.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Buddhism

Ämne: Religion
| Mer

Historia

Den person som skapade Buddhism från början tror man vara Siddharta Gautama. Han föddes för ca. 2500 år sedan, som en slags prins för hans far var en furste. Hans liv var bara njutbart och det fanns ingen ålderdom, sjukdom eller död i palatset, så han behövde aldrig bry sig om något sådant.
Siddharta var en mycket vacker man och han hade många vackra kvinnor till sällskap, men en speciell kvinna höll han kär, dom gifta sig och fick ett litet barn tillsammans.
Men en dag när Siddharta var uttråkad ville han åka i sin vagn, hans tjänare försökte stoppa honom för utanför palatset skulle han få se ålderdom, sjukdom och död, men Siddharta åkte ändå med sin tjänare.
När han kom utanför såg han en gammal skröplig man som stöttade sig fram på en krycka, då undrade Siddharta vad det var med honom, tjänaren förklarade då att han var gammal, det händer oss alla tillslut.
Siddharta blev rädd och fortsatte, tills han fick se en man med konstigt ansikte då frågade han vad det var med honom, tjänaren förklarade att han var sjuk, det händer de flesta någon gång i livet.
Siddharta blev lika rädd denna gången så han fortsatte åka i sin vagn, men det var inte så långt för han fick plötsligt se två män lägga ett vitt skynke kring en man som de sedan bar i väg mot en eld, när dom kom fram lade dom mannen på elden men det hördes inget skrik, då undrade Siddharta varför de la en man på elden som inte ens skrek, detta var svårt för tjänaren att förklara men han sa att detta var en död man, han har slutat leva, det här händer i slutet av allas liv.
Då blev Siddharta mycket rädd och ville genast hem igen.
När han väl var hemma funderade han mycket över det han sett på dagen, men han kunde inte komma fram till något. Tillslut bestämde han sig för att lämna palatset och hans fru och barn. Han tog med sig ett brandgult sidentyg stycke, en vanlig och enkel tiggarskål och en kniv.
Han tog med sig sin tjänare och vandrade mot grannlandets gräns. När han väl kom dit lämnade han ifrån sig sina smycken till tjänaren och rakade av sig allt sitt vackra svart hår.
Sedan fortsatte han sin vandring ensam, ut mot vildmarken. När han kom dit gjorde han sig en säng av törnen, där han skulle sova. Han åt bara ett riskorn, och drack bara en droppe vatten om dagen, tillslut var han så mager att man kunde känna ryggraden genom magen. Han fortsatte plåga sin kropp men det gav honom ingen ro, så han började äta mer igen. När han började få sin livskraft tillbaka började han i stället meditera. Efter ett tag började han att förstå livets mening.
Men han fortsatte ändå sin vandring, när han kom till ett fikonträd (idag kallas det Bodh Gaya) gjorde han en kudde av gräs och satte sig för att fortsätta sin meditation. Där skulle han nu sitta tills han förstod livets lidande.
Men istället för att söka efter det utan för sig själv sänkte han ögonlocken och började få se tankar, känslor, minnen, upplevelser, önskningar, farhågor och mycket annat. Då förstod han att allt detta var han själv Siddharta Gautama! Det var jag tänkte han.
Då började han tänka annorlunda, som var denna person egentligen fanns!
Och sanningen var att denna person inte fanns någonstans, inte någon oföränderlig själ. Det fanns ingenting. Men inte ett stort och meningslöst ingenting.
Det var i stället en kraftfull verklighet som fanns i allting.
Denna verklighet var inte föränderlig och den rubbades inte av känslor. Den hade aldrig fötts och kunde därför aldrig dö. Gautama kallade den “Det Odödliga” eller nirvana, ett tillstånd av upphöjd ro där det inte fanns några begär, ingen längtan efter något.
Och framför allt var nirvana ett tillstånd befriat från allt lidande – just precis vad Gautama vart ute efter i sitt sökande!
Enligt legenden fick Gautama sin slutliga instinkt eller “upplysning” den natt i månaden maj då det var fullmåne.
Alldeles i gryningen öppnade han sina ögon mot den uppgående morgonstjärnan. I det ögonblicket uppenbarade sig sanningen för honom. Han var inte Gautama längre, han var Buddha “Den Upplyste”!

Buddhism, 1.6 out of 5 based on 5 ratings
| Mer
Betygsätt Buddhism


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Buddhism eller som på något sätt är relaterade med Buddhism.

Kommentera Buddhism

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2