.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Bokrecension – Över näktergalens golv

Ämne: Recensioner
| Mer

Jag har läst en bok som heter ”Över nektergalens golv” som är skriven av Lian Hearn. Översättaren heter Carla Wiberg.

Handlingen utspelar sig under en påhittad medeltid. Miljön återspeglar Japans natur och kultur.

Huvudpersonen Takeo var 15 år gammal, när hans fredliga bergsby blev överfallen av samurajer. Han räddades av en främmande krigsherre och blev den ende överlevande från byn. Krigsherren tog hem pojken och ville adoptera honom. Kravet från klanen var att krigsherren (Shigeru) skulle gifta sig med en ung flicka. Takeo fick veta att han var son till en yrkesmördare och att han tillhörde ”släktet”, som kan liknas vid ninjor. Takeo fick mycket god hörsel och andra övernaturliga egenskaper. Han utbildade sig till en yrkesmördare. Shigeru smed planer om att sänka den grymme Iida. Takeo fick i uppdrag att döda denne onde man och han såg sin chans att hämnas på den klan som dödat hans familj. Iida hade ett sjungande golv för att ingen skulle kunna överraska honom eller döda honom i sömnen. Men Takeo kom på ett sätt att smyga över detta speciella golv. Alla verkade ha hemligheter och egna mål i livet. Takeo blev förälskad i sin herres unga kvinna. Hon hette Kaede och hade varit i gisslan. Hon blev också kär i honom.

Boken var lättläst men just denna enkelhet var en brist i historien. Boken vänder ju sig till ungdomar och inte till barn. Författaren glömde beskriva sina karaktärers utseende. Berättelsen var för ytlig och blek för min smak. Historien kändes svart och vit. Karaktärerna var intressanta och kompletterade varandra. Boken var bra men den kunde ha varit bättre. Författaren beskrev inte naturen så väl så att man fick en klar bild i huvudet. Enligt mig kunde den här sagan lika gärna ha varit en historisk roman istället för en fantasy bok. En del är påhittat men en del tror jag är sant. Halva boken var skriven i ”jag” form och den andra hälften i ”tredje person”. Det var lite konstigt men det störde mig inte. Jag tyckte synd om Takeo när han blev stum av chocken (i början av boken), när hela hans familj blev mördad. Jag kände igen mig i vissa situationer med Kaede. Vissa kapitel var lite tråkiga och överdrivet långa. Jag tror att författarens budskap med boken är att man ska lita på sig själv. Om du gillar böcker som handlar om samurajer så rekommenderar jag denna bok. Men om du är känslig så bör du kanske inte läsa den, för den är våldsamt på ett ganska blodigt sätt. Vissa scener var nästan brutala. Var det en slump att Shigeru var så långt in på fiendens territorium, när han räddade Takeo? När jag började läsa boken så fick jag intrycket att Takeo var en lugn och busig pojke i tonåren. Senare blev han tystlåten och funderade mycket på livet. Det var faktiskt lite märkligt att han fick ett plötsligt intresse att slåss under sin träning. Han gjorde det nog för att göra sin döde far stolt och leva upp till alla förväntningar hans herre hade om honom. Kaede var smart när hon vägrade ta på sig masken som skydd, när hon skulle slåss mot Takeo. Då testade hon om han brydde sig om att han skadade henne. Några åsikter som Kaede hade, höll jag med om medan, jag förstod andra. Det var lite overkligt att Takeo lärde sig så snabbt, men detta var ju en fantasy bok. Dessutom hade han övernaturliga krafter som var häftiga. Vissa repliker kan man misstolka om man inte förstår handlingen från början. Jag menar att Kaede frågade ofta efter en man som räddade henne. Då kan man få intrycket att hon var intresserad av honom och inte av Takeo. Som sagt var boken ovanligt koncentrerad på huvudsakerna i handlingen. Man förstod åtminstone sammanhanget. Jag tycker inte att boken var dålig men den var lite långsökt ibland. Jag menar inte att jag är negativt inställd till historien, för vissa stycken var spännande. Vissa händelser gick för snabbt och jag tror att om författaren skrivit mer om den scenen så skulle den blivit bättre. Läsaren är ju nyfiken på varför huvudpersonerna gör som de gör. Boken handlade om lojalitet, kärlek, hämnd, krig och makt.

Författaren är född i England men bosatt i Australien. ”Över nektergalens golv” är första delen i en trilogi.

Bokrecension - Över näktergalens golv, 3.0 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Bokrecension – Över näktergalens golv


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Bokrecension – Över näktergalens golv eller som på något sätt är relaterade med Bokrecension – Över näktergalens golv.

Kommentera Bokrecension – Över näktergalens golv

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2