.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

En blomma i Afrikas öken

Ämne: Recensioner
| Mer

En blomma i Afrikas öken är en självbiografi av den somaliska negressen Waris, om hennes livs öde och hennes resor världen över. Allt börjar i Somalia där hon, tillsammans med sin familj, lever ett nomadliv. Då Waris är 13 år försöker hennes far gifta bort henne, så hon rymmer hemifrån. Hon lyckas ta sig till huvudstaden och därefter till England där hon påbörjar sin karriär som supermodell.Waris är lång och ståtlig, slank och mörk fin hy. Hon är en härdad kvinna som fått stå ut med mycket under sin uppväxt. Hon är stark och uthållig samt olik sin familj på många sätt och vis. Waris är rättfram i sättet, orädd och ibland kan hon tyckas vara rätt förvirrad.

Boken utspelar sig som sagt till en början i Somalia, i bushen. Men efter att hennes modellkarriär har tagit fart får man följa henne till de stora mode centren världen över, Paris, London, New York m.f. Där går hon på diverse castings och modegalor och det nämns namn som Naomi Campbell, Cindy Crawford och många andra.

Det finns en händelse som gör boken oförglömlig. Det är då Waris ska omskäras. Hon beskriver in i minsta detalj om vad som händer, den s.k “slaktarkvinnan” med sitt rostiga rakblad, smärtorna och frustrationen. Det som känns så hemskt är att det faktiskt hände, och tt det fortfarande händer.

Jag tror att det är bl.a på grund av denna händelse som hon skrev boken, i ett försök att få ett slut på omskärelserna i Afrika. Om vilka problem de orsakar och att det inte egentligen finns någon grund för dem annat än att tillfredställa mannen. I slutet för hon statistik över hur många som omskärs i dagens läge. Det var en chockerande siffra, 6000 små flickor, varje dag. Waris försöker få folk att förstå och agera emot omskärelser, genom den här boken.

Språket i boken är simpelt och inte speciellt fängslande. Det märks att Waris inte är någon författare. Det finns inga direkta meningar som är “typiska” det märks utav helheten. Men dock, meningen med boken var inte att den skulle bli välskriven, utan att få fram budskapet med den.

Alla som är intresserade av världen och människors förutbestämda livsöden kan läsa den här boken. Man behöver inte vara speciellt insatt i saker och ting utan man blir insatt allt eftersom man läser.

Man får tänka mycket om och kring En blomma i Afrikas öken. Om hur somliga människor har det, som inte får valmöjligheter i livet eller bestämma över sig själva. Jag tänkte mycket på det iaf, hur hemskt det skulle vara att ha livet utstakat redan från födseln.

I det stora hela gillade jag boken mycket. Jag dras till verklighetsbaserade historier. Just den här var speciell eftersom det var personen i fråga som skrev den, samt att den var så starkt berättad. Vissa delar kanske inte var så gripande, men delarna om Afrika gör att den hamnar högt på listan.

En blomma i Afrikas öken, 2.9 out of 5 based on 8 ratings
| Mer
Betygsätt En blomma i Afrikas öken


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om En blomma i Afrikas öken eller som på något sätt är relaterade med En blomma i Afrikas öken.

2 Responses to “En blomma i Afrikas öken”

  1. Simon on 10 Mar 2010 at 10:13 e m #

    Tycker att det är ganska roligt att du skriver att språket i boken är simpelt och inte speciellt fängslande.

    Själv så märker jag mycket tydligt att hon inte själv har skrivit boken, utan fått hjälp av Cathleen Miller som är journalist. Detta gör den mycket mer välskriven.

    Den är även översätt av Eva Trägårdh, vilket gör att boken skrivs om ifrån ett land där författare får betalt per hur många ord de skriver, att sedan förkorta detta till svenska utan att ändra är helt omöjligt.

  2. KycklingPaj on 25 Aug 2010 at 11:26 f m #

    Oj, skrev du verkligen “negressen” i ditt skolarbete? vem säger det ordet nuförtiden… Hur gammal är du? 60?

Kommentera En blomma i Afrikas öken

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2