.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Egyptens historia

Ämne: Geografi, Historia
| Mer

Nilen

Floden var huvudmål för transport och handel men i Nilen fanns också gott om mat, fisk och stora djur som krokodil och flodhäst. I sumpmarkerna växte växter som papyrus och lotus. Tex. papyrus användes till båtar, sandaler korgar. I sumpmarkerna kunde man också fånga vattenfåglar. Man drack vatten och tvättade sig dagligen i Nilens vatten. Varje år får Nilen sin årliga översvämning, då vattnet kom från bergen i öster och bildade bördigt slam över åkrarna kring Nilen och delade upp böndernas arbete i tre perioder: översvämningstiden från juli till oktober, tillbakadragningen från november till februari , skördetiden från mars till juni. Man fiskade också mycket, antingen med harpun, i nät av tvinnad papyrus, eller med krok.

Jordbruk

95% av Egyptens folk var bönder. Eftersom böndernas liv bestämdes utav Nilens vattenstånd arbetade de efter det. Blev översvämningen inte tillräcklig bildades inte tillräckligt mycket slam vilket betydde svält. Under växtsäsongen leddes vattnet ut på fält av kanaler och diken. Man odlade tex. Frukt , korn , vete , lin och grönsaker. Då och då förstördes åkrarna av insekter och fåglar som i svärmar invaderade åkrarna. Också av kraftiga stormar kunde den mogna säden också förstöras av. Männen som arbetade på åkrarna, lyssnade på flöjtmusik medan dem tillbad guden Isis, arbetande i den stekheta solen. De arbetande kvinnorna använde aldrig redskap med knivblad utan genom rensning, de kastade upp säden i vinden, skalen följde vinden och säden åkte ner i backen igen. Andra kvinnosysslor var att tillverka vin och öl och att pressa ur olja ur sesamfrön. De födde också upp kor, getter, får, och ankor. Varje år kom skatteuppbördsmännen och mätte ut hur mycket man var skyldig staten av de man producerad under året. Åkrarnas gränser märktes ut med stora stenar. När inspektören kom fick de svära en ed på att de inte flyttat stenarna.

Klädsel

Egypterna klädde sig oftast i enkla kläder som tex. linnen. De rika klädde sig i nästan genomskinligt tyg som tillverkades av unga linplantor. Andra hade grövre kläder med starka veck som var modernt. Männen klädde sig oftast i höftskynken, kjolar till knäna och skjortor. Kvinnorna hade enkla klänningar som satt åt. När det blev kallt använde de en sjal. Barnen gick oftast nakna, endast de rika hade råd att klä sina barn.

Hantverk

Egypterna var mycket duktiga på hantverk, de högg sten som skulle användas till pyramider, tempel, och statyer. Vissa material var man tvungen att importera som tex. elfenben, trä. Hantverkarna arbetade i stora grupper så när dem hade gjort nåt bra fick de ta åt sig äran allihopa.

Bostad

De fattigaste folket (hantverkare) och (arbetare) hade sina bostäder som labyrinter med massor av gränder. Husen bestod oftast av soltorkad lera och var små som hyddor. Trappor var vanligt som ledde upp till ett tak där man torkade frukt. Soltak fanns också där familjen kunde sitta på kvällarna när dem inte arbetade. Vissa hus var vitkalkade, detta för att leda bort hetta. Inredningen som bestod av möbler och sängar var gjorda i verkstäder av hantverkare. De fattigare människorna gjorde sina möbler själva eftersom de inte hade råd att betala hantverkare.

Mat och dryck

De rika egypterna åt mycket och älskade mat. Ett vanligt mål bestod av bröd, grönsaker, frukt och vin eller öl att dricka till. De åt också kött, som tex. Fisk, anka, oxe, och får. Men kött var också dyrt eftersom det var ont om betesmark. Kött grillades över öppen eld och åts med stor aptit.

Politiskt liv

Samhällets uppbyggnad

Det egyptiska samhället bestod av Farao, en regering, lagväktare, domare och en landshövding. Mäktigast var Farao och regeringen som bestod av mäktiga ministrar. Alla fick sin lön i form av varor, tjänster eller annat som var lämpligt för den som arbetat. Staten uppkom när Övre och nedre Egypten drogs samman i styret av en enda kung.

Rikets försvar

Egypten var ofta utsatta för Libyska attacker som kom från väster. Efter mellersta rikets fall tog Hyskosfolket över främre Orienten och övre Egypten. Hyskos vapen bestod av kraftiga pilbågar, böjda svärd, kroppspansar, och stridsvagnar dragna av hästar. Faraos armé härmade Hyskosfolkets vapen och började utbilda soldater. Den nya armén drog Hyskos tillbaka genom Palestina och Syrien. Egypterna tog krigsfångar och slavar. För att i fortsättningen kunna försvara Egyptens gränser byggde de befästningar som omgavs av massiva torn och vallgravar. När Ramses III kom till makten byggdes också en krigsflotta, där skeppen hade segel och åror. Med deras nya skepp kunde de försvara sig mot sjörövarskeppen som angrep Egypten från medelhavet.

Yrken och rankningar

Farao Betyder “Det stora huset” och var en envåldshärskare som styrde Egypten. Han gifte sig alltid med sin syster, han kunde ha mera än en fru men bara en var drottning. Som kung bar han övre och nedre Egyptens dubbelkrona samt en herdestav och en kilt med dekorationer. Skrivarna var Egyptens tjänstemän, de såg till att lagar följdes och att alla fick lön och följde allt arbete bland männen. Barnens föräldrar ville att barnen skulle lära sig att läsa och skriva för att få en bra utbildning och ett bra arbete. Skrivarna var dem enda i samhället som kunde tänkas nå titeln av adel. Konstnärerna och Hantverkarna arbetade i speciella verkstäder med enkla tekniker och enkla verktyg. Var anställda av staten, Farao, eller templen. Soldater och de outbildade arbetarna var de fattigaste i samhället, men officierarna var rika och hade samma titel som adeln. Arbetarna betalade skatt till staten då Nilen hade sin årliga översvämning, de arbetade då på allmänna projekt.

Tankeliv

Religionen spelade en viktig roll i egypternas liv. De dyrkade hundratals gudar och bad till dem varje dag. Alla gudar hade olika egenskaper och kunde hjälpa dem på olika vis. Många gudar var avbildade som människor eller djur med fågel eller djurhuvuden. Gudarna hade också familjer som tex. Osiris och Isis som hade sonen Horus. Egypterna trodde att gudarnas andar bodde i templen och ägnade därför mycket verksamhet runt dem. Det var bara Farao och överste prästen som fick beträda den heliga kammaren med Gudstatyerna i mitten av templen. Egypterna älskade livet på jorden och ville därför ha det lika bra i nästa liv. De trodde att man hade två själar, Ka livskraften som lämnade kroppen när människan dog och Ba som var motsvarighet till det vi kallar själ. För att man skulle få ett evigt liv skulle de två förenas med kroppen , därför var det viktigt att kroppen bevarades väl. De fattiga begravdes i öknen medan de rika fick sarkofager fyllda med saker som mat, redskap, amuletter så de skulle få det bra i nästa liv.

Pyramiderna

Pyramiderna byggdes under gamla riket. Inuti varje pyramid fanns en gravkammare som Farao begravdes i med fullt med saker som skulle göra det bekvämt för honom i nästa liv. De första pyramiderna var formade som trappsteg som de trodde Farao skulle klättra på upp till solen. De senare pyramiderna byggdes släta i formen och sluttade från toppen till marken. Att göra färdigt Cheops- pyramiden tog troligen över 20 år. Många arbetare råkade ut för olyckor som tex. att bryta ben eller armar eller att halka och slå ihjäl sig. Alla som hjälpte till med pyramiderna trodde att de skulle få en del i Faraos nästa liv.

Byggnadskonst

Pyramider byggdes av en mängd olika män. Matematikerna som beräknade vinklar på pyramiden. Astronomerna som beräknade var pyramiderna skulle ligga. Stenhuggarna som oftast inte mer än en kopparyxa arbetade med att få byggstenarna fyrkantiga. Sedan gjordes kantstenar som satt utanpå de fyrkantiga stenarna, gjorda av kalksten. Kalkstensytorna slipades sedan släta med vit kvartssand. Sedan när allt var klart täcktes troligen toppen med guld.

