.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Argument för och emot doping

Ämne: Etik, Samhälle
| Mer

Argument emot

Åsikt: Peder Mathiasson skriver på Riksidrotts förbundets hemsida om att doping borde förbjudas eftersom så många drabbas.

1. Argument: Han tycker att det är fusk att dopa sig. Ärlighet och rent spel är A och O inom idrotten. Det är meningslöst att tävla om inte alla följer gemensamma uppsatta regler. Det är även farligt att dopa sig. Det strider mod medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen.

Etik:
Effektetik: Om flertal individer dopat sig tvingas resten följa samma spår för att uppnå likvärdiga resultat. Alla tvingas alltså dopa sig för att hålla sig på elit nivå.
Regeletik: Man strider mot idrottens uppsatta regler om man dopat sig. Alla borde upprätthålla dessa regler.
Sinnelagsetik: Varje människa har rätt att uppnå elitnivå utan att behöva dopa sig, helt enkelt slippa fuska. Man ska inte heller behöva förstöra sin kropp mot sin egen vilja.

2. Argument: Han tycker också att doping förstör idrotten trovärdighet. Doping utgör därigenom ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse. Det kan även vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till hela två års fängelse.

Etik:
Effektetik: Doping kan leda till att idrotten blir allt mindre omtyckt. Folk kommer att tappa intresse för idrott. Dopingen kommer helt enkelt att ta över.
Regeletik: Man bryter helt enkelt mot Sveriges rikes lag och kan hamna i fängelse.
Sinnelagsetik: Man ska inte behöva ta risken att hamna i fängelse genom att dopa sig eller hanterat förbjudet preparat.

Min egen åsikt: Jag (Anders Wikström) tycker att doping borde förbjudas.

Argument: Jag tycker att doping gör att folk får mindre respekt för idrottsstjärnorna. Man vet inte om vinster och höga resultat kan bero på doping. Dopingmedel kan ibland i vissa tillfällen användas för att sätta dit idrotts stjärnor. Dom flesta som visar positiva dopingresultat brukar i alla fall skylla på detta. Idrottare kan ju också bli beroende av doping medel och bli missbrukare. Maradona är ett bra exempel, han missbrukade heroin, men är nu på bättrings vägen. Beteendet kan ändras drastiskt i och med doping. Aggressivitet och våldsamheter uppkommer ofta. Detta kan chockera och skada omgivningen.

Etik:
Effektetik: Folk kan bli misstänksamma och blir inte säkra på om idrottsstjärnan gjort ett bra resultat förrens dopingtesterna är klara. En del stjärnor kommer säkert bli utbuade.
Regeletik: Man ska inte använda dopingmedel för att sätta dit någon.
Sinnelagsetik: Man ska inte behöva oroa sig för att bli dit satt. Om man uppnått något bra resultat ska man inte bli tvungen att ta doping tester. Man ska heller inte behöva ta risken att bli missbrukare.

Argument för

Åsikt: Idrottsfilosofen Claudio Marcello Tamburrini skriver i ett inlägg om att doping borde tillåtas.

1. Argument: Yrkes Idrottare tvingas avstå från att förbättra sina prestationer av hänsyn till egen hälsa. Dom får inte avgöra själva vilka risker dom är villiga att ta. Fri doping skulle föra det goda med sig eftersom att vi äntligen kunde vara säkra på att hylla de mest förträffliga i en idrottsgren, och inte dem som är skickligast på att dölja sitt dopingfusk.

Etik:
Effektetik: Om man tillåter doping så slipper man bry sig om dopingfusk och därmed kan man hylla alla idrottsmän.
Regeletik: Man ska ha rätt att ta egna beslut.
Sinnelagsetik: Man har rätt att bestämma över sin kropp och vad man vill göra med den.

2. Argument: Om man tillåter fri doping skulle det finnas idrottsutövare som av försiktighetsskäl skulle föredra att avstå. Dessa atleter kommer dock att tvingas dopa sig för att inte förlora konkurrenskraft. Försiktigare atleter skulle onekligen utsättas för en viss press av sina dopade kollegor. Men inget hindrar dem från att fritt få välja att inte ge efter för den pressen. Naturligtvis hamnar dom inte bland dom tio-i-topp-atleterna. Men varför skulle alla göra det? Inom arbetslivet är det allmänt accepterat att de som gör de största uppoffringarna belönas rikligare. Den utbredda kommersialismen som idag rådet inom professionell elitidrott gör det möjligt att försörja sig som yrkesidrottare, även om man inte tillhör den yttersta skalan.

Etik:
Effektetik: Om man tillåter doping innebär inte det att alla kommer att dopa sig. En del kommer att avstå p.g.a. försiktighetsskäl (eftersom man ännu inte riktigt vet hur skadligt doping kan vara). Atleterna kommer ändå ha friheten att välja.
Regeletik: Man ska själv kunna välja och ta ställning till doping.
Sinnelagsetik: Varje människa har rätt att gå sin egen väg.

Min egen åsikt: Jag (Anders Wikström) är för doping i vissa sammanhang.

Argument: Eftersom doping höjer prestations förmågan så kommer nuvarande världsrekord att slås, detta är alltid populärt bland publiken. Även jag tycker det är häftigt när ett nytt världsrekord noteras. En del dopingmedel är nästan som vanligt kaffe just det att dom har en uppiggande effekt. Snus, rökning och alkohol som är nästan farligare än effedrin och dom är ju inte förbjudna. En del som är osäkra över sin kropp och har dåligt självförtroende kan med hjälp av doping snabbt få resultat. Om man har dålig ekonomi kan man med hjälp av doping hamna bra till inom en idrott och kan tjäna pengar.
Etik:
Effektetik: Om doping tillåts kommer privatpersoner även dopa sig för bättre kroppar och självförtroende. Idrotten kommer att bli populärare när nya världsrekord noteras.
Regeletik: Man ska alltid tänka på sitt eget bästa.
Sinnelagsetik: Man har alltid rätt att ta doping som en sista utväg. En människa har rätt att ta till doping för att må bättre.

Argument för och emot doping, 2.3 out of 5 based on 28 ratings
| Mer
Betygsätt Argument för och emot doping


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Argument för och emot doping eller som på något sätt är relaterade med Argument för och emot doping.

One Response to “Argument för och emot doping”

  1. Mehdi on 06 Mar 2012 at 10:58 f m #

    Jag tycker inte att man ska dopa sig för att förstöra människans kropp system. Vill man så kan man använda någon sorts energi dryck för energi annars fuskar man genom att bloddopa sig.

Kommentera Argument för och emot doping

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2