.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Ceasar

Ämne: Biografier
| Mer

Vem var Caesar?

Julius Caesar föddes 13 juli 100 f.Kr och dog 15 mars 44 f.Kr, han blev 56 år gammal. Caesar härstammade från en patricisk släkt, som inte betydde så mycket för den romerska politiken fram till 300 f.Kr. Men hans mor, Aurelia och hans farmor, Marcia, båda tillhörde den plebejiska nobiliteten som var mycket aktiv inom politiken. Men Caesar uppväxt hade påverkats mycket av att familjen var inblandad i politiken. En av hans farbröder var konsul, ett år efter blev en annan släkting det. Hans far, Gaius var praetor, en av de högre ämbetsplikterna och ståthållare i provinsen Asia. Många fler familjemedlemmar hade något med den romerska politiken att göra, så Caesars barndom har påverkades mycket av politiken. Som ungdom inblandades Caesar i inbördesstriden mellan popularerna och Sulla, genom att gifta sig med Cornelia Cornelius Cinna. De fick en dotter, Julia. Men det blev ett problem för Caesar. Sulla tvingade Caesar att skilja sig ifrån sin dotter, men Caesar vägrade. Han höll sig borta från Rom. Han träffade och följde med ståthållaren Minucius Thermus till provinsen Asia, där han både diplomatiskt och militärt utförde dåd. Han arbetade som sändebud, hjälpte till med erövringen av Mytilene och stred mot sjörövare i Kilikien. Han återvände till Rom efter Sullas död. I Rom arbetade han som åklagare, han åkte till Rhodos för att studera retorik med den berömde Apollonios Molon. Hans var tvungen att avbryta sina studier, då det blev krig i Asia. Där han organiserade ett försvar till städerna. När han var 31 år valdes quaestur, en av de högre ämbetsplikterna. Han gjorde sig populär och omtyckt genom att hålla festspel. Två år senare valdes han till pontifex maximus, överstepräst och från quaestur blev han praetor. Men efter en skandal som Caesar inte ens var inblandad i, fick han lämna sin post som praetor. Han åkte till Egypten där han hjälpte Kleopatra att kriga mot Ptolemaios XIV han vann. Kleopatra blev hans drottning, men hon använde honom för att ta makt i Romarriket men lyckades inte så bra med Caesar. Men Caesar var med Kleopatra länge.

Han var ståthållare i Hispania mellan 60-61 f.Kr. Efter en tid blev han ståthållare i Gallia Cisalpina, dagens Norditalien, och Illyricum, nuvarande norra Balkanhalvön, med tre legioner. Sedan lade senaten till Gallia Narbonensis, nuvarande Sydfrankrike med en legion. Caesar skrev alltid hur han tog över områden och hur brutal han var i böcker. Caesar hade också konflikter med senaten, men det kan ni läsa mer om i ”Vilka och varför mördades Caesar?”

Vilka områden tog Caesar över, och hur var hans arme?

Caesar föddes med en militär begåvning. Han hade bra strategier och var en bra befälhavare.

Rom var fredlig med germanska och galliska stammar, men Caesar startade krig mot dem och vann. Han tog över hela Gallien. Han krigade med helvetierna och sveberna. Han drev fälttåg över Rhen och Engelska kanalen 55 f.Kr, och det andra mot Britannien 54 f.Kr. Mellan 52-51 f.Kr bekämpade Caesar det stora galliska uppropet som leddes av Vercingetorix. Han tog över Massilia dagens Marseille. Han åkte till Egypten där han hjälpte Kleopatra att kriga mot Ptolemaios XIV, han vann. Han hade tagit över dagens Spanien, Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Schweiz, Nederländerna, Balkanhalvön och många fler platser. Caesar hade en nära relation med sina legioner, han uppmuntrade dem innan dem började kriga och de slavar som tillfångatogs under krigen och erövringarna sålde han och delade ut pengarna till sin arme. Caesar lovade alltid seger och ära till sina soldater. På grund av det här var Caesars soldater väldigt lojala och tyckte om honom. Caesars arme bestod av soldater som kallades legionärer, och i en legion fanns det ungefär 80-120 legionärer, med en centurion, befälhavare och en banerförare, person som bär ett baner. Legionärer var alltid romerska medborgare. En legionär var utrustad med ett kort svärd, gladius, ett tungt kastspjut, pilum, en dolk, en brynja, bronshjälm och en stor sköld. Med hjälp av dem här sköldarna kunde en legion forma sig till testudo, som betyder sköldpadda på latin. När man var i testudo form så hade den första raden sköldarna framför sig, dem vid sidorna hade sköldarna till sidan, och dem i mitten lyfte sköldarna över sig. Legionen blev som en metall låda. Den här tekniken var bra när dem marscherade mot en mur med skyttar. För det var sällan pilar trängde igenom.

Vilka och varför mördades Caesar?

År 50 f.Kr började Caesars ståthållare tid gå mot ett slut. Den 7 januari 49 f.kr sa senaten att

Caesar skulle lämna ifrån sig sina tio legioner. Tre dagar senare kom Caesar svar:

- Alea iacta est (tärningen är kastad).

Caesar skulle komma tillbaka till Rom, men med hela sin arme. Senaten hade missbedömt Caesar. Inom några månader var hela Italien i Caesars händer. Han valdes till diktator år 48 f.Kr. I början av 44 f.Kr utropade han sig till diktator på livstid. Caesar uppförde sig som en kung, vid Luperalie festen den 15 februari 44 f.Kr uppträdde han med en gyllene kransen, symbol för kungaväldet. Senaten förlorade nästan all makt till Caesar, för att inte förlora mer makt började senaten sprida rykten om att Caesar skulle utropa sig till kung, och romarna hatade kungar. Idus martiae, den 15 mars 44 f.Kr, gick Caesar till Pompejus teatern där senaten hade ett möte. När han steg in i salen samlades ungefär 60 senatorer runt om honom. Innan han förstod vad som hände började senatorerna hugga knivar i honom, de var så ivriga att de råka skada varandra. Det sägs att Caesar inte gav ifrån sig ett enda ljud, med när han såg sin bäste vän sa Caesar sina sista ord:

- Även du min Brutus?

Sedan fällde han ned en flik över benen, för att inte ligga rumpan bar. Han lade sig ner och dog, totalt hade han 23 knivsår. Efter Caesars död tog hans adoptivson, Octavianus makten i Rom (bara Västrom).

Ceasar, 3.1 out of 5 based on 22 ratings
| Mer
Betygsätt Ceasar


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Ceasar eller som på något sätt är relaterade med Ceasar.

Kommentera Ceasar

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2