Hieroglyfer

De första skrivtecknen gjordes i Egypten och kallades Hieroglyfer. Det fanns flera hundra olika tecken, en del tecken motsvarade en bokstav, andra flera bokstäver. Att utveckla bokstäver betydde utveckling för Egyptens folk och samhälle genom att de kunde meddela sig med annat folk.

Läkekonst och magi

Läkarna i det forna Egypten kunde spjäla ben med träskenor och läka sår med honung, och kunde också operera. Läkarna visste inte vad hjärnan var till för , de trodde att hjärtat styrde alla tankar och känslor i kroppen. Läkemedel gjordes främst av växter tex. vitlök mot ormbett, halsont, samt vissa svullnader. När läkemedel inte hjälpte på den sjuke tog man till magi för att bota. Egypterna bar mycket amuletter som skulle skydda deras liv både under och efter livet. Därför begravdes man med en amulett runt halsen.

Mumifiering

Balsamering är en behandling som torkar den döda kroppen och förhindrar förruttnelse. En torr färdigbehandlad kropp kallas mumie. Det tog då 70-dagar att färdigställa en mumie. Det började med att man tog bort levern, magsäcken, lungorna och tarmarna, och lade dem i fyra så kallade kanopkärl , sen tvättade dem av kroppen i palmvin och täckte det sedan med naturligt salt som kallades Natron. Sen när allt var klart lindade man in kroppen i lindor doppade i kåda. Sen placerade kanopkärlen jämte mumien i sarkofagen.

Socialt liv

Familjeliv

Egypternas familjer var något större än våra. Det var vanligt att man gifte sig ung, pojkar vid 14 års ålder, flickor vid 12 års ålder. Pojkarna fick ofta namn efter sin farfar eller morfar. De fortsatte att bo hemma även om de gift sig. Det var inte många egyptier som skilde sig, det var lagligt men dyrt. Kvinnorna gjorde också testamenten men stod oftast i makens eller faderns kontroll.

Högtider och fester

De rika Egypterna älskade att ha fester och bjöd gärna in folk. Dansare och historieberättare och andra underhållare fanns där, som tex. musiker fanns där och spelade instrument som luta, flöjt, harpa och trummor. De fattiga Egypterna kunde bara roa sig när de hade tid som tex. att se en ny Farao kröntes, eller att gå på den årliga skördefesten. Ett annat nöje var att se en helig guda-staty föras in i ett heligt tempel. Akrobater uppträdde vid fester och drog till sig mycket folk. Egypterna dekorerade fint vid fester med nyplockade blommor, kransar och annat fint.

Giftermål

När två egyptier gifte sig gjordes ett skriftligt kontrakt som beskrev villkoren och vad som skulle hända när dem kanske skiljde sig. Om mannen krävde skilsmässa fick han inte behålla saker som kvinnan hade tagit med sig till deras hem. Om mannen dog fick kvinnan en tredjedel av mannens saker, resten delades upp på mannens syskon. Oavsett om kvinnan var gift eller inte bestämde hon inte över sin egendom, detta berodde på att hon hade en förmyndare som bestämde över henne. Det var inte vanligt oavsett samhällsklass kunde skriva, dem kunde om dem ville men dem hade sällan tid till det.

Uppväxt

Föräldrarna i det gamla Egypten lät sina barn leka mycket. Även i detta rika land var man tvungen att arbeta hårt för att överleva. Barnen började med lättare arbete när dem var 7. Vissa barn kunde gå i skolan men det var inte så vanligt. Mammorna lärde sina flickor att laga mat och spinna. Pojkarna fick lära sig av sina pappor allt som en hantverkare behövde kunna

Egyptens historia, 2.8 out of 5 based on 25 ratings
| Mer
Betygsätt Egyptens historia


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Egyptens historia eller som på något sätt är relaterade med Egyptens historia.

Kommentera Egyptens historia

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2