.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Datavirus

Ämne: Datorkunskap
| Mer

Vi har ca tre olika typer av datavirus. Givetvis finns det en massa olika utvecklingar av dessa tre men när man tittar lite närmare på virusen så kommer de från just dessa tre. Dessa tre är den Trojanska hästen, den Logiska bomben och Masken, och nu ska jag berätta lite närmare om dem.

Den Trojanska hästen.

Den trojanska hästens uppgift är att bryta igenom eventuella brandväggar och skydd genom att helt enkelt lura dem. Namnet den trojanska hästen kommer ifrån kriget mellan greker och trojaner år 1183 f. Kr. Då använde sig grekerna av en gigantisk trähäst som de sa var en gåva från dem. Trojanerna tog in hästen innanför deras murar. När sedan natten kom så attackerade grekiska soldater som hade legat inne i hästen trojanerna och Troja intogs.
Just så här fungerar en trojansk häst då den gömmer alla möjliga olika virus i något program som användarna sprider till deras vänner. Dessa virus som sprids med hjälp av en trojansk häst kan vara mycket farliga då vi användare inte tror att ett program som vi har fått från en kompis innehåller virus.
Den trojanska hästen är svår att upptäcka för att ett program kan fungera jättebra på ett visst system men på ett annat sorts system så kan den trojanska hästen härja fritt.
Till slut så måste det sägas att den trojanska hästen kombineras oftast med en logisk bomb. Hästen för in bomben, och bomben infekterar datorn, alltså den trojanska hästen är ett hjälpmedel för att föra in en logisk bomb i datorn.

Logiska bomben.

När den här typen av virus attackerar datorn så sätter den sig i ett helt vanligt program som MSN tillexempel. När man startar MSN så utför datorn en rad kommandon som han alltid gör när han startar MSN men nu när det finns en logisk bomb bland dessa kommandon då utför han även den logiska bombens kommandon. Nu kan vad som helst hända. Det beror helt på hur den logiska bomben är uppbyggd och vad den är tillsagd att göra. Den är uppbyggd med hjälp av en rad villkor, och inte förrän alla dessa villkor är uppfyllda så utlöses bomben. Så om vi till exempel blir attackerade av ett virus som ska radera hårddiskens innehåll vid önskat datum så finns det antagligen två villkor, nämligen att det ska vara på Midsommarafton och klockan ska vara 1200. Då undersöker viruset om villkoren är uppfyllda och om de är det så utlöses den logiska bomben och hårddisken raderas.
Men om villkoren inte är uppfyllda efter den sagda tiden som den ska utlösas så händer det ingenting.
Den logiska bomben är ett av de enklare virusen och om man tittar tillbaks, så kan man hitta spår av den logiska bomben redan från 60 – talet.

Det sista typen är den mest kända: Masken.

Masken är det man kan kalla det perfekta viruset. Det finns inte en enda mask som är fredlig. Det är ute efter att skada datorn på alla möjliga sett. Det är ett riktigt virus och den funktionen som är mest viktigast för den är att den kan duplicera sig själv och det är den fruktansvärt bra på. Maskar är nog den typ av datavirus som kan orsaka mest skada om de får härja fritt. Man brukar räkna med att på bara ett par timmar kan en mask via nätverk och tele-ledningar ta sig fram och tillbaka mellan olika kontinenter ett antal gånger, och på vägen lämna kopior av sig själv, som gör samma sak.
Det som händer är då att virusets order att göra miljontals kopior av sig själv tar upp hela processorkraften och all plats i datorns minne. Systemet slöas ner då och kan helt och hållet stanna.
Sårbarheten i de stora nätverken är mycket stor, och det har förekommit fall där flera tusen datorer slagits ut på en gång av en enda mask. Omkostnaderna för reparation och återställande av datorerna är ofta enorma, då man normalt sett får börja om från början med uppbyggnaden av systemet, och dessutom måste man utveckla systemet vidare för att undvika framtida maskar av samma slag.
Det är detta äckliga virus som hederliga användare brukar klara sig utan men om man sitter på nätverk mycket och chattar eller håller en öppen lina till sin dator dygnet runt så ökar risken att en mask ska krypa in i sitt eget system betydligt.
Nu vet ni förhoppningsvis vad en trojansk häst, logisk bomb och en mask är, så kan jag förklara allmänt vad det vi kallar datavirus är. För oftast när ett virus kommer så är det en kombination av dessa tre. Om vi tar ett exempel så kanske du får ett nytt program av din kompis där en trojansk häst finns. När du då öppnar detta program så utlöses en logisk bomb som var gömd av den trojanska hästen. När bomben utlöses så släpper han lös en mask som börjar göra kopior av sig själv och sen kan viruset härja villt i din dator och göra det den är programmerad till att göra.

| Mer
Betygsätt Datavirus


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Datavirus eller som på något sätt är relaterade med Datavirus.

One Response to “Datavirus”

  1. Poxer on 19 Maj 2011 at 1:08 e m #

    En trojan är inte virus, en mask är inte ett virus.

    En trojan kan replikera sig själv, men den kopierar ej sig själv till olika filer på samma dator utan siktar på att sprida sig till nya datorer. Och trojaner infekterar inte ens filer utan “står på egna ben”.
    En mask kopierar inte ens sig själv över huvudtaget…

    Nej hoppas faktiskt du inte fick något högre betyg för denna för det är mycket som inte stämmer. Beroende på hur bra kunskap din lärare har om virus dock…

Kommentera Datavirus

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2