.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Bokrecension – Hedern har sitt pris

Ämne: Recensioner
| Mer

Fakta

Namn: Hedern har sitt pris

Originaltitel: “Déshonorée

Författare: Mukhtar Mai

Medförfattare: Marie- Therese Cuny

Översättare: Marie Berthelius

Kategori: Biografi

Antal sidor: 176

Förlag: Damm

Utgivet år: 2006

Originalutgåva: 2006

Antal kapitlen: 7

Tid & Rum: boken utspelar sig i en hel annan tid än vad vi lever i idag och då menar jag att det är verkligen annorlunda tid.

När Mai upp växte så fick flickor inte leka med killar de fick inte gå i skolan istället så fick de vara hemma och hjälpa sina mammor på alla möjliga sätt.

Flickor får inte säga vad de tycker även när det gällde äktenskap.

Citat: “Jag älskar mitt land och jag är stolt över det. Men jag hoppas att min historia ska få människor att inse vad som måste förändras. Om mitt

lidande innebär förändring, då har det varit värt att utstå.”

Det var bra att Mai skrev det för att det var meningen att hon ens berättade om sig själv. Hon har så rätt när det gäller andra raden, vill man ha en förändring så måste man visa att det är fel.

Den här citaten valde jag för att den är så sann och den har en koppling med boken.

Miljö : Mai bodde i en liten hus som låg i Meerwala och Meerwala ligger mellan Pakistan och Indien. Meerwala är en liten by med många fattiga invånare och de flesta av människorna kan inte läsa och skriva

Det finns ingen mat center där men däremot så finns det en marknad som ligger i grann byn. Människorna har inte råd att åka bil, taxi eller några av andra farkoster som de har där så därför brukar de oftast promenera eller åka på en ko vagn. En ko vagn ser ut som hästvagnarna såg ut här i Sverige fast de har ingen tak och det tar väldigt lång tid att åka någonstans med en ko vagn eftersom den är ganska trög.

På dagrar så brukar männen vara ute på deras mark och odla ris och grönsaker och kvinnorna brukar städa, laga maten, tvätta kläder, mjölka kor och getter och m.m.

Det brukar bara ganska soligt där fast beroende på vad det är för årstid och människorna brukar stanna hemma vid lunchen på grund av att det brukar vara väldigt soligt. Man kan lätt bli solbränd om man går ut då, fast de som är tvungna att gå kan ingen stoppa de. Människorna kan till och med bli trött av den heta solen.

Jag är från Asien och därför vet jag hur det känns att gå ut mitt i dagen och jag kan rätt mycket om miljön också.

Som jag vet så har jag inte lärt mig något nytt heller.

Förståelse/Handling

Hedern har sitt pris är en självbiografi och det handlar om Mukhtar Mai.

Hon berättar om vad hon har varit med om i hennes liv och vad hon har vunnit för det som har hänt.

Enligt mig är hon den modigaste kvinnan jag känner i hela världen, hon är inte vara modig utan också en kämpe.

Hon är en föreblid av dagens samhälle i Asien, hon stod för det som hon utsattes för. Hon var en hjältinna som fick lida fruktansvärt mycket men också hade varit tillräckligt modig.

Det som hon utsattes för var en kollektiv våldtäkt.

2002 den 22 juni följde hon efter sin far, farbror och en vän till familjen till byrådet för att be om förlåtelse om familjens vägnar för en falsk anklagelse som var riktad mot hennes yngre bror. Hon visste inte att rådsmedlemmarna skulle strunta i majoritetens åsikter och själva beslutet att hedersrättvisa skulle uppnås genom en kollektiv våldtäkt.

Men det skedde även om hon inte visste om det, fyra män höll fast henne slet av kläderna och hon våldtogs i ett övergivet stall.

Hon vet inte hur längre de höll på men hon antar att de slutade innan solen hade gått upp och när hon kom ut ur stallet med slitna kläder så fick hon syn på alla som stod utanför stallet och stirrade på henne.

Mai var 28 när det fruktansvärda hände och bodde i en liten Pakistansk by nära Punjab.

Den byn som hon bodde i hette Meerwala. I Mais by eller andra byar i Pakistan utsatts kvinnor för våldtäkt nästan varje dag. När det händer en kvinna så vågar ingen anmäla dem som våldtog kvinnan och även om någon sällan gör en anmälan så händer det inte något särskilt än att polisen antecknar en hel annan historia än vad kvinnan berättar.

