.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Brunswick utplånat efter intensiv bombning

Ämne: Samhälle
| Mer

Brunswick, Tyskland, 16 jan. Den tyska flygplanstillvekningsstaden Brunswick har “upphört att existera” efter att RAF (Royal British Airforce) bombat staden med 2000 ton bomber natten mellan 14: e och 15:e januari. 12 000 personer uppskattas ha blivit dödade och 50 000 hemlösa. Attacken är krigshistoriens mest intensiva flygbombning någonsin och pågick i endast 23 minuter, men med ett rekord på 87 ton fällda bomber i minuten. Stora delar av invånarna i Brunswick flydde från den brinnande staden upp i Harz-bergen för att komma undan infernot.
Staden ser ut som om den varit övergiven i flera år, inte ett fåtal timmar som den varit när jag nu vandrar genom de totalförstörda stadsdelarna. Jag ser inga tecken på rörelse eller liv förutom på de få ställen där röken fortfarande pyr ut genom små hål i stora grushögar. Det går inte att ana att dessa grushögar en gång varit stora, vackra hus. Den enda personen jag hittar är en ensam far som letar efter sin familj i ruinerna. De bodde tydligen i det totalutblåsta huset intill en vapenfabrik som var ett av britternas mål under räden och som nu är helt borta. Hela mitt liv är borta, säger han.
-Jag var inte rik, men familj hade jag och den var min lycka i livet. Kan jag inte hitta någon av dem vet jag inte vad jag ska ta mig till, säger han med desperat röst. Ingen i min familj har någonsin stött kriget även om vi önskar att Tyskland segrar. Varför ska jag och min familj drabbas så hårt? Han ruskar på huvudet.
-Vi har varit glada att kriget aldrig kommit till vår stad, att vi sluppit bombningarna. Den senaste tiden trodde vi nog att planen aldrig skulle komma och därför gick ingen ner i källaren när vi hörde sirenerna. Familjen stannade kvar i lägenheten medan jag sprang till mitt jobb på sjukhuset, som var ett av de få husen som klarade engelsmännens bombningar. Nu är det bara jag som finns kvar av min familj. Mina två barn och min fru är borta. Chocken hörs hela tiden i hans röst.
Det här är bara ett av många tusen personers öde. Under nattens bombningar förstördes inte bara hus och annan egendom utan också hela familjer splittrades. Barn fick aldrig mer se sina föräldrar och föräldrar fick se sina barn dö.
Britterna anföll helt oväntat cirka klockan 01.30 med bombplan understödda av Spitfire-plan och Mosquito-plan. Dånet från armadan var öronbedövande men det var inget emot vad som skulle komma. I 23 minuter skakade marken av bombregnet. Det var få som kunde tro att det “bara” var fienden som släppte bomber. Det var som om helvetet hade brutit ut. Skadorna på byggnaderna var stora, men blev ännu större eftersom britterna också släppte ett stort antal brandbomber. Hade Brunswick inte lånat ut stora delar av sin brandförsvarsstyrka till Hannover hade förmodligen mer av staden kunnat klara sig. Nu brann den istället ned till grunden. Två dagar efteråt har fortfarande ingen återuppbyggnad startat, säkert mycket på grund av att järnvägen in till Brunswick också totalförstördes. Men det beror nog också på att invånarna lämnade staden direkt efter bombningarna. Antagligen för att det blev en för stor chock att se sin stad totalförintad. En stad som de flesta hade hoppats och trott skulle klara sig utan skador från kriget. Kanske för att den dittills hade klarat sig så länge.

| Mer
Betygsätt Brunswick utplånat efter intensiv bombning


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Brunswick utplånat efter intensiv bombning eller som på något sätt är relaterade med Brunswick utplånat efter intensiv bombning.

Kommentera Brunswick utplånat efter intensiv bombning

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2