.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Bomull, lin m.m.

Ämne: Biologi, Växter
| Mer

Ordet bomull kommer från det tyska ordet “baumvolle”, som betyder träd ull. Bomull är ett slags fröhårsfiber. Över 40 % av världens fiberproduktion är bomull, och över 50 % av alla kläder är gjorda av bomull eller av en blandning mellan bomull och något annat material. Bomullsbusken växer nästan överallt där det finns tropiskt och subtropiskt klimat. Bomull är en viktig transportvara i många länder, och de länder som odlar mest är USA, Kina, Indien, Pakistan, Egypten, Mexico och Brasilien. Man använder bomull så mycket för att den är lätt att skörda, spinna, använda, tvätta och är oftast inte allergiframkallande. Bomull är inte så varmt att ha på sig eftersom det inte finns någon luft samlad mellan trådarna i tyget. Bomullsplaggen blir starkare av att man tvättar dom.Linne är ett vävt tyg tillverkat av stjälken på linblomman. Tyget känns svalt, det är vanligt att man använder linnetyget till sommarkläder. Lin är starkt och har stor uppsugnings förmåga. Elasticiteten är låg och därför skrynklas linnetyget lätt. Linblomman kan bli upp till 80cm hög och har blå blommor. Lintyget används oftast till handdukar, dukar och sängkläder. Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissium, “det allra mest användbara” eller “det högst nyttiga linet”

Silke är textilfibrer från kokonger från silkesfjärilen. Silkeslarverna äter bara mullbärsträd. När de har ätit 20 – 30 dagar av mullbärsbladen är de vuxna och spinner sedan in sig i kokonger. Silkestråden kommer från spinnkörtlar hos silkeslarverna. Det tar ungefär fyra dygn för larven att göra dubbla trådar till en längd på ca 4000m. Efter tre veckor kläcks fjärilen, som öppnar kokongens ände och tar sig ut. Om det händer fördärvas silkestråden.

Ull kommer från bland annat får, vissa getter och kameldjur. Ullen är olika fin beroende på var på fåret den sitter. Inga djur har exakt likadan ull. Ullen är olika från får till får, precis som håret är på en människa. Ullen är ett material som man har använt länge. Egyptierna och babylonierna hade tama får som de klippte ullen ifrån och vävde kläder utav förr i tiden. På medeltiden var ullen en viktig del av världshandeln. Kashmir är en sorts ull på en indisk get som kallas kashmirgeten. Kashmir ullen finns i andra länder också, t.ex. i Iran. På 1700 talet var kashmir ullen mycket populär bland överklass damerna, och användes ofta till dyrbara, färgrika sjalar. Nu för tiden är den dyraste typen av ull kommer från kashmirgetens hals framsida, det är den mjukaste delen på hela geten och kallas för pashmina ull.

Bomull, lin m.m. , 2.1 out of 5 based on 12 ratings
| Mer
Betygsätt Bomull, lin m.m.


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Bomull, lin m.m. eller som på något sätt är relaterade med Bomull, lin m.m..

One Response to “Bomull, lin m.m.”

  1. michelle stenström on 06 Dec 2010 at 9:35 e m #

    hej! jag är en tjej på 12 år som behövde hjälp med mitt skolarbete, det var bra men det ändrades lite för mycket. TEX om merinofåret så tycker jag att det borde stå minst 5 meningar om det. när jag läste om lin så plötsigt stod det bara att lin blomman kan bli 80 cm hög, man kan väll göra lite mer? men man fick ju ändå reda på rättså mycket men det ska vara så mycket mer!!

Kommentera Bomull, lin m.m.

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2