.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Big Bang

Ämne: Samhälle
| Mer

Big Bang är namnet på teorin om hur universum skapades.

Det är fortfarande väldigt oklart om hur universum blev till. Man är däremot ganska säker på att det hände för ungefär 10 – 15 miljoner år sedan. Tyvärr har teorin brister eftersom man har funnit stjärnor som är mycket äldre än det.
En del människor tror att det var en stor smäll (därav namnet) som satte igång alltsammans. Den teorin bygger på att universum var väldigt kompakt och hett (ungefär 1032 kelvin) från första början och sedan utvecklat sig till dagens universum. Det är faktiskt en ganska bra teori eftersom man då kan förklara den så kallade bakgrundsstrålningen i rymden och faktumet att det faktiskt finns en temperatur ute i rymden (3 Kelvin).
Andra tror på att det alltid har sett ut så som det gör idag.
Själv tror jag att mest på teorin om smällen eftersom allt måste ha bildats från någonting. Frågan är bara hur en sådan smäll kunde äga rum och vad som orsakade den.
Universum expanderar (förökar sig) dag för dag. Eftersom det växer dag för dag så behöver det ju inte alls ha varit en smäll eller explosion i början. I så fall så skulle det ju ha kunnat vara bara var ett litet svart hål från början som sedan har expanderat sig själv till det universum som vi känner idag, tror jag i alla fall.
Alltså, om det skulle vara på det visset så är hela rymden bara ett ända stort svart hål.

Vad fanns innan Big Bang ?

Tyvärr så kommer man alltid tillbaka till samma gamla fråga, : Det måste ju ha börjat med något och varifrån kom det och vad bildades det av i så fall ?
Det finns ju många teorier, en del av dom har jag redan skrivit en del har jag struntat i.
Den mest sannolika är den om en stor kompakt och hett klump som sedan har expanderat sig. Men den stöter ju på problem eftersom det (som tidigare sagt) finns stjärnor som är betydlig äldre än 15 miljarder år. Det är klart, man kan ju ha gjort något fel i mättningarna av stjärnorna men det är knappast troligt.

Hur skapades våra planeter och vårt solsystem ?

Ytterligare en svår fråga som man aldrig har lyckas besvara med säkerhet ännu. Man tror att galaxerna började bildas omkring 700 000 år efter big bang och att vårt solsystem bildades ungefär 1 miljard (100 000 000) år efter att universum hade påbörjat sin expandering.
Hur planeterna i vårt solsystem har bildas har vi inte alls något svar på.

Vad händer med vårt universum i framtiden ?

Fortsätter den bara att växa och växa i all oändlighet? Ja, vissa tror att det bara blir större och större och att det aldrig tar slut.
Sen finns det dom som tror att universum är formad som två stycken trianglar som har blivit lagda mot varandra och att det växer och växer ända tills man har nåt mitten på det då det börjar krympa tillbaka i samma takt som det förut expanderade i.
Jag tror att rymden är formad i en cirkel och att det började växa från ett litet svart hål i mitten och att det sedan växer utåt i en enda stor cirkel. Sedan, någon gång mycket senare i tiden kommer något oväntat att hända och hela skiten exploderar (eller nåt liknande) på grund av instabilitet bland stjärnorna, planeterna, galaxerna och någonting som vi inte ännu har upptäckt.

Jag själv struntar ganska mycket i vad som händer och hoppas att jag hinner dö långt innan universum krymper tillbaka, exploderar eller vad som nu händer med det i framtiden. Jag är glad för att jag lever i nuet och tänker inte utbilda mig till någon fysiker eller liknande och försöka knäcka gåtan. Jag är lever hellre i den värld som vi har idag.

Big Bang, 2.3 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Big Bang


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Big Bang eller som på något sätt är relaterade med Big Bang.

Kommentera Big Bang

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2