.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen

Ämne: Recensioner
| Mer

Arthur vaknar en morgon, bakfull efter gårdagens händelser. Han tittar sakta ut genom fönstret och får syn på ett rivningsteam som vill förstöra hans hus för att bygga en ny motorled. Efter en stunds argumentation kommer hans kära men mycket udda vän Ford Prefect springandes och säger att han har något extremt viktigt att berätta.
Arthur blir dragen till en pub, där han får veta dels att Ford egentligen inte är en människa utan en varelse från i närheten av planeten Betelguese, och dels att jorden kommer att gå under och att han är där för att hämta Arthur för att lifta ut till galaxenMycket riktigt blir planeten kraschad i minimala små partiklar av ett ondskefullt Vogonskepp.
Med hjälp av Mr. Prefect lyckades Arthur och Ford lifta med det stora skeppet ut till galaxen bara några sekunder innan jorden totalförstördes.

På sin väg genom galaxen möter de två vännerna på Fords tvehuvade halvkusin Zaphod Bebelbrox och den vackra jordkvinnan Trillian som Arthur en gång träffat på ett party i Islington.
På Bebelbrox skepp finns även en av de första modellerna av en RMP-special robot, skapad hos Sirius Cymbernetics Coropartion. RMP betyder alltså “Riktiga människo-Personligheter”, vilket märks ganska snabbt hos den alltid deprimerade lilla roboten Marvin.
Arthur tillsammans med dessa vänner reser igenom universum med det stulna skeppet “hjärtat av guld” som är det enda och det mest unika skepp som styrs av Sannorlikhetsfaktorer.

Djupa tanken, en av galaxens näst största dator gav en gång svaret fyrtiotvå när 2 forntida vetenskapsmän bad om svaret på livet, universum och allting. Vad frågan är till nummer fyrtiotvå är precis vad Arthur Dent och hans kompanjon Ford Prefect reser från galax till galax, från tid och rum för att hitta.

“Dimman hängde över träsken, förvandlade träden till grå stoder, skapade oskärpa band vassrören. Den hängde där orörlig, som någon höll andan.
Inte en rörelse.
Inte ett ljud.
Solen flämtade frenetiskt med dimman, försökte sprida lite värme här, lite ljus där, men det var uppenbart att också idag skulle det mest handla om att släpa sig över himlen.
Inte en rörelse.
Återigen tystnad.”
En lyckad bok är när man lyckas fängsla läsaren så den inte klarar av att lägga ifrån sig boken utan måste läsa vidare. Det är någonting som Adams verkligen har lyckats med.
Detta är en berättelse som verkligen suger in en i sorgsna, roliga, hemska, spännande och framförallt förvånande och konstiga resor med otroliga upplevelser.
Han har helt unika aspekter som bara en som Douglas Adams skulle kunna komma på och skriva ner. Han har ett fascinerande sätt att beskriva både karaktärer och miljöer, så man känner att man verkligen är där på samma plats, och känner samma känslor och ser samma saker.

Liftarens guide till galaxen är en bok med mycket humor med många unika filosofiska samt astrologiska aspekter. Jag själv som är en väldigt djupt tänkande person, som gärna låter fantasin flöda och resa bort över öppna galaktiska vyer, finner det otroligt intressant att läsa en sån här typ av bok som inte sätter några gränser för vad fantasin kan göra. Och som inte sätter några gränser för vad som kan vara moraliskt rätt.
Det mest fascinerande med denna bok är att när man väl tror att det omöjligt kan bli mer besynnerligt så händer något ännu mer absurt som gör att hakan tappas ända ner till fötterna.
Ju längre in i boken man kommer desto mer roligt, komplicerat och egendomligt blir det, och man slutar aldrig förvånas av Adams otroliga mästerverk.
Jag hör ofta många säga “Den där boken är bara FÖR mycket”.
Men för att vara helt ärlig så tycker inte jag det ett minsta.
När det gäller universum finns det inga konkreta linjer för vad som är rätt eller fel, så egentligen så bör man kunna säga/tycka/skriva precis vad som helst utan att det är varken rätt eller fel.
Den är helt enastående just för att Adams inte låter några gränser finnas kvar utan tänjer dom så långt som bara möjligt går. Vilket jag tycker är otroligt bra att kunna göra.
Han låter fantasin flöda, men ändå på ett sådant sätt som skulle kunna vara en möjlighet.
Det som man ännu inte upptäckt än kan man heller inte sätta några gränser på, så vet man då egentligen vad som är möjligt eller omöjligt? Just detta bevisar Douglas Adams i sin otroliga version hur universum, livet och allting är uppbyggt.

“hoppsan … vad är det som händer, tänkte den.
Äh, ursäkta, vem är jag?
Hallå?
Varför har jag kommit hit? Vad är det för mening med mitt liv?
Vad menar jag med “vem är jag”?
Nu får jag lugna mig, nu måste jag skärpa mig … ”

“vad är det där som plötsligt kommer emot mig så fort? Så väldigt, väldigt fort.
Så stort och platt och runt, det skulle behövas ett ord som låter stort och liksom utsträckt,
Som till exempel … ah … ma … maa … mark! Där har vi det! Det var ett bra ord – marken!
Undrar om vi kommer att bli vänner?

Och sen, efter en plötslig blöt duns, blev allt tyst”

| Mer
Betygsätt Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen eller som på något sätt är relaterade med Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen.

Kommentera Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2