på något sätt är relaterade med Andra världskriget.

Kommentera Andra världskriget

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2