.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Egypten

Ämne: Geografi
| Mer

Folkmängd

Egypten har en befolkning på 76 900 000 människor.

Huvudstad och invånarantal

Egyptens huvudstad är Kairo med 7 900 000 invånare.

BNP samt militära utgifter i procent

Egypten har en BNP på 1 739 US dollar per invånare. 2,7 % av Egyptens BNP går till militären.

Skola

Den egyptiska grundskolan är åtta år, obligatoriskt. Barnen börjar skolan när de är sex år. Men de är många som slutar skolan efter detta, de flesta går inte ens i skolan som man måste gå på. De flesta som hoppar av är mest flickor som bor på landsbygden. I fattiga delar av södra Egypten går bara hälften av barnen i skolan. Skolan ska vara kostnadsfri med det har införts kostnader under 2000-talet. Det är brist på lärare och material, det är ungefär 40-45 elever i varje klass. Men det finns också platser i Egypten där det är 60 elever per lärare. Ett alternativ är att skicka barnen till islamska skolor, de är mycket populära i Egypten. I Egypten finns tolv statliga universitet och några privata. Jämfört med andra arabländer finns det många akademiker i Egypten många, men det finns också många analfabeter. Både gymnasium och universitet i Egypten är överfulla.

Religion

I Egypten är islam den dominerande religionen, 94 % av befolkningen är sunnimuslimer. I Egypten har det funnits flera muslimska extremister som har bildat terrorgrupper. Terror- grupperna har framförallt attackerat allt västerländskt, t.ex. butiker och restauranger. Men allt muslimskt terror har minskat sedan slutet av 1990-talet. I Kairo finns det en moské som anses vara sunnimuslimernas högsta råd. Det finns även kristna i Egypten de flesta är de koptiskt kristna, kopt betyder egyptier, och koptiskt kristna kallas de som är egyptier och kristna. Det finns också grekisk-ortodoxa, katoliker och protestanter. Judar är det väldigt få i Egypten, de har blivit krig mellan Egypten och Israel, 1967, så Judar är inte så välkomnade i Egypten. Kopter och muslimer har också bråkat.

Valuta

I Egypten använder man egyptiskt pund som valuta

Statsskick

Egypten är en socialistiskt demokratiskt republik. Egyptens president är Hosni Mubarak, sedan 1981. Alla beslut fattas av honom och hans närmaste politiker. Militären är mycket lojal mot Mubarak. Varje gång en president väljs styr han i sex år. Mubaraks parti, NDP är ledande och det är ingen som kan jämföra sitt parti med Mubaraks, fast än de försöker. Folket gillar Mubaraks parti. Det är islamisk lag, sharia som är grunden för alla lagar och lagstiftning, men det finns en fransk påverkan. Polisen får använda vilken teknik de vill för att förhindra terror, t.o.m. skjuta på dem som gör uppror och vandaliserar. De finns dödsstraff i Egypten. Man får inte kritisera eller ifrågasätta parlamentet eller något de gör, det finns fängelsestraff för det. De finns grupper som villa att man ska ta bort de här.

Vilken världsdel

Egypten ligger i nordöstra Afrika.

Grannländer

Egyptens grannländer är Israel, Sudan, och Libyen.

Natur och klimat

Mer än 90 % av Egypten är öken, det finns också busk- och grässtäpper. Egyptens längsta flod och kanske världens mest kända är Nilen. Eftersom det inte regnar så mycket i Egypten har Nilen fått ta hand om egyptiernas vattenbehov. Längs Nilen från norr till söder är nästan all mark uppodlat. I Egypten finns följande djur; stenbock och olika slag bock, olika slags sand och öken rävar, schakaler, hyenor, leoparder och flera typer av vildkatter (ej lejon). Fågellivet i Egypten är mycket stort olika slags storkar och rovfåglar finns det mycket av. Egyptens mest kända insekt är skalbaggen, scarbe. Det finns också mycket skorpioner. Egypten ligger i subtropiska- och tropiska zonen. Somrarna är mycket varma +30 °C, på vintern är temperaturen +20 °C. Vid Medelhavskusten är klimatet fuktigt. Sandstormar är vanliga i öknarna. Medelnederbörden för hela Egypten är 250 mm per kvadratmeter. Södra Egypten är alltid varmare.

Naturtillgångar

Naturtillgångarna i Egypten är framför allt Nilen, men olja och gas finns det mycket av. Kol, fosfat, järnmalm, kalksten, uran, zink, mangan, krom, koppar mm finns också. Egypten har gruvor och andra maskiner för att få fram alla naturtillgångarna. De skickas till industrin eller exporteras.

Industri

Egypten har arabvärldens mest utvecklade industri, t.ex. livsmedel, textiler, cement, metallprodukter, bilar, gödslingsmedel och kemikalier. Men eftersom befolkningen är så mycket tar det mycket på industrin, många vill ha ett arbete och industrin kan inte tillverka så många färdiga produkter som skickas till affärerna. Efterfrågan är stor och tröttar ut industrin. Man exporterar inte så mycket för allt behövs, men de som importeras blir konkurrens för de produkter som tillverkas i Egypten. De är de privata småföretagen som är ledande i Egypten. Förr var textil- och livsmedelindustrin ledande, nu är det oljeindustrin som är i topp, men man producerar så klart en massa textil och livsmedel. De här tre faktorerna är dominerande.

Egypten, 3.6 out of 5 based on 32 ratings
| Mer
Betygsätt Egypten


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Egypten eller som på något sätt är relaterade med Egypten.

Kommentera Egypten

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2