.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Bokrecension – En blomma i Afrikas öken

Ämne: Recensioner
| Mer

Denna berättelse är baserad på en sann historia…

Den handlar om en 12 årig Somalisk flicka som heter Waris. Waris bodde med sina föräldrar och syskon, dem var en stor nomad familj som bodde ute i öknen. Alla i familjen hade sin egen syssla att sköta, Waris vallade getter och tog hand om djuren.

En dag sa Waris pappa att hon skulle giftas bort med en man, mannen som frågade om hennes hand var sextio år äldre än henne. Det tog inte långt tid förrän hon bestämde sig att fly från giftermålet. Waris berättade för sin mamma att hon planerade att fly. Mamman väckte henne mitt på kvällen i det kolsvarta mörkret. Mamman tog farväl, men innan Waris gick sa hon: “Waris en sak till, glöm inte bort mig nu”.

“Det kommer jag inte att göra”.

Dem omfamnade varandra en sista gång, och Waris försvann ute i det kolsvarta mörkret.

Waris var på väg till sin moster i staden Mogadishu. På vägen dit så blev hon nästan våldtagen av två män som hon liftade med. Trots det som hände hade hon inget annan val än att lifta igen. Som tur var denna person inte som dem två första männen. Waris som nu hade bott hos sin moster var tvungen att flytta därifrån, dem hade inte råd att ha kvar henne längre. Hon gick från familj till familj och arbetade hos dem. Waris bodde nu hos sin andramoster och arbetade där.

En dag kom en farbror till hennes mosters hus, han letade efter en bra städerska som kunde arbeta hemma hos honom. Waris såg sin chans att lämna landet och tog jobbet. Hon följde med honom till London för att börja ett nytt liv.

”Vår stora familj var typiskt för Somalia, där genomsnittskvinna föder sju barn. Man betraktar barnen som en framtida ålder pension, eftersom de kommer att ta hand om föräldrarna när det blir gamla.

Boken utspelar sig i den stekheta Afrika öknen där Waris och hennes familj bor. Efter att ha flytt från Afrika utspelar den sig i London där hon startar ett nytt liv.

Waris personlighet är vacker och stark. Hon hade en otrolig utveckling när hon var ung. Från en flicka som alltid grät och var rädd, till en vuxen kvinna som nu är toppmodell.

Jag tror att budskapet är att man aldrig ska ge upp. Kämpa för något du vill bli, sitt inte bara hemma och tro att allt kommer att gå bra, kämpa.

Sättet författaren skriver på är ganska lätt, men ibland innehåller det svåra ord. Hon använder inte långa meningar med svåra ord, utan hon använder normal långa meningar med lättare ord. Det finns inga bilder i boken, men ändå så kan man se allt framför sig, som om man vore i boken.

ag har läst många andra böcker som är verklighetsbaserade som t.ex. stympad. Men den här boken ”En Blomma I Afrikas Öken” är bättre med språket och budskapet. I boken ”Stympad” så får man följa med en ung flicka som blev stympad vid 7 års åldern. Hon blev bortgift med en släkting som misshandlar henne både psykiskt och fysiskt. Han utsätter ständiga våldtäkter, hon blir gravid flera gånger. Men hon lyckas att fly tillslut.

Jag tycker att boken som jag skriver om är mycket bättre, för att den innehåller mera budskap som man kan förstå lättare. Den har lättare meningar, det är lättare att föreställa sig vad som händer i boken.

I den här boken så vet man att kvinnan inte är värd något, jag tycker att det är helt sjukt! Det är inte bara i Afrika som det är så. I alla länder är det så att man trycker ner kvinnan, behandlar henne som skit, ignorerar hennes åsikt. Kvinnan är som damm i männens ögon, det är helt fel enligt min åsikt. Jag tror inte att samhället bryr sig om det här, om dem gjorde det så skulle det redan ha varit fixat!

Bokrecension - En blomma i Afrikas öken, 3.7 out of 5 based on 52 ratings
| Mer
Betygsätt Bokrecension – En blomma i Afrikas öken


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Bokrecension – En blomma i Afrikas öken eller som på något sätt är relaterade med Bokrecension – En blomma i Afrikas öken.

One Response to “Bokrecension – En blomma i Afrikas öken”

  1. Rebecca on 30 Maj 2010 at 4:22 e m #

    Tro mig, samhället försöker. Titta på sverige idag – och försök föreställa dig hur det var för 100 år sen i sverige. :)

Kommentera Bokrecension – En blomma i Afrikas öken

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2