.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Benito Mussolini

Ämne: Biografier
| Mer

Benito Mussolinis bakgrund

Benito föddes 29 juli 1883 i en by kallad Dovio i provinsen Forli.
Benito Mussolini växte upp med sina två föräldrar, mamman var lärarinna och pappan var smed. Som barn beskrevs Mussolini som orolig och aggressiv. Att han blev Hitlers bundsförvant var inte så konstigt. Redan som liten var han lite knäpp, han blev till exempel relegerad från skolor för att han överföll sina kamrater med kniv. Trots det så klarade han att gå ut skolan som väldigt duktig elev. Han var socialistisk journalist och agitator. 1902 flydde han, för att slippa militärtjänstgöring, och levde i Schweiz från 1902 till 1904 där han hade tillfälliga jobb. Han gifte sig med den 16 åriga dottern till hans faders älskarinna, Rachele Guidi. En tid efter det så grundade han en socialisttidning som hette “La Lotta di Classe” vilket betyder klasskampen. Han blev senare även redaktör för socialistpartiets officiella tidning, “Avanti” 1919, tack vare hans framgångar med hans egen tidning. Han fördubblade upplagan med en våldsam kampanj mot Italiens inträde i första världskriget. Han uteslöts sedan ur socialistpartiet och startade återigen en egen tidning: “Il Popolo d’Italia” efter att ha intagit den motsatta ståndpunkten.

Benito Mussolinis väg till fascistledare

Mussolini medverkade i det första världskriget 1915-1917, där han sårades. När han återvände hem var han en övertygad antisocialist och han bildade en fascistisk förening som kallades “Fasci di combatti-mento”, kampgruppen. Här bildades den Italienska fascistiska rörelsen som anknöt sig till Italiens territoriella krav i samband med fredsuppgörelsen i Paris. De hade även sociala mål. Med en väldigt effektivt talekonst så gick Mussolini till attack mot alla kommunister och socialister. 1922 var det en utlyst generalstrejk som bredde fascisternas väg mot maktövertagandet. Regeringen förhindrade inte strejken. Då sa Mussolini att om inte regeringen förhindrade den så skulle fascisterna göra det. Så de gjorde en marsch mot Rom. Kungen Viktor Emanuel III utnämnde sedan Mussolini till regeringschef den 31 oktober 1922, och kom att bli den hittills yngsta regeringschefen.
Fascisternas fullständiga maktövertagande förberedde han hänsyns-löst. Detta skedde genom valfusk i valet år 1924. Men trots att det var fusk i valet så fanns det många som stod bakom Mussolinis fascistparti. De såg till att det blev ordning och stabilt i landet men på deras villkor. Landets ekonomi förbättrades sedan. Mussolini hyllades i Europa och USA som ett geni och en mirakelman.

Benito Mussolinis roll i andra världskriget

Mussolini var fascistpartiets ledare. Han kallades “Il Duce”, ledaren, och blev diktator i Italien. Partiet var nästan som Hitlers nazistparti, fast utan det antisemitisk, och fick även hjälp av Hitler. Vid andra världskrigets utbrott så förklarade Mussolini att Italien var icke-krigförande. Men när Frankrike gick med i kriget så förklarade han krig mot dem och Storbritannien. Efter deras millitära motgångar så var Italien mer och mer beroende av nazisttyskland. Efter det att axelmakterna lidit nederlag i Nordafrika så började fascisterna planera att avsätta Mussolini från hans makt. Fascismens stora råd avsatte honom sedan, i juli 1943, och arresterade honom. Han hölls fången på berget Gran Sasso d’Italia men befriades ur fångenskapen av tyska fallskärmssoldater i september samma år. Benito flydde förklädd till tysk soldat tillsammans med älskarinnan sedan många år, Clara Petacci, och några män, när tysklands nederlag i Italien var ett faktum. Men de upptäcktes och sköts efter en rättegång 28 april 1945.

Vad var fascismen?

Fascism betyder antidemokratisk politisk rörelse. Fascismen är från början en benämning av den högerextremistiska rörelse Mussolini skapade, då han grundade fascistpartiet efter första världskriget i Italien. Det är en politisk ideologi som kom att behärska Italien 1922-1945. Tillbaka till 1800-talet kan man spåra fascismen. Det fanns revolutionära kampanjgrupper inom arbetsrörelsen som kallades fasci. Mussolini anslöt sig till de konservativa som ville att Italien skulle delta i kriget, på ententens sida. Mussolini bildade de första kampanjgrupperna 1919, de hade både sociala och konservativa mål. Under den sociala oron efter kriget så vred sig den fascistiska rörelsen åt höger och fascisterna kom i direkt konfrontation med vänster-politiker och strejkande arbetare. Fascismen krossade Italiens arbetarrörelse och den politiska demokratin upphävdes. Den blev även förebild för andra högerextremistiska rörelser i Europa, såsom tyska nazismen och spanska Franco-fascismen.

Benito Mussolini, 1.7 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Benito Mussolini


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Benito Mussolini eller som på något sätt är relaterade med Benito Mussolini.

Kommentera Benito Mussolini

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2