.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

DE EGEISKA KULTURERNA

Ämne: Historia, Kultur
| Mer

De egeiska kulturerna är en sammanfattande benämning på bronsålderskulturerna på Kreta, på det grekiska fastlandet, på öarna i det egeiska havet och på Troja under 2000- och 1000-talen f.Kr.Den brittiska arkeologen Sir Arthur Evans började år 1900 utgrävningar i Knossos på Kreta och kallade kulturen för den “Minoiska”. Namnet fick han från en kung som hette Minos som bodde i Knossos-palatset. Palatset har blivit som en symbol för den Minoiska kulturen och var mycket stort och innehöll ca 1500 rum.
När palatset förstördes ca 1400 f.Kr. så övergick den kulturella ledningen till fastlandet och till den “Helladiska” kulturen. Den motsvarande kulturen på öarna fick namnet “Kykladisk”.
Alla dessa tre kulturer delas in i vardera tre huvudperioder, t.ex. tidighelladisk, mellanhelladisk och senhelladisk.
Senare under bronsåldern tog kulturerna intryck av varandra och kulturmönstren vart allt mer enliga.

Från 1600 till 1250 f.Kr. var det många stora katastrofer. Bland annat ett sort vulkanutbrott som förstörde en hel del på Kreta. Förödelsen berodde på att det blev en sådan kraft i vattnet efter vulkanutbrottet, att en flodvåg svepte in över ön.

Det som kännetecknar den Minoiska kulturen är dess rikedom på konstföremål, palats och keramik. Palatsen var ofta byggda i flera våningar, innehöll bostadskvarter, mottagningsrum, kapell och verkstäder. Vatten fick man från bergen, i lerrör. Man har funnit sådana lerrör som varit upp till 10 km långa. I många palats fanns även privatvåningar där det fanns badrum och toalett.
Tjurar, stiliserade tjurhorn och dubbelyxor är något som också kännetecknar den Minoiska kulturen.
Under mellanminoisk tid utvecklades en hieroglyfskrift på Kreta, och ur den senare en förenklad stavelseskrift.
Den Minoiska kulturen inföll på den tid som var Kretas bronsålder.

Den Helladiska kulturen är mest känd för sina ovala hus, sin enfärgade (gul eller grå) keramik, den s.k. Minyiska varan. Man har bl.a. funnit lervaser och små statyer från denna tid.

| Mer
Betygsätt DE EGEISKA KULTURERNA


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om DE EGEISKA KULTURERNA eller som på något sätt är relaterade med DE EGEISKA KULTURERNA.

Kommentera DE EGEISKA KULTURERNA

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2