.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

En blomma i Afrikas öken

Ämne: Recensioner
| Mer

Handling

Waris Dirie föddes i den somaliska öknen 1965. Hennes familj var nomader. När hon var sex år gammal började hon arbeta med att vakta djuren. När Waris var fem år infibulerades, könsstymptes Waris. Hon hade sett hur hennes syster led när hon könsstymptes och Waris blev väldigt rädd. Men hon ville ändå gå igenom det för att då skulle hon bli en “kvinna”. När det var Waris tur så skar zigenar kvinnan (slaktarkvinnan) av Waris könsdelar med ett rakblad. Efter det sydde hon ihop såret men lät en öppning med samma diameter som en tändsticka för urin och mensblod. ” Innan jag visste ordet av började hon skära av mig mina könsorgan. Jag hörde ljudet av ett slött rakblad såga fram och tillbaka genom huden “, sa Waris. Waris lämnades ensam i en hydda för att återhämta sig. Under många år hade hon allvarliga mensbesvär, smärtor och svimningar på grund av att blodet ansamlades i kroppen utan att kunna komma ut. När Waris var runt tretton års ålder bestämde Waris pappa sig att gifta bort Waris med en 60-årig man. I utbytte skulle pappan få två kameler, men istället så flydde hon mitt i natten iväg mot Mogadishu, där hennes släktingar bodde. Hon sprang och liftade i flera dagar, men till slut kom hon fram dit. Efter en tid hon bodde hos hennes släktingar så förstod hon att hon var som en slav för dom. Till slut lyckades hon övertala en av hennes farbröder att ta med henne till London. Hennes enda bagage var hennes pass och hennes kläder hon hade på sig. Hon fick bo hos sin farbrors familj och vara deras hushållerska, tills familjen efter fyra år skulle åka tillbaka till Somalia igen. Mot deras vilja stannade hon kvar trots hon knappt kunde någon engelska. Hon flyttade in hos en nyfunnen vän på YMCA efter att hon lämnats ensam i London. Hon började jobba på McDonalds och studerade. En man kontaktade Waris och ville fotografera henne och sedan började hon arbeta som modell. För att få ett engelskt pass så hon kunde resa runt i världen och ta olika modelljobb var hon tvungen att gifta sig med en engelsk man hon egentligen inte var intresserad av. Hon hamnade till slut i New York och där träffade hon Dana, en jazztrummis, och med han fick hon sonen Aleeke. Hon lämnade senare Dana och flyttade till Wien, Österrike. Laura Ziv, en journalist från modetidningen Marie Claire ville interjuva Waris bestämde Waris sig för att berätta historien om sin könsstympning istället för den vanliga historien om hur Waris har blivit en modell. Ziv blev mycket berörd, och när artikeln publicerades fick den ett stort gensvar. Det ledde till att hon kontaktades av FN med en förfrågan om hon ville hjälpa dom att arbeta mot kvinnliga könsstympningar.

Språk

Jag tyckte språket var okej. Det som jag inte tyckte var bra var att på vissa delar i boken så fanns det ganska fula ord, det tycker jag inte var så bra. För att det är många barn och ungdomar som läser denna bok , och då kan dom t.ex. lära sig fula ord som man inte ska göra. Annars var allting bra tyckte jag. Det fanns många dialoger i boken, det tyckte jag var bra. För att det skulle vara ganska tråkigt om det bara var enbart text.

Författare/Huvudperson

Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj. Det innebär att dom bor i öknen där dom flyttar hela tiden med deras djur som är deras största inkomst. Hon fick gå igenom hemska saker i sitt liv och bestämde sig för att skriva en bok om det. På så sätt ville hon dela med sig sin historia med människor i världen, för att berätta hur andra har det i världen. Man får uppleva hur stark och uthållig Waris är fast hon har gått igenom hemska saker under sitt liv. Waris är lång och ståtlig, slank och har en mörk fin hy. Jag tyckte direkt om Waris. Det som hon har gått igenom åker rakt in i hjärtat på en. Trots att man försöker stoppa könsstympning, så är det ändå så hemskt att så många flickor går igenom detta fortfarande.

Personerna, Insidan/Utsidan

Waris beskriver alla personerna i boken, men i vissa stycken får man reda på lite mer om dom andra personerna. Hon säger negativa och positiva saker om alla personerna, som t.ex. hennes pappa. Han tar hand om sin familj jätte bra, det är en positiv sak, men det negativa är att han gifter bort alla hans döttrar till okända män som är mycket äldre än dom. Det tyckte Waris inte var så bra med hennes pappa. Waris beskriver allting väldigt noga, så man kan nästan få fram bilder på det man läser, tyckte jag. Waris beskriver inte så mycket hur utseendet är på dom olika personerna i boken, så man själv fantisera sig hur dom ser ut. Det skulle vara bättre om hon också skulle beskriva deras utseende mera, tycker jag.

Miljö

I början av boken så utspelas allting i den varma öknen i Somalia, bland bushen. Solen är så varm att den nästan steker allting bland öknen , t.o.m. Människorna. Men på kvällarna blev det svalare. Waris var inte alls van med storstaden i London och New York. Det var en helt annan miljö hon var i. Men till slut så vände hon sig vid det.

Hur boken är uppbyggd

Boken är indelad i kapitlar. Boken börjar med ett förord som Waris har skrivit och en avslutning där hon tackar för alla som har hjälpt henne att bli en modell. Boken handlar om Waris liv men det finns även med andra människor i boken, mest så är det hennes mamma som är med. För att Waris tänkte hela tiden på henne och hon berättade till alla dom nya människorna om hennes mamma, för att hon var Waris förebild. Boken utspelas i dåtid och nutid för allt detta har redan hänt och hon berättar om hur hennes liv har varit och hur hon har det nu. Hela boken går ut på att Waris berättar själv hur hennes liv har varit sedan hon var ett barn till nu, en självbiografi. Boken handlar mest om vad som händer med alla personerna, men också vad dom tänker på.

Vad jag tycker

Jag är ganska nöjd med boken, en av dom bästa jag har läst. Men slutet tyckte jag var lite trög. Slutet kunde ha varit lite mer spännande än vad jag hade trott. Men Waris beskriver allt detaljerat så man förstår verkligen allting. Boken handlar om vad Waris har gått igenom under sitt liv, och det har hon lyckats med. Efter att jag hade läst ett kapitel så behövde jag inte sitta och tänka om vad kapitlet handlade om, för att Waris hade berättat allt så detaljerat som möjligt och jag blev bara mer och mer nyfiken efter varje kapitel jag läste, för att det blev bara mer och mer intressant. Det är inte många böcker jag fastan så lätt vid, men jag tycker att denna bok, “En blomma i Afrikas öken” är värd att läsa. Om jag skulle få sätta ett betyg från 1-5 så skulle jag nog ge en 4: a. Om slutet var mer spännande då skulle jag sätta en 5: a. Men denna bok är värd att läsa tycker jag.

En blomma i Afrikas öken, 3.3 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt En blomma i Afrikas öken


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om En blomma i Afrikas öken eller som på något sätt är relaterade med En blomma i Afrikas öken.

Kommentera En blomma i Afrikas öken

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2