.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Erland Loe: Naiv. Super

Ämne: Recensioner
| Mer

Jag har läst Naiv. Super av Erland Loe.
Boken handlar om en 25-årig kille som bor i Oslo. Man får aldrig reda på killens namn för det är han som “berättar” boken.
Efter att ha blivit slagen av sin äldre bror i krocket på sin födelsedag så bryter han ihop. Han tycker att allting känns helt meningslöst. Han hoppar av skolan och vill inte göra någonting.
När hans bror åker till New York får han låna broderns lägenhet och där försöker han sakta men säkert få tillbaka livslusten och känslan av att allt hänger ihop. Han börjar skriva listor om olika saker, bland annat om vad som gjorde honom glad när han var liten, saker som han har och saker som han skulle behöva. Han skriver bland annat att han har en bra vän som heter Kim, en dålig vän som heter Kent, en cykel och ett stort lån.
Ibland så hör någon av hans vänner av sig. Kim, hans goda vän sitter på en ö någonstans och rapporterar vädret till något institut och ibland så faxar han till killen och ger honom råd om hur han ska leva. Kent, hans dåliga vän ringer ibland men killen vill aldrig träffa honom och försöker hela tiden slingra sig ur för varje gång som han har umgåtts med Kent så blir han ledsen.
Killen köper enligt sig själv två viktiga och bra saker, en röd boll och en bultbräda. Om han känner sig ledsen så kastar han bollen mot en vägg och om han känner att han “går bakåt i sin utveckling till att bli en människa men livslust” så bankar han på sin bultbräda.
En dag träffar han en liten pojke som heter Borre som bor i samma kvarter. Även fast det skiljer 20 år mellan dem så spenderar dom mycket tid med varandra och trivs bra tillsammans. En gång sitter han barnvakt åt Borre. När dom åker och köper glass tillsammans hittar dom en annons, det är en flicka som vill sälja lite saker och Borre är naturligtvis intresserad av någon av sakerna och tycker att de ska åka och titta. