.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Blues

Ämne: Musik
| Mer

Blues är de svartas musik. Den kom till Amerika när amerikanerna behövde slavar. När slaveriet upphörde stod de svarta fortfarande utanför de vitas samhälle. De utvecklade en egen kultur som byggde på afrikanska musiktraditioner som överlevt i generationer.

Bluesens historia

De afrikanska folken hade inget skriftspråk. De lärde genom muntlig tradition. Det betyder, att de äldre lär de yngre genom att återberätta allt det, som deras föräldrar en gång berättat för dem. Man minns och lär sig bättre, när man sjunger eller dansar. Man lärde ut genom sång, spel och dans. Dessa musikceremonier var de afrikanska barnens skola. Sången utfördes ofta som växelsång: En solist improviserade (hittade på) en lämplig text, de övriga upprepade. När västerlänningarna sedan kom och hämtade slavar i Afrika följde denna kultur med. 1865 när slaveriet tog slut så blev de svarta fria människor med fulla medborgliga rätter, men bara på pappret. Verkligheten kom att se helt annorlunda ut. De hindrades överallt. Man betalade sämre för deras varor och man satte up regler, som gjorde det omöjligt för de svarta att skapa acceptabla levnadsvillkor. De svarta stod utanför de vitas samhälle och utvecklade en egen kultur som byggde på afrikanska musiktraditioner som överlevt i generationer. På 20 -talet kom radion och då spreds bluesen över Amerika. Man reste runt med mikrofoner och spelade in musiker på plats. Somliga fick göra skivor, som såldes i stora upplagor. Bluessångarna fick själva nästan inget betalt .

Instrument / text

De huvudsakliga instrumenten i bluesen är munspelet och gitarren. Munspelet var ett litet billigt instrument som man hade råd med och bluessångaren sjöng duett med sitt munspel. Först sjöng han en rad och sen spelade han den på sitt munspel. Så småningom kunde man även köpa gitarrer på postorder. Det var byggsatser som man kunde skruva ihop själv. Sedan kunde man ackompanjera sången.

Texterna i bluesen handlar inte om stora ämnen utan den handlar om hur sångaren känner sig i olika situationer, den är personlig. Den handlar om det som var och om det som hände runt omkring och hur man kände sig just då. Men all blues var inte sorgsen, blues handlade ofta om kärlek och om att vara glad. Varje vers bestod av tre rader: den första raden upprepades, medan man tänkte ut den tredje, som man dessutom försökte få att rimma på den första.

Blues, 2.7 out of 5 based on 13 ratings
| Mer
Betygsätt Blues


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Blues eller som på något sätt är relaterade med Blues.

Kommentera Blues

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2