.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Barocken

Ämne: Historia
| Mer

Barocken är en stil som kom ifrån Italien på 1600-talet. Ordet barock kommer ifrån portugisiskan, orgelbundet formad pärla och på franska överdrivet.
Efter reformationen ville katolikerna visa att det får ny styrka genom att marker att en ny epok har börjat. Konstnärer och tonsättare fick pengar för att gör en ny stil, som blev barocken. Kännetecken för barocken är effekt och rörelser.Konstverk från barocken innehåller mycket skuggor som nästa alltid ser ut som en rörelse, de är ofta väldigt pampiga och mer vågade blandningar än under renässansen. Barockmålningar kan också se väldig olika ut från vilket land de kommer och en del konstnärer under barocken var i mot att måla bilder med religiöst motiv. En stor barock konstnär var Peter Paul Rubens som kom ifrån Nederländerna Han var en speciell målare och målade inte sina tavlor helt själv ut lät dem som var duktig på att måla händer eller fötter måla det. Han målade ofta porträtt, mytologiska, religiöshistoriska eller landskapsmålningar.

Litteraturen under barocken var olika från vilket land man befinnan sig i, men gemensamt och typiskt för barock inom litteraturen var att man hade krånglat till språket och språket var överdrivet. Barockens litteratur blev mycket kritiserat, men under romantiken ändrade man uppfattningen. En som skrev barocklyrik var John Donne, han skrev mycket till kyrkan som begravningsdikter och berömda predikan. I hans dikt “Yvs icke, död” är skriven väldigt uttrycksfullt som ” Snart vaknar vi till evig morgonglöd och Döden finns ej mer: Död, du är död”. Man kan också se det i det krångliga språket som “yvs” och “hugsvalas”. Donne tillhörde metafysiska poeterna där poesin handlade om världens innersta väsen.

Katolikerna firade seger över reformationen genom att bygga väldigt vackra kyrkor. Peterskyrkan har största inflyttande av barockstilen och byggdes i början av 1600 -talet. Arkitekturen under barocken påminner lite om renässansen, fast var mycket mer ståtligare. En svenska barock inspirerat arkitektur är Drottningholmsslott. Slottet började byggas på slutet av 1600-talet av Nicodemus Tessin den äldre och slutfördes av Nicodemus Tessin den nye. Inredningen och trägården innehåller en tung och mäktig barock men influenser av franska mönster. På slottet finns också den mest bevarade barockteatrar.

Med barockens musik ville man få fram en känsla hos lyssnarna och det var inte kompositörens egna känslor utan man ville att lyssnarna skulle få fram sin egen känsla. Många nya genrer kom under barocken som opera och orkestrerar, eller även kallad concerto. Operan föddes i Italien och var en protest mot kyrkomusiken. Många instrument utvecklades och förbättrades som fiolen, kontrabas, kyrkorgel och tvärflöjt. Det fans många kända kompositörer under barocken, men mest känd är Johann Sebastian Bach för ner han dog 1750 slutade barocken. Han var född i Tyskland, hade musiken i släkten och hade stort inflytande på utbildningen av organister. Bach komponerade orgel-, vokal – och orkesterverk. Många verk som han har skrivit har blivit mycket kända som trollflöjten, Eine kleine Nachtmusik och Figaros bröllop.

Gemensamt för dessa barockkonster är att det inte behövde vara lika regelbundet hur man skulle göra saker förutom, att det skulle väcka rektioner, vara stort och pampigt. Länderna hade också utvecklat sin egna barockstil som var typisk för länderna.

Barocken, 2.0 out of 5 based on 31 ratings
| Mer
Betygsätt Barocken


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Barocken eller som på något sätt är relaterade med Barocken.

One Response to “Barocken”

  1. Yoyo on 17 Apr 2008 at 6:11 e m #

    Du har blandat ihop Bach med Mozart! Bach skrev inte trollflöjten, Eine Kleine eller Gifaros bröllop!!

Kommentera Barocken

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2