Det på grund av att poliserna blir mutade av dem som utsätter kvinnor för våld kan kvinnorna inget att göra eftersom de inte kan lagarna.

De kan varken läsa eller skriva så hur skulle de kunna veta vad som är rätt och vad som är fel (lagarna)?

Anledningen till att de inte kan läsa eller skriva är att männen tror att de mest behövs hemma för att hjälpa till med hushållet istället för att gå i skolan.

Precis som alla andra kvinnorna i byn/landet så var Mai en av dem.

Efter den hemska dagen så var hon hemma ungefär en vecka i ett rum. Liggandes utan mat och dricka och pratade inte med någon . Hon vågade inte gå ut ur huset eller rummet eftersom alla i hennes by pratar om henne.

Mai var väldigt desperat för att hon hade förlorat sin heder, hon skulle ha gjort vad som helst för att få tillbaka det men då var det för sent.

Hon var inte en sådan kvinna som begick självmord bara för att förlorat sin heder, hon ville hämnas.

Mai giftes bort när hon var väldigt ung precis som alla andra flickorna/kvinnorna i Pakistan.

Det var hennes pappa och farbror som valde brudgummen och en vacker solig dag giftes hon bort med en man.

Hon var så liten så att hon inte ens visste vad ordet äktenskap betydde fast hon började lära sig att ta hand om sin man, familjen och hushållet på egen hand.

Hennes svärmor levde fortfarande, hon bodde ihop med sin son och sons fru och det var så alla mammorna gjorde i den tiden.

Svärmodern var ganska elak och det hände en massa saker mellan henne och hennes make så en dag när Mai inte stod ut längre så gick hon tillbaka till sina föräldrar i Meerwala. Mukhtar fick talaq av sin man för att hon var olydig och inte kunde komma övarens med hans mamma.

Talaq är ungefär som skilsmässa men en kvinna kan inte ge talaq till sin man utan det är männen som får göra det. En kvinna kan be sin pappa att prata med hennes man om att de ska skilja sig och om mannen går med på det så är det bra. Om mannen inte är med på det så måste kvinnan låtsas leva hela sitt liv med en man som hon absolut inte tycker om.

När hon var tillbaka bodde hon med sin mamma, pappa och sina syskon. Hennes pappa var en fattig bonde och han försörjde sin familj tills Mukhtar började lära barnen att läsa koranen.

Mai var väldigt bra på att läsa koranen och hon kunde den utantill, det hade hon lärt sig hon var fem eller sex. Läsa koranen kan alla vuxna människor i byn.

Mai var väldigt upprörd över det som hände fast hon gav inte upp och istället för att ge upp så gjorde hon en anmälan, vilket de flesta i byn inte gjorde.

Om ni vill veta mer kan ni läsa boken.

Tillämpning

Inlevelse:

Det jag kände var samma smärta som hon genom att tänka mig i hennes situationer.

Hon fick mig att känna mig illa till mod vissa gånger och vissa gånger så kände jag mig stolt över något hon gjorde.

Mai livs historia fick mig att känna mig starkare, jag kände mig stolt när jag gjorde något bra, hon fick mig att öppna ögonen och se att det inte lätt att vara vuxen och hantera olika situationer.

Mukhtar är en världs kämpe. Hon fann lyckan till slut och visade att man kan leva även om man har blivit våldtagen.

Användning& exempel:

Vad kan människor lära sig av att läsa den här boken?

Det man lär sig av boken är att kunna stava svåra ord, stava rätt, bygga meningar och kulturen utanför Svarige.

Man får veta hur hemska människor kan bli om de får pengar, du lär dig att vara stark och modig, att kvinnor inte hade samma frihet som vi har i dagens samhälle.

Man får även lära sig att kunna hantera olika situationer.

Fördelen med boken är att man får mod efter att ha läst en sådan bok. Man tänker för sig själv att varför skulle jag inte klara av att leva ett vanligt medan andra människor har ännu svårare än oss, t.ex. När det gäller Mai så svävade hon i livsfara när hon gjorde en anmälan och även hennes familj utsattes för fara.

Nackdelen är att man inte tycker om att tala om det för hela världen. Det är fruktansvärt men om det leder till något bra så varför inte berätta än att ha det för sig själv och inte kunna ha ett normalt liv.

Om det är så att man har det svårt hemma på något sätt t.ex. Att man har föräldrar som är alkoholist , man blir mobbad i skolan eller att man blir misshandlad hemma.

