.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Buddhism

Ämne: Religion
| Mer

Buddister kallas de personer som lever efter Siddharta Gautamas lära. Han var verksam i Indien för nästan 2500 år sedan. Siddharta kalls Buddha därav religionen Buddhism. Siddharata växte upp som Hindu och var son till en adelsman och växte upp i ett praktfullt palats. När Gautama föddes förutspådde en vis man att han troligtvis skulle bli en stor, helig eller mycket klok man. Hans far ville inte att något ont skulle hända sin son nu när han var så viktig och hade en ljus framtid, så han skyddade honom från alla intryck från världen utanför palatset. Han gifte sig med sin kusin, Prinsessan Yashodara och de fick sonen Rahula.

De Fyra Tecknen

Trots att Gautama levde ett liv i lyx kände han sig instängd och olycklig. En dag gav han sig ut med häst o vagn utanför palatset, trots att hans far förbjudit honom. Först mötte han en gammal man, sedan en mycket sjuk och lidande man, föra att till sist se en död man ligga i diket. Han blev upprörd över allt lidande och frågade kusken vad allt detta betydde, Kusken svarade att alla människor förr eller senare drabbas av sjukdom och död. Till slut träffade Gautama en helig man i enkla kläder. Han verkade väldigt glad och nöjd. Gautama lovade att bli som han en dag, och ta reda på varför det finns så mycket lidande i världen.

Vad lärde Buddha?

Buddha visste av egen erfarenhet att man varken blir lycklig av att leva i lyx eller av att plåga sig själv. Han lärde människor att följa en medelväg när de försökte bli upplysta. Genom att följa den vägen skulle de övervinna girighet, lust, och allt det lidande som kommer av sådant. I stället skulle de kunna leva på ett klokare sätt och visa omtanke om andra. Han talade även om att varje människa själv fick komma fram till sanningen. Buddhas lära skulle bara vara hjälp på vägen.

Den åttafaldiga vägen

Den åttafaldiga vägen som också kallas medelvägen. De åtta ekrarna i hjulet representerar var o en ett steg på vägen i rätt riktning. Alla stegen samverkar med varandra.

De fyra sanningarna

De fyra ädla sanningarna är den viktigaste delen av Buddhas lära.

• Livet är fullt av lidande
• Lidandet orsakas av livstörsten
• Det finns en väg ut genom lidandet
• Vägen består av Medelvägen (Den åttafaldiga vägen)

Undervisning Idag

Buddha levde som munk och var född som hindu och reste runt i Indien för att undervisa om Dharma, läran. Han skickade även iväg sina lärjungar för att sprida läran. Långt efter Buddhas död fortsatte de att undervisa människor. Att studera och undervisa i Dharma är fortfarande en viktig del av buddhismen.

Vad tror då buddhister på?

Med buddhismen menas alltså att var o en själv tar ansvar för sina handlingar och komma till insikt om sanningen. Den som är klok och vis kan enligt Buddhas lära leva ett lyckligare och rikare liv. Alla har möjlighet att göra sitt liv bättre. Buddhister tror inte på någon allsmäktig gud som skapat världen och vakar över oss. Buddha dyrkas alltså inte som en gud. Utan som en man som blivit upplyst, Ett exempel. Tack vare hans lära och goda råd har andra andra människor kunnat bli upplysta.

Dalai Lama

Inom tibetansk buddhism kallas respekterade lärare för lamor. Titeln Dalai Lama betyder “Andlig lärare med oändlig vishet”. När en Dalai Lama dör. Går Chenresis ande till en annan nyfödd pojkes kropp. Då börjas ett långvarigt sökande efter barnet. När man finner pojken så förs han till Lhasa, Tibets huvudstad. För att få träning i sina heliga plikter. Den nuvarande Dalai Lama heter egentligen Tenzing Gyatso.

Buddhism, 1.4 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Buddhism


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Buddhism eller som på något sätt är relaterade med Buddhism.

Kommentera Buddhism

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2