.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Dubai

Ämne: Geografi
| Mer

Vid Persiska viken ligger shejkdömet Dubai: ett av 7 emirat i Förbundsstaten Förenade arabemiraten – som bildades 1971, och gränsar till Oman och Saudiarabien.

Staden Dubai var för 200 år sen en fiske- och handels by. Emiratet Dubai fattar beslut och har gemensamt ansvar med andra emirat. I Dubai, råder västerländsk kultur. Dubai regeras av shejk Mohammed. Högarabiska är landets officiella språk och engelska är turistspråk.

Dubai har tropiskt klimat; får ca 100 mm regn/år. Temperaturen är ofta mellan 40 till 54 grader på dagarna under sommarmånaderna, fuktigheten är cirka 60 %.

Dubai är en av världens snabbast växande städer.

Dubai har världens högsta byggnad: Burj Dubai, Burj al Arab är världens enda 7stjärniga’ hotell, där de två första våningarna ligger under havsytan. Hotellet liknar ett segel och byggdes på 18 månader. Uppe på taket finns bl a tennisplan och utsikten sägs vara vacker. Dubai har också en av världens största inomhusskidbackar, den enda i sitt slag i denna del av världen – Ski Dubai, den ligger mitt i ett köpcentrum.

Dubai har världens största konstgjorda landmassor i havet: The Palm och The World- – kan ses från månen.

Till skillnad från flera andra stater i området grundar sig inte Dubais ekonomi på olja. Endast 3 % av ekonomin utgörs av oljeutvinning och naturgas och oljan sägs kunna ta slut inom 20 år. Dubais ekonomi drivs av handel och turism. Idag är hamnen Jebel Ali, den största byggda hamnen i världen.

Öknen har sopats undan, den lilla fiskebyn har blivit en världsstad – skyskrapor och motorvägar växer snabbt fram. Många utländska företag investerar här, människor flyttar hit för både klimatets och jobbets skull. Öknen vid Persiska viken har omvandlats till en storstad i betong, aluminium och glas.

En resa till Dubai är inte dyrare än till Medelhavet. Det finns många arrangemang att välja bland. Dubai City är en stad där man kan sola, bada, shoppa och njuta i. Vill man ”göra affärer” åker man till de olika marknaderna (siden, bomulls, elektronik och guld soukerna). I början av året åker många turister dit för att bara shoppa, eftersom det är då det är rea period i Dubai. Väggarna i Burj al Arab är målade med 24 karats guld. Detta hotell är 10 meter högre än Eiffeltornet och har en egen helikopterplatta, som sträcker sig ut över havet. Valutan är dirham (1 dirham är lika mycket värd som 2 svenska kronor). En av de populäraste champagnerna är Moët. Tidsskillnaden är 3 timmar mellan Sverige och Dubai. Stranden vid Persiska viken heter ”Jumeirahbeach”.

Dubai, 3.2 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Dubai


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Dubai eller som på något sätt är relaterade med Dubai.

Kommentera Dubai

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2