Det är mycket bättre att berätta än att hålla det hämligt för sig själv för att man förtjänar att ha ett normalt liv, precis som alla andra människor, i fall det leder till något bättre än att bli mobbad.

Om jag jämför med svensk böcker så handlar de ofta om misshandlade barn som har föräldrar som är alkoholister, det kan handla om mord utredning och de brukar handla om barn som blir kränkta, ungdomar som tar droger mm.

Självbiografi är inte min typ men när jag väl börjar läsa en bok så kan jag inte sluta, för att jag fastnar i böcker som biografi.

Min typ är mer fantasi och kärleksromaner, fast jag försöker att läsa lite av allt för att kunna veta lite av varje.

Det bra att läsa biografi speciellt utländska därför att man kan få veta vad som händer ute i världen.

Jämförelse med en annan bok

Kort om handlingen

I morgon när kriget kom heter boken och är skrivet av John Marsden som är Australiens mest framgångsrika ungdoms författare.

Den här boken är översatt av Elsa Svensson och har 263 sidor .

Boken handlar om sju ungdomar: Ellie, Corrie, Fi, Homer, Robyn, Kevin och Lee ger sig ut för att campa ute i bushen under några dagar. På natten kommer det plan som flyger snabbt och lågt över dem. Men de tänker inte mer på dem.

När de kommer tillbaka till civilisationen upptäcker de att djur är instängda, fastbundna och en del döda. Husen är tomma, elen är borta och telefonen ur funktion. Australien har blivit invaderat. De drar sig tillbaka till den undangömda dalgången som kallas Helvetet. Där gömmer dom sig för invasionsstyrkan.

De försöker nu överleva så gott de kan ute i vildmarken. De tar sig till sin hemstad Wirrawee någon gång ibland för att skaffa mer proviant och för att spana efter andra människor. De är med om många äventyr som ibland även är livshotande.

Jämförelse

”I morgon när kriget kom” och Hedern har sitt pris” har väldigt olika handlingar men däremot så visar det sig att båda böckernas budskap är nästan samma.

Mod på olika sätt och inte bara det utan också tålamod, kärlek, sorg, hur många sidor människor kan ha när det gäller samma situationer som Mai och ungdomarna hade. De visar till och med hur man känner sig när man har förlorat, sett, offrat olika saker, människor och djur.

Trots allt så blev de inte galna, ville ta självmord, tröttna på varandra och på att göra samma saker varje dag, smyga runt på kvällen för att inte riskera att inte vara synliga för soldaterna, måste vara otroligt försiktigt med allt.

Jag skulle lätt göra allt det där som jag skrev nys och skulle minst av allt inte stå ut med att se min bästa kompis bli skjuten.

Det skulle vara hemskt eftersom jag skulle känna mig skyldig för att jag inte kunde göra någonting som kunde hindra henne från att bli skjuten och dessutom skulle jag bli rädd av att se allting omkring.

Jag skulle må riktigt illa av att fly från allt hela tiden, det skulle vara svårt att

kunna komma på idéer så där snabbt som de gjorde när de var inom synhåll för soldaterna. Jag skulle bara vara förvånad över att se de, stå där helt stilla som om jag frös till is.

Ellie är en av huvudpersonerna och det var genom hennes tankar boken var skrivet och hon var oerhört rädd när hon smög runt med hennes kompisar fast det visade hon inte det på grund av att om hon visade det skulle de också vara fega.

Om man visar att man inte är rädd när man har vänner med sig så är det bra därför att om en blir rädd så blir den andra också rädd, det är bara så med alla människor, det händer bara automatisk.

Analys

Författarens Budskap

Min egen talkning och bevis

Hade anmälan som hon gjorde samma version som den hon berättade?

Det är lite komplicerat att berätta det eftersom jag redan har läst boken men jag ska försöka tänka att jag inte ha gjort det.

Jag skulle kunna tro att efter anmälan så skulle poliserna lova att de ska hjälpa henne genom att ge henne pengar och då kanske hon hade vägrat ta emot de men hennes pappa kanske skulle göra det.

Annars kan det vara så att männen som våldtog kanske hotade Mai att de skulle döda hennes familj om hon öppnade munnen i tingsrätten, eller att de kommer att döda hennes familj.

Vad kan ha hänt efter anmälan?

Det kan ha mycket, t.ex. Att de dödar hennes pappa och då skulle hon inte ha någon stöd eftersom hennes farbror inte var med på anmälan. Hon skulle då kunna ta självmord för att hon anklagar sig själv för hennes fars död.

