.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Dödstraff

Ämne: Etik, Samhälle
| Mer

Lite kort Historik

Dödsstraff har funnits i alla tider och i nästan alla kulturer. Det har antagligen växt fram från gamla offer riter, där man offrade människor till gudarna. I Europa fick dödsstraffet stor spridning under medeltiden. Man ville avskräcka människor från att begå brott och dödsstraffet blev ett mycket vanligt straff för de flesta brotten. Man kunde få dödsstraff för att ha stulit en brödbit eller sagt nåt dumt om kungen. Under 1400-talet när häxprocessen tog fart i Europa blev många oskyldiga kvinnor anklagade för att vara häxor och de avrättades rått, ofta genom att brännas på bål. Avrättningar växte fram till att bli nåt nästan festligt som by invånare kunde titta på. Det var först under slutet av 1700-talet som folk började ifrågasätta dödsstraffet ordentligt. Det var då man lade grunden till abolitionismen (strävan att avskaffa dödsstraffet). Men inte förrän i slutet av 1800-talet började saker att ske för att avskaffa dödsstraffet År 1900 hade tre länder avskaffat dödsstraffet, idag 100 år senare har över hälften av världens gjort det. Sverige avskaffade dödsstraffet år 1921 och den sista avrättningen verkställdes 1910. Nu förtiden står Kina, USA, Iran och Saudiarabien för den största delen av avrättningar.

Olika metoder

Människan ska ju alltid vara så finurlig och smart och komma på så många olika uppfinningar. Det gäller så klart också avrättnings metoder, det finns miljontals sätt att avrätta folk på, jag tänkte berätta kort om de vanligaste.

Elektriska stolen – Har använts mest i USA. Personen som ska avrättas får 2000 volt genom kroppen. Det tar ca 3 minuter innan personen är helt död. I vissa fall räcker inte 2000 volt för att personen ska dö. (Du kan ju tänka dig hur ont det måste göra). De som har överlevt beskriver smärtan som att brinna inifrån.

Hängning – Är en mycket gammal form av dödsstraff. Används faktiskt fortfarande. Är linan för kort så kvävs man till döds istället för att man bryter nacken. Det kan ta uppåt 10 minuter.

Gas – Detta var den metod som Hitler och Nazisterna använde under 2: a världskriget. Men idag fungerar den lite annorlunda för att döden inte ska vara lika plågsam.

Gift Injektion – Det avrättningssätt som är det mest humanitära avrättningssättet och nuförtiden också det mest använda. Man får gift insprutat i blodet med hjälp av en spruta och hjärtat stannar.

Argument för dödstraff

Här har jag tagit ut de bästa argumenten för dödstraff som jag kunde hitta och det var inte lätt att hitta några överhuvudtaget det kan jag lova. Däremot var det lätt att hitta argument mot dödstraff. När jag tar upp dessa argument så utgår jag från att brottet är mord eftersom det är mest aktuellt för dödstraff idag.

De länder som fortfarande har kvar dödsstraffet brukar framhålla att dödsstraffet är avskräckande, att den som tänker begå ett brott som kan medföra dödsstraff avstår p.g.a. att han riskerar att avrättas. Detta är nog det vanligaste argumentet för dödstraff om det stämmer är ju en annan fråga. Ett annat vanligt argument är att man ska skipa fullständig rättvisa. Har man mördat ska man själv dö. Och de har de kanske lite rätt i. Straffar man inte de som har begått brotten kan samhället spåra ur och kanske till och med övergå i anarkism, vilket inte är helt bra.

Det finns också vissa citat från bibeln som används som argument för dödstraff. Ett av dem är lyder: “Det du vill att andra ska göra för dig skall du också göra för dem.” Att man kan tolka detta citat till att förespråka dödstraff tycker jag är väldigt konstigt. Det har ju mera att göra med att man ska vara snäll och även rättvis och då tycker jag det mera passar in som ett argument mot dödstraff, men det beror på hur man tolkar det. Ett annat citat är: “Öga för öga, tand för tand.” Vilket i så fall jag tycker är ett mycket bättre citat. En annan fråga är ju om det som står i bibeln är sant eller inte? Men även om det inte är det så är detta bra och tänkvärda citat tycker jag.

Ett annat argument som används flitigt av anhängare till dödstraff är att dödsstraff är bra för att de anhöriga kan känna sig lugna med att samme man inte begår brott igen och även att de får ut sin hämnd. Det är ju i och för sig bra att han inte kan göra om brottet men det kan han ju knappast göra om han sitter i fängelse heller. En annan sak är ju att man får bort de allra grövsta brottslingarna från samhället så att det blir lite lugnare. Men det där med hämnd tycker jag är lite dumt. Att hämnas löser inga brott och den döde kommer ju knappast tillbaka till livet igen. Men ibland känns det ändå som om man vill hämnas. Ett bra exempel är morden i Malexander. Jag tror många skulle vilja döma polismördarna till döden. Man kan ju säga att de avrättade poliserna, ska inte de också avrättas då? En annan sak som är värt att tänka på är att de som döms till fängelse faktiskt kommer ut i friheten igen, för i Sverige finns ju faktiskt ingen riktig livstidsdom. Ta polismördarna som exempel. De dömdes till livstidsfängelse, men inte kommer de att sitta i fängelse hela livet. Nej, de kommer väl ut om ca 10 år och då kanske de begår nya brott. Meningen med de svenska fängelserna är ju att göra så att brottslingarna blir förändrade så de kan komma ut i samhället igen och leva normalt men det är inte så ofta det funkar.

