.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Arkimedes Princip

Ämne: Fysik
| Mer

Uppgift: I den här uppgiften så skall vi ta reda på hur stor lyftkraften är vid olika tillfällen.Materiel: Stativ med tillbehör, dynamometer, metallcylinder, sten i snöre och mätglas 250 ml i vårt fall.

Utförande: Först så skulle vi fylla ett mätglas till hälften med vatten. Efter det så lade vi upp stativet och så hängde vi upp dynamometern och stenen i stativet. Då skulle vi avläsa dynamometern och då fick vi fram tyngden: 0,32 i N (newton). Efter det så skulle vi sänka ner hela stenen i vattnet och avläsa dynamometern. Då avläste vi tyngden och den var betydligt mindre än vad den var hängande i luften. Den vägde faktiskt 0,10 N mindre i vattnet, alltså 0,22 N. Efter det så skulle vi räkna ut vattnets lyftkraft genom att subtrahera själva stenens tyngd med stenens tyngd nersänkt helt i vattnet. Då fick vi fram lyftkraften som då var 0,10 N (0,32 – 0, 22= 0,10 N). Efter det så skulle vi besvara hur mycket vattnet hade stigit med stenen i. Det ökade med 10 ml. Vatten har densiteten 1 g/kubikcentimeter. Så då måste 10 ml väga 10 g. Så det undanträngda vattnets tyngd är då 0,10 N.

Resultat:

Föremål: Tyngd (Newton)
Sten i luft
Sten nersänkt i vattnet 0,32
0,22

Lyftkraften var lika stor som det undanträngda vattnets tyngd, 0,10 N. Eftersom vattnet steg upp till 160 ml, men det var på 150 ml innan. Så 10 ml måste väga 10 g (vattnets densitet: 1g/kubikcentimeter) 10 g är då 0,10 N.

Slutsats: Efter att ha räknat ut allt så märkte vi att lyftkraften och det undanträngda vattnets tyngd vägde lika mycket, det vill säga 0,10 N. Jag har nu lärt mig att lyftkraften måste vara lika stor som det undanträngda vattnets tyngd. Nu förstår jag hur Arkimedes Princip fungerar.

Arkimedes Princip, 2.7 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Arkimedes Princip


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Arkimedes Princip eller som på något sätt är relaterade med Arkimedes Princip.

Kommentera Arkimedes Princip

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2