Kunde hon hämnas på något sätt?

Ja det kunde hon ha gjort, genom att hålla ihop tills hennes bror blir stor och då kanske hon skickade honom för att döda de männen eller att hon själv försökte döda de.

Hon skulle kunna gå till någon person som var smart, kan läsa och skriva och fråga personen on hon/han kan hjälpa henne att sätta de i fängelse på något sätt.

Blev hon berömd?

Mai kanske blev berömd efter att ha satt de i fängelse och då kanske hon tog hjälp av journalist som skrev någon artikel om henne.

Männen skulle verkligen skämmas över att alla vet att de är våldtäcks män och då skulle någon inte komma närheten av de.

Eller så skulle männen vänta tills de kom ut ur häktet och försöka mörda henne.

Fick hon samma svar av polisen som av alla andra i byn?

Antagligen fick hon det eller så fick hon kanske göra ett till anmälan för att det kan vara så att polisen blev mutade och antecknade en annan historia än hon berättade och då troligen hon förstod att det inte kommer att funka om hon tar hjälp av en polis.

Hon kanske besökte en advokat som kunde hjälpa henne.

Efter allt hon gjort eller kanske gör lyckas hon att kunna leva ett vanligt liv?

Mukhtar skulle möjligen lyckas att sätta de i fängelse och försökte leva som vanliga människor gjorde, i annat fall kanhända att hon skiter i att hämnas för att det blir omöjligt och då antagligen hon flyttar till en annan stad.

Budskapet med boken var att det skulle ske en förändring i världen och att man ska vara modig och se till att det rättvisan inte skippas.

Om vi säger att du hamnade i samma situation som Mai skulle du göra som Mai gjorde eller skulle du skita i det fullständigt som de flesta kvinnorna gjorde?

Om det skulle vara jag vet jag inte riktigt vad jag skulle göra men jag skulle göra en anmälan och om det kom sig att poliserna blev mutade och försökte muta mig skulle jag inte ta emot pengarna. Det är jag hundra procent säker på, de kan inte köpa mig.

Tänk det är inte alls som att leva här i Sverige, det är som hundra gånger värre att bli våldtagen av fyra män samtidigt och dina föräldrar eller pappa visste om det. Han kanske försökte stoppa det när det var försenat. Det är fruktansvärt enligt mig.

Boken utspelade sig i 2002 och det är inte samma sak nu. Världen har förändrats mycket mer. Detta kan hända även nu fast det skulle inte vara lika komplicerat att berätta som det var då.

Syntes

Någonting nytt

Jag hade gärna velat skriva ett nytt slut på en annan bok men inte på den här boken eftersom det är en självbiografi.

Saker som jag skulle vilja ändra på boken:

Det första jag vill ändra på är, innan Mai blev våldtagen så visste hennes pappa och farbrodern om att det skulle hända fast de hade inte varnat Mai.

De borde ha gjort det eftersom man inte vill att sin dotter ska bli våldtagen medan man är medveten om det.

De var verkligen taskiga alla vuxna människorna i byn speciellt hennes pappa och hennes farbror.

Det var inte snällt gjort och även efter det fruktansvärda så var hon med sin familj, hon var inte heller sur på dem för att de visste men inte talade om för henne.

Det andra är, när gärningsmannen lyckades på något sätt kom ut ur fängelset medan hon inte var hemma fast hon fick veta det precis när de kom ut och Mai var livrädd att dem skulle skada hennes familj. Hon gjorde allt som krävs för att kunna rädda de.

Först besökte hon domaren som hade hand om deras fall och hon bad honom att hjälpa henne att skydda hennes familj, domaren ringde till polisstationen och ville veta hur det kom sig dem släpptes ut och varför.

Polisen som svarade på telefonen berättade att de hade på något sätt lyckas smita ut och han lovade domaren att han ska hålla koll på Mais familj.

Poliserna skulle vara utanför Mais hus och vakta de medan andra poliserna skulle reda ut hur de kom ut och se till att de sattes inne igen.

Det jag vill komma till är att hur det kom sig att dem kom ut när dem egentligen skulle sitta inne?

I boken hade de inte berättat hur kom det sig att de kom ut?

En tredje sak är att boken inte alls var i berättande form utan mer som fakta bok kan man säga.

Det störde mig mycket för att jag ville läsa i berättande form än i fakta form.

