.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Datorn

Ämne: Uppfinningar
| Mer

Sammanfattning

Man tillverkade datorn för att räkna ut matematiska beräkningar som skulle gå ännu snabbare än om en människa gjort det manuellt. Datorerna är mycket mindra och effektivare än vad dom var för 20 år sedan. Världens första dator var ENIAC som var färdig 1945 användes till militären under andra världskriget för att ta fram tabeller över projektilers banor vilket skulle ta långt tid att göra för hand. ENIAC kunde räkna ut 500 additioner på en sekund. ENIAC tog upp 167 kvadrat meter och vägde omkring 25-30 ton. De första datorerna som såldes till privat personer var IBM,APPLE och MAC. När dessa såldes började man kalla datorer för PC Personal computer. Datorerna utvecklas varje dag och blir bättre & effektivare. Enligt denna definition så var det Charles Babbage som konstruera den första datorn på 1800-talet med hjälp av kugghjul. Folk tycker att en dator ska vara elektronisk för att kunna vara en dator och i så fall var ENIAC som var den första datorn i historien.

  Inledning

Jag har valt att forska om Datorn för att det är någonting som intresserar mig. Datorn kan både vara lätt och svår att använda på samma gång. Jag har mest använt mig av Internet och det jag kan och det jag lärt mig från tidigare. Dessa källor tycker jag personligen och rekommenderar jag mest här kan du nästan hitta allt och lite till.

Forskning!

Datorn var från första början inte bara någonting man spelar spel på som de flesta gör nu förtiden. Varför man gjorde Datorn var att man ville att den skulle räkna ut Aritmetiska och andra matematiska beräkningar. Alltså, Datorn är en maskin som bearbetar data och kan utföra beräkningar på ett mycket snabbare och effektivare sätt än vad en människa någonsin kommer att kunna göra. Givetvis är datorerna mycket mindre och effektivare nu för tiden än den var för 20 år sedan.
Världens första dator var ENIAC, som stod färdig 1945. Under andra världskriget beställde den amerikanska militären denne för att ta fram tabeller över projektilers banor. Hade dom gjort detta manuellt hade det tagit eller det tog flera dagar att göra det manuellt medans ENIAC gjorde dem på några ögonblick. Den kunde ungefär på en sekund utföra 357 multiplikationer,38 divisioner eller 500 additioner. Nackdelen med denna var att den var väldigt svår att programmera. Den tog dessutom mycket plats. För mycket plats. ENIAC tog upp 167 kvadratmeter lika stort so en stor villa och vägde omkring 25-30 ton. Men i nu tiden så tar en dator betydligt mindre plats väger ungefär 1-2kg och är väldigt små.
De första privat datorerna var IBM,APPLE och MAC. När dessa börjades säljes så började dom kalla datorerna för PC som står för personal computer. Datorn var ju bara ett enklare sätt att räkna ut beräkningar på och ett effektivare sätt. Nu förtiden är datorn så pass utvecklad att en 2 åring kan använde den att spela spel på. Ju längre fram vi kommer i tiden desto mer utvecklas datorerna så att man kommer fram till bärbara datorer som man kan ha med sig överallt. I en modern dator nu förtiden innehåller detta : Bildskärm,moderkort,processor,ATA-portar,arbets minne,instickskort,nätdel,enhet så att du kan läsa eller bränna cd eller dvd skivor,hårddisk,tangentbord och mus. Detta är vad som ingår i en dator om du köper den ny. Självklart kan du köpa saker till en dator för att förbättra den som : Ny skärm,hårddisk,mus,tangentbord och fläkt om du tycker att din dator blir för varm så kan du kyla ner den med hjälp av en fläkt. Det dröjde inte länge innan sverige hakade på den epok som följde ENIAC. 1947 bildade regeringen ett organ för inköp och forskning av datorn. Enligt denna definiton skulle den första datorn varit under konstruktion redan i början av 1800-talet. Det var engelsmannen vad namn Charles Babbage som arbetade på en maskin helt uppbyggd av kugghjul. Han maskin blev dock aldrig klar, eftersom man på den tiden inte kunde tillverka kugghjul med tillräckligt hög precision. Han hade också problem med energiförsörjningen. Även fast Charles aldrig gjorde klart datorn så säger man ändå att det var han som startade “gnistan” i det hela att göra datorer. Men dock anser folk att datorn måste vara elektronisk för att vara en Dator då är ENIAC den första elektroniska datorn. Nu för tiden så används inte datorn för så mycket än bara spel. Men det finns också bra saker med datorn, t.ex. Du kan betala räkningar via datorn när du kopplar upp dig på internet, du kan kolla buss tider, du kan handla saker online och saker som verkligen är nödvändigt. ‘

Avslutning

Själv tycker jag detta arbetet var bra gjort för detta är verkligen någonting som intresserar mig väldigt mycket t.ex. Vad datorn hade för uppgift i början? Datorn var ju i stortsätt en miniräknare i stor format från första början, jag tycker att jag har fått med alla frågor i inledning och svarat dom och det är dom frågorna som JAG tycker är viktiga och intressanta. Det jag skrev besvarade alla mina frågor och jag forskade kring frågorna. Jag kom på massa frågor under arbetets gång men dom frågorna var inte viktiga enligt mig t.ex. Varför var Datorn så komplicerad från första början? Var är Charles baggage född? Varför använder ungdomar datorn mycket nu för tiden? Osv.

Jonas

Datorn, 2.2 out of 5 based on 31 ratings
| Mer
Betygsätt Datorn


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Datorn eller som på något sätt är relaterade med Datorn.

Kommentera Datorn

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2