.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Charles Dickens: Oliwer Twist

Ämne: Recensioner
| Mer

Detta är en bokrecension om Oliver Twist, en av Charles Dickens sju romaner.
Boken handlar som sagt om Oliver Twist, en fattig liten pojke som varken har sin mamma eller pappa kvar i livet. Senare i Olivers liv uppdagas en stor hemlighet, som förändrar hans liv totalt…
I början av boken tillbringar han tiden på ett barnhem, men flyttas när han är äldre till fattighuset. Jag själv gillar inte fattighuset. Som exempel kan jag berätta om en dag efter tre månader i fattighuset.
Oliver och hans vänner var hungriga, mycket hungriga. En av de större pojkarna sade att han skulle äta upp sin sängkamrat om han inte fick mera mat. Pojkarna trodde honom, hans ansiktsuttryck var fasansfullt.
Lotten föll på Oliver. På kvällen när pojkarna hade ätit utbröt ett fasligt knuffande och blinkade runt Oliver.
Oliver tog mod till sig och reste sig för att gå mot vakten för att be om mer mat.
- Vad i hela friden säger du, sin slyngel! skrek vakten.
Det blev otroligt tyst i salen.
- Ursäkta herrn men jag skulle vilja ha lite mera mat, svarade Oliver hoppfullt.Jag tycker det följande är ganska otäckt, hur man behandlade barn förr. Oliver blev slagen och instängd en hel vecka i ett mörkt litet rum.
Sedan “skänks” han och £5 bort för att någon skulle vilja ha honom. Han fick till slut komma till en begravningsentreprenör. De behandlade honom lika illa om inte sämre än fattighuset och Oliver rymde till Englands huvudstad, London. På vägen dit träffar han en jämnårig pojke, kallad “Skojaren”, som tog med sig Oliver till sitt tillhåll i centrala London.
Senare insåg Oliver vad pojkarna i huset höll på med. De var tjuvar. Pojkarna var ficktjuvar och männen inbrottstjuvar.

När Oliver var ute med pojkarna för att stjäla plånböcker och näsdukar misslyckades någon av de andra pojkarna och de är borta direkt. Utom Oliver, som blir stel av skräck, men sedan springer i ren panik.
Oliver blir ju den som får skulden eftersom han var sist. Han förs till polisstationen där den äldre mannen som var offret, påstår att han inte alls är säker på att den är just den pojken. Det är härligt att se att det verkligen fanns snälla människor också, även fast de inte var så många.
Oliver blev sedan friad, då allt polisen hade att gå på var ett väldigt osäkert vittne. Dock blev spiken i kistan slagen när bokhandlaren kom inspringandes i rättssalen, han hade ju sett hela förloppet. Han kunde intyga att Oliver var oskyldig.

Herr Brownlow, den äldre herren i rätten, var en mycket kärleksfull man som med sina andra inneboende tog mycket väl hand om Oliver. Det tror jag blev hans räddning. Annars hade Oliver slutat som en fattig man, inte som en rik…

Herr Brownlow och Rose Maylie är inte de personerna som syns mest, men har haft störst betydelse för bokens gång. De är i 50-60 samt 30-40 års åldern. Men eftersom Olivers liv inte bara var en dans på rosor, snarare tvärtom, fanns det ju personer som har haft ett negativt inflytande. En sådan person är Fagin, en enligt mig snuskigt elak man i 50 års ålder som fick in Oliver på den brottsliga banan. Men om Oliver inte hade träffat Fagin kunde han ju inte heller ha träffat Herr Brownlow och Fru Maylie. Så jag tror det var en av Charles idéer, att få ihop alla personer till ett spindelnät. Herr Brownlow var ju till exempel mycket god vän med Olivers far.
Oliver kom i kontakt med Londons fattigdom redan vid födseln och hade den med sig senare i livet, fast det gick i perioder.
Charles Dickens lyckas skriva på ett sådant sätt att det är spännande, roligt, sorgligt – ja allt man kan tänka sig, samtidigt! Han skriver som en TV-serie, händelserna i boken sker ju faktiskt parallellt. Han får även med det fenomenet att man inte kan sluta läsa. Ungefär som när man kollar på TV och de bryter för reklam, det görs ju alltid när det är som mest spännande. Men för att återgå till Charles Dickens gillar jag hans (och andras) stil, realistiskt. Det är något magiskt över det. Speciellt de äldre realistiska böckerna är som historieböcker för att få en blick över hur det var förr. Därför tror jag det är en klassiker, detta är en bok av en författare som var den som introducerade det realistiska skrivandet.
Dickens skriver i en han-hon-det form som jag uppskattar. Jag får en känsla av att det kan bli mer partiskt när man skriver i jag-form. Man får en mycket bättre överblick, som om man tittar på de i ett dockhus.

Som jag ser det har denna bok två nackdelar, eller snarare två negativa sidor. Den första är historien är ganska otrolig, fast å andra sidan brukar ju böcker vara det. Den andra dåliga sidan är att boken kan uppfattas som svårläst ibland på grund av de svåra orden, men det är lite kul med, då lär man sig kanske nya ord!

Jag önskar att vi hade sådana här bra historieböcker på historielektionerna!

Charles Dickens: Oliwer Twist, 2.2 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Charles Dickens: Oliwer Twist


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Charles Dickens: Oliwer Twist eller som på något sätt är relaterade med Charles Dickens: Oliwer Twist.

Kommentera Charles Dickens: Oliwer Twist

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2