Värdering

Vad tyckte du om boken?

Boken var oerhört bra även om det började dåligt fast den slutade precis som jag hade väntat mig. I början av boken var lite tråkigt eftersom jag inte var informerade av vad som hade hänt, jag hängde inte med helt enkelt.

Handlingen började med att alla männen i byn diskuterar hur de skulle straffa Mai eller snarare sagt hennes bror. Enligt byrådet så hade hennes 12 bror gjort ett misstag som var att han bara pratade med tjej som tillhörde en äldre kast. Men det var inte vad tjejen berättade för byrådet utan tvärtom, hon berättade att han försökte få ett kärleksaffär med henne.

Kvinnan var till och med åtta år äldre än pojken. Som straff fick fyra män våldta hans syster som var Mai. Det var vad byrådet hade bestämt och det var egentligen inte rätt som de hade bestämt. De var så dumma att en 12 årig pojke som skulle göra något sånt, det är ju hemskt för att han var ju trots allt bara en liten pojke. Skämdes de inte alls över att ens tänka den tanken?

Enligt mig ska alla behandlas rätt spelar ingen roll om de är fattiga eller rika fast det visade sig att det visst spelade för de.

De var så orättvisa att gå med på något sådant dumt som var att gå med på våldtäckt.

Slutet av boken var väldigt bra eftersom Mai lyckades att sätta de i fängelse igen och när de var i fängelset kunde hon äntligen börja ett nytt säkert liv.

Hon fick sin hämnd till slut och alla människorna i välden vet vad hände med Mukhtar Bibi, Mai hette så innan barnen i hennes skolan döpte henne till Mukhtar Mai.

Det var en bra slut på Mais liv berättelse tyckte jag.

Från början av boken så förstod jag att den skulle handla om Mai och det gjorde den också fast inte så som jag hade tänkt mig.

Jag hade tänkt mig att hon inte skulle göra en anmälan utan flytta till en annan stad och börja leva ett nytt liv. Efter att ha flyttat skulle hon kanske lära sig läsa och skriva så att hon kunde bli polis eller advokat och då skulle hon hämnas på något sätt men jag vet inte hur.

Under mitt läsande på boken, precis efter att hon blev våldtagen så tänkte jag mig i hennes situation och kände att jag var helt besviken, död, sönderslagen utan någon stöd från mina föräldrar. Det var riktigt förfärligt.

Om Mai hade rest till Sverige skulle jag vara den första personen som besökte henne och sedan skulle min syster komma på andra plats.

Jag skulle ha otroligt många frågor till henne, eftersom hon inte kan prata engelska skulle ta med mig någon kompis som kan prata samma språk som henne och då skulle jag ställa de ha frågorna :

Hur långt tid fängelse fick männen?

Har de någonsin försökt ge sig på dig igen?

När det fruktansvärda hände fick du stöd av dina föräldrar och släktingar? (det stod ingenting om stöd i boken därför ska jag fråga)

Lever du ett vanligt liv nu?

Hur går det med din skola?

Lär du ut koran fortfarande?( det tror jag att hon gör men vill ändå vara säker på det)

Bor du kvar med dina föräldrar?

Har ni byggt ett större hus?

Var ditt liv bättre innan du blev känd eller är det bättre nu?

Hur gammal är din bror nu?

Har han undervisats i din skola?

Är det många flickor som kan läsa och skriva i din skola?

Funderar du på att gifta dig någon gång igen? (om hon fortfarande är ung)

Hur mår dina föräldrar?

Är du fortfarande vän med din väninna?

Hur är det med henne?

Jag antar att jag inte skulle vara den enda som skulle vara där och då skulle jag minst kunna ställa två frågor om inte någon annan är där.

Det skulle jag bara stolt över alltså att jag skulle kunna ställa alla mina frågor.

Jag skulle vilja rekommendera den här boken till alla som läser min recension och även de som jag känner. Jag har redan rekommenderat den till syster, en kompis och Therese och båda mina kompisar vill läsa den.

Min syster däremot har redan läs den, eftersom hon gillar och läsa självbiografiska och utländska böcker.

Jag rekommenderade den för henne för att hon är en person som gillar såna böcker.

Bokrecension - Hedern har sitt pris, 2.6 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt Bokrecension – Hedern har sitt pris


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Bokrecension – Hedern har sitt pris eller som på något sätt är relaterade med Bokrecension – Hedern har sitt pris.

Kommentera Bokrecension – Hedern har sitt pris

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2