.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Blodomloppet

Ämne: Biologi
| Mer

Hemoglobinget är ett järnhaltigt protein som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobinet gör att röda blodkroppar kan transportera syre, och ger blodkropparna dess röda färg.

Hjärtat är som en dubbel pump. Samtidigt som den ena halvan pumpar ut blod i hela kroppen, tar den andra halvan tillbaka blod från venerna. Hjärtats vänstra halva har tjockare muskelväggar en högra, för att orka pumpa blod till det stora kretsloppet (aortan). Artärernas väggar är mycket tjockare en venernas för att de inte ska spricka. Artärer leder blod från hjärtat och vener till hjärtat. Hjärtat består av fyra rum, två kammaren och två förmak.

Om man följer en bloddroppe som börjar sin resa från det vänstra benet, kan det ha gått till så här:

Bloddroppen i det vänstra benet åker upp i venerna till hjärtat, i venerna finns det klaffar som förhindrar att blodet ska rinna tillbaka.

Bloddroppen åker in i högra förmaken från hålvenen. Högra förmaken har en klaff som låter bloddroppen att passera till den högra kammaren, därifrån pumpas den upp till lungartären, därifrån in till den högra lungan. I lungan färdas bloddroppen till lungblåsorna i bronken. Det är här syre och koldioxid utbytet sker. Vid in andning tar lungan upp syre som via lungblåsorna skickas till bloddroppen, och röda blodkroppar i bloddroppen tar upp syret. Den koldioxid som finns i blodvätskan åker till lungblåsorna som man sedan andas ut. Därifrån fortsätter bloddroppen ut till lungvenen och in i den vänstra förmaken.

Från den vänstra förmaken åker bloddroppen förbi klaffen, mellan den vänstra förmaken och den vänstra kammaren. I kammaren pumpas bloddroppen ut till aortan och den färdas ner till njurartären och in i ett av de många kapillärnystan som finns inuti njuren. I kapillärnystan filtreras det bort salt och urinämnen från blodvätskan. Blodkropparna i bloddroppen färdas i blodvätska, som när den lämnar kapillärväggarna och åker in i vävnaden, kallas vävnadsvätska. Cellerna i njuren lämnar ifrån sig koldioxid som hamnar i blodvätskan. Eftersom de röda blodkropparna inte kan lämna kapillärnystan, så lämnar den ifrån sig sitt syre till blodvätskan som vidare skickas till cellerna. Cellerna tar också upp aminosyror, fett och druvsocker från blodvätskan.

Av druvsocker och syre blidas det i cellerna; energi, koldioxid och vatten. Energin i cellerna används till transporter, uppbyggnad, nedbrytning av ämnen, muskelcellernas arbete och cell delning. Proteinmolekyler används till byggstenar i de levande cellerna t.ex. hud, naglar, muskler och senor. Fettet används som bränsle vid förbränning, överskottet lagras i fettcellerna. Avfallet som cellerna lämnar ifrån sig, lämnar kroppen via njurar, lungor och svettkörtlar. En del av cellernas avfall utsöndras när man svettas, en annan del utsöndras via urin. Kapillärnystan i njuren finns i kapslar som bildar njurbarken. Det som filtreras bort i kapillärnystan i njurarna åker till urinledaren. Blodkärlen runt urinledaren återvinner vatten så att bara 1-2 liter urin fortsätter ner till urinblåsan, och ner till urinröret. All vävnadsvätska åker tillbaka till kapillären eller till lymfkärlen.

Bloddroppen lämnar njuren och åker ner via venen till benet där den började.

Blodomloppet, 3.1 out of 5 based on 13 ratings
| Mer
Betygsätt Blodomloppet


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Blodomloppet eller som på något sätt är relaterade med Blodomloppet.

Kommentera Blodomloppet

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2