.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Brott och straff

Ämne: Etik
| Mer

* Jag tror att många människor blir brottslingar eftersom deras föräldrar, kompisar eller andra de umgås med håller på med brott av något slag. De kanske kommer in i något gäng som håller på med brott och då börjar dom också med det, dom gör som de andra för att passa in i gänget. Jag tror också att många som begår brott har det jobbigt hemma, särskilt ungdomar. Föräldrarna bryr sig inte så mycket om vad de gör på sin fritid eller på skolan. Det spelar antagligen jättestor roll om förldrarna inte bryr sig om hur det går för sina barn, eller berättar för de vad som är rätt och fel. Om föräldrarna missbrukar, fifflar med skatten eller stjäl något så är det nog vanligt att deras barn också börjar göra det eftersom de inte förstår vad som är rätt och vad som är fel, om föräldrarna inte berättar det.
Många börjar med små brott, t.ex snattar en godispåse, eller fuskar på prov. Sedan blir brotten större och större och allvarligare och allvarligare.
Eftersom cigaretter, snus och alkohol, som är beroendeframmkallande, blir väldigt dyrt i längden är det många som blir kriminella eftersom de inte har råd att köpa lika mycket av det som de vill.

* Jag tycker att vi ska ha lite lagom hårda straff. Inte för milda, för då förstår inte brottslingarna att de är allvar, men inte heller för hårda.
Jag tycker att det är lite konstigt att i t.ex USA, där man har dödsstraff, är det mycket kriminalitet, fast det egentligen borde vara mindre eftersom det är hårdare straff. Varför?
Eftersom det inte verkar fungera med hårda straff så tycker jag det är onödigt att ha hårdare straff än vad som behövs.
Många som begår brott är påverkade av droger eller alkohol och de tänker då inte efter innan de reagerar. Samma med de som är psykiskt störda, de borde ju istället få hjälp att bättra sig och få ett bättre liv.
När en brottsling som har suttit i fängelse kommit ut igen tycker jag att alla borde ha någon som är där och ser till dom så att dom inte börjar göra brott igen.

* Straffet är till för att det ska vara avskräckande, personer som har gjort något hemskt brott ska ju inte få tro att det dom har gjort är okej, så man måste ju ha straff för den sakens skull. Men det är också vård, vissa som gör brott är ju inte helt friska i huvudet så dom måste få vård. Till slut är straffet också hämnd. Om någon man känner har råkat ut för något så vill man inte att den personen som har gjort brottet ska få gå lös och göra fler brott, då vill man ha hämnd. Om inte straffen skulle ha funnits skulle man nog själv söka hämnd och det vore inte heller så bra, för då kanske man gör något lika hemskt som personen man vill hämnas på har gjort.

* Dödsstraff är ett alldeles för hårt straff. Personerna som har gjort brottet får ju inte ens en chans att bättra sig, och dessutom så hjälper det ju inte ens med dödsstraff.
Det finns ju t.o.m risk att en oskyldig kan bli dömd till döden.
Det finns så himla många hemska sätt att ta någons liv på också. Tänk bara på elektriska stolen ! Hur hemskt är inte det? Att man bara kan döda någon på det sättet. Det är skandal !
I och för sig tycker jag det är jättehemskt med livstids fängelse också, alltså livstid, hela livet. Inte som i Sverige där livstid inte är hela livet, utan där man verkligen får sitta i fängelse tills man dör.
Det är ju nästan samma sak. Dödsstraff och livstids fängelse. Om man ändå ska dö i fängelset. Fast i fängelse kan man ju göra något, skriva en bok t.ex, och om man sitter i fängelset kan ju familj och vänner komma och hälsa på en.

“Om en person mördade din mor eller din syster, förtjänar inte den personen att själv dö då? Om en person våldtar din kusin och sen skär halsen av henne, skulle du inte vela att någon skar av halsen på honom? Om en person sparkade ihjäl din bästa vän skulle inte du önska att den personen också skulle sparkas ihjäl? allt som man gör ska man alltid få tillbaka i slutändan, varesej det är goda eller onda saker. Dödsstraff behövs och är rättvist mot den som utsats! Tyck vad ni vill men om någonting ovan hade hänt er så skulle väl inte ni önska honom ett år i ett rum med tv och playstation?” Ungefär så skrev en anonym person på xdeb.org(kommentarer)
Visst jag håller nog med lite om detta, men jag tycker ändå på samma gång att det är fel att ta någons liv.

Elin Eberhardson

Brott och straff, 2.9 out of 5 based on 12 ratings
| Mer
Betygsätt Brott och straff


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Brott och straff eller som på något sätt är relaterade med Brott och straff.

Kommentera Brott och straff

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2