Ibland känns det faktiskt dumt att man kastar ut massor av pengar på en massa sjuka galningar för att de ska ha det bra i fängelserna. För det kostar ju staten i en oerhörd massa pengar att ta hand om dessa. Om man istället avrättade dessa galningar som antagligen aldrig blir normala människor så löser man ju en massa problem med pengar i alla fall. Men egentligen så har ju inte dödstraff så mycket med statens ekonomi att göra utan jag tycker det är mänskliga värderingar som ska avgöra om man ska ha dödsstraff eller inte.

Argument mot dödstraff

Alla har rätt till liv även brottslingar. Man har aldrig rätt att ta någon annans liv. Om en person döms till döden för mord, så kan man ju tänka så att den som avrättar honom också borde dömas till döden för mord. Och då blir det ju en enda lång linje av avrättningar, vilket blir hel sjukt. Livet är ju egentligen det enda man äger. Vem har rätt att bestämma över ditt liv? Det här tycker jag är ett jätte bra argument mot dödstraff.

Ett annat bra argument är att man nästan aldrig kan vara säker på att den som döms är skyldig till brottet. Man kan ju knappast rätta till det om man kommer på att den som just avrättats var oskyldig. Om man inte kan återuppväcka döda förståss, men det har jag svårt att tro att det är många som kan. Det har ju faktiskt visat sig flera gånger att den som dömts till döden varit oskyldig. Speciellt nu på senare år när man börjat använda DNA-analyser har man upptäck gamla fall där den avrättade varit oskyldig. I många fall har de som är anklagade inte råd med duktiga advokater. Medan de som anklagar är skickliga åklagare som lätt övertygar en jury om att den anklagade är skyldig. Då kommer vi också in på rasism. Vissa påstår att svarta oftare blir dömda till dödsstraff en vita och att det har att göra med att vita har råd med bättre och dyrare advokater. Om detta är sant vet jag däremot inte.
Huvudargumentet för dödstraff är att dödstraff avskräcker från brott. Det tog jag upp i början av stycket “Argument för dödstraff” på sidan 2. De som är mot dödstraff har ett argument mot detta. Om man tittar på USA t.ex. som har kvar dödstraffet så ser man ju att det är ju faktiskt här som det sker mest brott. Att dödstraff skulle vara avskräckande menar de som är emot dödstraff är helt fel. De säger att de som begår de grova brotten inte tänker på att de kan åka fast och inte heller på vilka straff de kan få. Ofta är det sjuka människor som begår brotten och dem kan man väl knappast avrätta? De kanske inte ens vet om att de har dödat någon.
Det här citatet tyckte jag passade in på detta och det hittade jag på Amnestys hemsida: “Forskningsresultat visar att dödstraffet inte har någon avskräckande effekt, det har tvärtom en brutaliserande effekt på samhället. När staten avrättar en människa berövar den medvetet och i lagens namn någon livet. Genom sitt exempel minskar den allmänhetens respekt för människolivets värde. Avrättningen är en våldshandling och våld föder våld.” Att våld föder våld tycker jag är ett mycket bra citat som kan vara bra att tänka på.

Dödstraff, 2.5 out of 5 based on 92 ratings
| Mer
Betygsätt Dödstraff


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Dödstraff eller som på något sätt är relaterade med Dödstraff.

4 Responses to “Dödstraff”

 1. Sebbe on 26 Maj 2009 at 12:04 f m #

  Argumenten emot dödsstraff är totalt genomskinliga och ser man dessa ur ett perspektiv grundat på lika människovärde, respekt för offrets värdighet samt RÄTTVISA (Något som varje RÄTTsstat bör begrundas på, domstolarna kallas ju inte tingsRÄTT och hovRÄTT utan anledning). Falska konstateranden som att “våld föder våld” och “dödsstraff är inte avskräckande” kan du ju också spola eftersom dessa vid eftertanke bara låter löjliga.

  Tänk dig att du lägger ett mord på ett litet barn på ena sidan av en vippbräda. Vad måste du då lägga på andra sidan för att vippbrädan skall vara i balans? Fundera på det du ett tag så inser du att det inte finns något annat svar än dödsstraff.

  MVH,

  Sebbe.

 2. Sebastian on 22 Nov 2010 at 12:33 e m #

  Bara för att en person mördar någon betyder det att vi ska sjunka till samma nivå och ta ihjäl dom, är det så vi ska lösa det här? Jag ser på dödstraff som en enkel väg ut från dom skuldkänslor en människa kan få från att döda ett barn. Är det inte då värre att sitta fast i cell resten av sitt liv och få fundera på detta?

  MVH,
  En annan Sebastian

 3. Markus on 02 Mar 2011 at 1:47 e m #

  Största styrkan hos någon är inte att söka hämnd. Utan att förlåta. För har du väl förlåtit, vet du att du är starkare och bättre än den som söker hämnd. Den som söker hämnd kommer upptäcka att hämnden inte ändrade något, och att andra kommer söka hämnd tillbaka.
  Att vara jämnstäld handlar inte om att se ner på den som redan sett ner på någon annan. Jämnstäldhet är, som namnet säger, att vara någon annan jämlik.

 4. Elin on 14 Feb 2012 at 1:19 e m #

  Räknas inte offrets liv? Man kan inte se våldsmannen som ett helgon och om personen är så pass sinnessjuk att hen inte kan skilja på vad som är verklighet och inte så är man alltså livsfarlig och helt oförutsägbar, det kan vara väldigt farligt för de som behöver ta hand om brottslingen. Även de anhöriga till den drabbade förtjänar att känna sig säkra med att personen inte kan skada någon mer, med ett fängelsestraff kan man inte vara helt säker.

Kommentera Dödstraff

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2