.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Den privata ekonomin

Ämne: Ekonomi
| Mer

Kontant: Är när man betalar direkt med helt vanliga pengar.Kredit: Man skjuter upp betalningen, det blir också dyrare på grund utav att man måste betala ränta och årsavgift. Man måste även ha kreditutrymme hos det företaget man handlar hos. För att få ha kredit så måste man vara arton år och ha en inkomst (ett jobb).

Fickpengar: Det är pengar som man får över när man har betalat sina utgifter som man har. Föräldrar ger barn fickpengar för att barnet ska veta hur det är att ha en ekonomi, och att dom ska ta ansvar.

Ekonomi & ålder: När man är:
12 år så för man ha enklare arbeten (ex. maj blommor), man måste ha föräldrarnas tillstånd när man är 12 år.
13-15 år så kan man ha olika typer utav enklare arbeten som “hjälpreda”.
16 år så kan man vara anställd på ett företag eller så kan man starta ett eget företag, om man startar eget företag så måste man ha föräldrarnas tillstånd. Man bestämmer över sina egna pengar och man får studie bidrag, man kan även ta studie lån. Man får också sjukpenning om man är sjuk om man jobbar någon stans.
18 år då är man myndig, man bestämmer själv. Man kan ta kredit och lån.

Pengar: Pengar är pengar som man betalar direkt som kontant.

Check: Det är som en blankett som man skriver in summan som man ska betala och sitt namn. Pengarna dras sedan från kontot som man har.

Betalkort: Kortet är kopplat till ett konto där pengarna dras när man köper någonting, eller så tar man bara ut pengar.

Ränta: Avgift som man betalar när man lånar pengar. Avgiften (räntan) beror på landets och världens ekonomi. Bankerna har olika ränta på grund utav att dom konkurrerar om kunder. Rörlig och fast ränta är olika sätt att betala ränta på. Den rörliga räntan förändras med landets ekonomi men en fast ränta är en ränta som man låser sig vid. Man kan välja mellan hur många år eller månader man vill låsa sig vid. På den tiden kan man inte låsa upp sig.

Löneinkoms: Pengar som man tjänar på lön.

Bruttoinkomst: Pengarna man får innan man har betalat skatt.

Skatt: Skatten bestäms på grund utav situationen i kommunen. Den normala skatten ligger på 33% men om man tjänar mer än 330000/år så får man betala 55% skatt.

Inkomstskatt: Skatt som betalas på lönen.

Disponibel inkomst: Det är pengarna man får när man har betalat skatt och fått bidrag.

Löneinkomst – skatt + bidrag= Disponibel inkomst.

Hushållets avgifter: Alla hushåll har många avgifter. Det är t.ex. bostad, kläder, mat och fritid. Men man betalar också skatt till samhället.

Bidrag: Bidrag får man utav staten och samhället. Dom vanligaste bidragen är:
Barnbidrag som varje familj med barn får, det första barnet får 950:- och sedan får man mer för varje barn man får.
Föräldraförsäkring är rätt till att vara hemma med sitt barn. Man får 360 dagar som man får 80% av sin vanliga lön.
Studiestöd är studiebidrag då är man 16-20 år, studiemedel då är man 20 och uppåt. Studie bidraget får vara max 1963 kr/mån.
Bostadsbidraget varierar efter hushållets inkomst, storlek och bostads kostnad.
Socialbidrag det får man om man inte har pengar att leva för, då för man pengar så att man precis klarar sig.

Skattens betydelse för samhället är stor. Om man inte betalade skatt till samhället så skulle vi inte ha några parker, vägar m.m. Om man har ett jobb som man tjänar mycket på så hjälper man samhället med mer pengar för då betalar man mer skatt.

När jag betalar skatt så kanske dom bygger en ny väg som jag kan åka på så att jag kan tillexempel åka till en kompis som jag vill träffa, men om jag inte betalade skatt så kanske det inte fanns någon väg till min kompis och då skulle jag inte kunna träffa han eller hon. Om jag har bra ekonomi så betalar jag mer skatt sill staten och samhället. Då ger jag pengar till Sverige alltså till landets ekonomi. Så om alla här i Sverige hade jobb som dom tjänade bra på och betalade mycket skatt så skulle landets ekonomi öka och vi får det jätte bra här i Sverige.

Den privata ekonomin, 2.9 out of 5 based on 4 ratings
| Mer
Betygsätt Den privata ekonomin


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Den privata ekonomin eller som på något sätt är relaterade med Den privata ekonomin.

Kommentera Den privata ekonomin

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2