.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Dödstraff – Rätt eller Fel?

Ämne: Etik
| Mer

Historia:

Som jag nämnde innan så har dödstraff alltid funnits, från då det fanns indianer och cowboys tills nu. Förr i tiden va det mycket lättare att dömas till döden, bara du tex snodde en hästsadel eller en häst så kunde du dömas till döden, men i våra nutida dagar och vårt dagliga samhälle så är det betydligt svårare att dömas till döden. Nu är det bara dem grövre brotten som man kan få dödsdom på.

Sveriges Avrättningar:

Precis som alla andra länder så har Sverige också använt sig av dödstraff. Dödstraffet har varit relativt vanligt dom för grövre brott fram till 1800 talet. I Sverige avrättades ca 263 människor mellan åren 1761-1790. fyra personer avrättades av samma bödel under 1900talet vid namn Anders Gustaf Dalman. Under sin tid som bödel avrättade han sammanlagt sex personer med hjälp av yxa. Den siste som avrättades var Alfred Ander som blev avrättad samma år som dödstraffet avskaffades 1910.

Världen & Dödstraff:

I dag har sammanlagt 115 länder avskaffat dödstraffet i lagstiftningen eller i praktiken. 80 länder använder sig fortfarande av dödstraff men alla dessa länder använder inte dödstraffet varje år. Alla dem länderna som har kvar dödstraffet finns bland annat USA, Japan och Kina. År 1996 avrättades sammanlagt 4272 människor i 39 länder, av dessa 4272 avrättningarna stod Kina för 3500 st.

Dem Oskyldiga Avrättas:

En del länder sker avrättningarna utan någon riktigt egentligen rättegång. Alla får ingen advokat eller så förlorar dem rätten att överklaga domen. Några av dem som blir dömda till döden får sin dom verkställd någon dag efter beslutet. Då är ju frågan om dom verkligen är 100% säkra på att personern är skyldig till brottet. Det finns många exempel på när oskyldiga har avrättats, ett exempel är Andrej Tjikatilo i Ryssland som avrättades 1994, det visade sig att en oskyldig hade blivit avrättad för ett mord Tjikatilo begått. Mellan åren 1973-2003 har 107 dödsdömda gått fria för att dem inte begått dessa brott som dem har blivit dömda för i USA. Sen vet vi ju inte hur många som har blivit dömda till döden och som varit oskyldiga och är oskyldiga. Risken är ganska stor att skicka in oskyldiga människor in i döden, det borde vara en anledning till att man borde avskaffa dödstraffet helt. Jag tycker att den enda gången man ska döma någon till döden är när man är exakt 100% säker på att personen i sig har utfört dådet, men i hur många fall visar det sig att en person varit 100% skyldig till dådet. Så för att inte skicka in oskyldiga in i döden så tycker jag att man ska avskaffa dödsdomar. Så länge vi har dödstraff kommer fler och fler oskyldiga personer att avrättas.

Dödstraffet förhindrar inte brott:

Man har aldrig lyckats bevisa att brottsligheten är mindre i länder som använder dödstraff, det finns personer som tror att det är så. Dem länder som mördar mördarna tror att dem förhindrar nya brott men dem som mördar mördarna är ju också mördare så hur ser det ut i längden? Det är ju dubbelmoral, så kan man inte göra det är fel. Det har gjort flera undersökningar angående dödstraff och dem har försökt bevisa att dödstraff faktiskt hjälper att stoppa brottsligheten men resultaten av dessa undersökningar har visat att det inte är någon större skillnad på den hemska effekten på dödstraff. Alltså finns inget bevis på att brottsligheten har minskat i dessa länder. Men ett faktum är att undersökningarna visar att i USA har morden den senaste 20 åren varit 50-103% högre i dem stater som har dödstraff än i dem stater som inte har dödstraff, alltså det är dubbelt så mycket mord på stater med dödstraff. Alltså förhindrar inte dödstraff brott. Sen dem avskaffade dödstraffet i Kanada har antalet brott per 100 000 invånare sjunkit med 43 %. Som alla vet så har USA förklarat krig mot TERRORISMEN och vill döda dessa, men det leder bara till hämnd och vedergällning och i slutändan är det oftast dem oskyldiga som kommer bli drabbade av detta.

Avrättningsmetoder:

1. Halshuggning & Arkebusering
2. Gaskammare & Dödlig Injektion
3. Elektriska Stolen
4. Hängning & Stening
Dessa är några exempel på olika avrättningsmetoder men jag valde att inte skriva hur det går till och vad det är, jag antar att många redan vet vad allt detta är och hur det går till.

Avrättningar som gått snett:

Det är meningen att avrättningen ska gå snabbt utan att den dödsdömde ska lida, det är det minsta en dödsdömd kan begära. Men tyvärr så är det så att det ofta inte blir utan att den dömde ska behöva lida. Olika komplikationer uppstår och gör att den dömde utsätts för fruktansvärd tortyr. Det finns många sådana här exempel där avrättningarna har gått snett men jag valde att bara berätta om 3 fall.
1. år 1990 avrättas Jesse Joseph Tafero genom elektriska stolen. Något går fel och ca 15 centimeter höga lågor slår upp från Taferos huvud. Bödeln som dem kallas fick tillföra 3 strömstötar för att andningen ska upphöra.
2. år 1982 avrättas John Evans även han i elektriska stolen. Elektroden som är fäst vid benet tar eld och gnistor slår ut från vänster tinning. En snabb undersökning visar att hjärtat fortfarande slår, 2 strömstötar krävs till för att döda Evans. När han är död är rummet fyllt med rök och kroppen är förkolnad och pyrande.
3. år 1985 avrättas Stephen Peter Morin genom dödlig injektion. Bödlarna sticker med nålar i armar och ben i nästan 45 min utan att hitta en lämplig åder. Morin som är en före detta narkoman får till slut visa bödlarna vart dom ska sticka nålen.

Avslut & Slutsats:

Nu har jag kommit till avslutet, kanske det viktigaste i hela arbetet.
Jag har skrivit ner all fakta jag hittat och nu återstår bara mina egna tankar.

Det har varit väldigt intressant att arbeta med det här. Jag valde ett ämne som intresserade mig och nu har jag fått svar på många av mina frågor.
Jag är medveten om att det här vart ett väldigt partiskt arbete, jag skulle försöka skriva fördelar med dödsstraff men eftersom jag inte fann några anledningar lät jag bli.
Jag har alltid varit mer eller mindre emot dödsstraff men jag kan säga att efter jag har fått reda på all fakta så är jag verkligen emot det.

Jag har lärt mig en hel del den här tiden då jag arbetat med detta, t.ex. att ingen borde ha rätten att leka gud och bestämma över andra människors öden. Genom dödsstraff försöker man lösa våld med hjälp av våld och alla vet att det inte fungerar i längden. Det finns inga konkreta bevis för att dödsstraff faktiskt förhindrar brott, snarare tvärtom.
Växer man upp i ett samhälle där dom vuxna säger att det är fel att mörda, och sedan tar dom livet av mördarna kommer man förr eller senare börja undra vad det är för en slags dubbelmoral.

Efter att ha sett filmen bowling for Columbine om dödsskjutningen på Columbine high school där två killar sköt ihjäl några klasskamrater och en lärare, vart jag mer övertygad om att det är samhällets fel att det finns mördare.
Ingen föds till att bli mördare, det är något som man blir.
I filmen menade dom att i den här staden där det utspelade sig hade ungdomarna väldigt höga krav på sig i skolan, dom vart lärda sen barnsben att klarar man inte proven så kommer man aldrig att bli något här i livet.

Att ständigt få höra sånt, inte konstigt att en del blir knäckta och gör något vansinnigt.
Hur ska man då stoppa mördarna? Jag tror inte att alla morden kommer att försvinna om alla länder avskaffar dödsstraffet, men jag tror att dom kommer att minska. Eftersom vi då visar att det faktiskt inte är okej att döda en annan människa oavsett vad den har gjort eller om våra avsikter är goda. Att döda någon annan med goda avsikter finns inte.
Jag tror att många som är för dödsstraffet faktiskt inte riktigt förstår vad det innebär.
Tänk om ens man eller dotter blev mördad, skulle du vilja att mördaren vart avrättad då?
Många skulle säkert säga ja eftersom dom inte tycker att en som tagit ett liv ska få behålla sitt eget.

Men tänk istället om det var ens man eller dotter som var mördaren, skulle man fortfarande vilja att den skulle bli avrättad?
Det tror jag knappast. Och det är det här jag menar att man måste göra, man måste se det här ur olika synvinklar. Man kan inte bara säga att man är för dödsstraff bara för att det verkar enklast.
Jag kan inte vara för dödsstraff av en enkel anledning, ingen har någonsin rätten att ta en annans liv.
Dödsstraff är en dyr metod, den förhindrar inte brott, oskyldiga kan dödas, hämndrisken kan vara stor i vissa fall, den är diskriminerande och den orsakar onödigt lidande.
Jag ser absolut inga fördelar med dödsstraff, jag har försökt förstå varför det fortfarande finns men jag kan faktiskt inte förstå.
Så jag avslutar med att citera Albert Camus, som fick Nobelpriset i litteratur 1957:

” Vad är dödsstraffet om inte ett mord så överlagt att ingen brottslings dåd, hur välplanerat det än vore, kan jämföras med det? Lika för lika skulle innebära att endast den brottsling som förvarnade sitt offer för den ohyggliga död som skulle komma, och efter detta meddelande låste in offret på nåd och onåd under månader, skulle kunna dömas till döden. Sådana monster möter man inte ute bland enskilda människor”

Dödstraff – Rätt eller Fel?, 2.4 out of 5 based on 29 ratings
| Mer
Betygsätt Dödstraff – Rätt eller Fel?


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Dödstraff – Rätt eller Fel? eller som på något sätt är relaterade med Dödstraff – Rätt eller Fel?.

2 Responses to “Dödstraff – Rätt eller Fel?”

  1. Chrille on 19 Apr 2010 at 12:14 e m #

    Kan bara säga fan vilket bra arbete. Och kanoncitat i slutet!

  2. V on 11 Apr 2011 at 5:25 e m #

    Jättebra skrivet! Behövde verkligen läsa detta för att förstå vad dödsstraff är. Jag har varit för dödsstraff länge, men nu börjar jag faktiskt tveka om det är rätt… Jag har två timmar på mig imorgon att skriva en text om dödsstraff i skolan och denna berättelse hjälpte mig verkligen! TACK!!

Kommentera Dödstraff – Rätt eller Fel?

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2