.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Claude Monet

Ämne: Biografier
| Mer

Bild 1 : Claude Oscar Monet var en berömd konstnär som levde i Frankrike. Han föddes 1840 och när han var 5 år flyttade han till Le Havre, en stad i norra frankrike, där han växte upp. Han var den näst äldsta sonen. Redan som liten var Claude intresserad av måleri. I början målade han mest Karikatyrer, landskaps bilder och den första sålde han när han bara var 15 år gammal. Hans mamma gillade verkligen att han målade och stöttade hon med det. När han var 16 år skickade hon honom till en konstskola.
När han var 19 år hade han bestämt sig för att bli konstnär, då åkte han till Paris för att studera måleri. Det var i Paris som han träffade Camille. Camille och Claude gifte sig senare och de fick två barn. Men Camille dog när det yngsta barnet bara var 1 år. När det hände flyttade Claude med barnen till Giverny, en stad ute på landet. Det var här som han anlade sin stora och berömda trädgård, med näckrosdammen. Bild 2:Efter denna händelse började Claude måla näckrostavlor, han har målat väldigt många näckrosmålningar och blommålningar över huvudtaget. En av hans kändaste tavlor är en målning som han målat av från sin trädgård, det är en bro (en japansk bro) som går över en näckrosdamm. Bild 3:Hans första stor målning målade han 1865, den heter frukost i det gröna
När Monet målar, Bild 4: målar han oftast med ljusa bakgrundsfärger och han målar fläckvis. Även om det var lite svårare så målade han alla prima, vilket menas att han målar allt på en gång och låter inte färgen torka mellan de olika färgerna.
Claude Monet var den som startade hela stilen som han målade. Stilen som han målade hette impressionism och den grundade han 1870 när han var 30 år. Den första målarkretsen han var med i kallades Impressionisterna, det var en krets av flera Franska målare och de var alla mycket duktiga konstnärer. Det var Claude Monet och några av hans vänner som startade den målarkretsen.
2 år senare hade Monet sin första utställning, den hölls i Paris och där visade han upp Impression, soluppgång. Bild 5:
Mellan 1883 och 1908 reste Monet till Medelhavet där han målade landmärken, landskap och sjöar som Bordighera. Hans fru Alice dog 1911 och sonen Jean 1914. Monet fick grå starr på ögonen och genomgick två operationer 1923. Det är intressant att notera att de målningar som gjordes när starren påverkade hans syn generellt har en röd ton, vilket är karaktäristiskt för synen hos personer med grå starr. Det kan också vara så att han efter operationerna kunde se vissa ultravioletta våglängder av ljus som normalt sett exkluderas av ögats lins, det kan ha haft en effekt på de färger han uppfattade. Efter operationerna målade han om några av dessa målningar.
Monet dog den 5 december 1926 vid en ålder av 86 år och är begravd i kyrkogården i Giverny. Hans berömda hus och trädgård med dess näckrosdamm och bro i Giverny är ett populärt resmål för turister. I huset finns många exempel på japanska träsnittskopior på väggarna.

Claude Monet, 2.3 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Claude Monet


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Claude Monet eller som på något sätt är relaterade med Claude Monet.

One Response to “Claude Monet”

  1. Emmis on 06 Apr 2008 at 3:30 e m #

    vad hade claude monet för stil när har målade??

Kommentera Claude Monet

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2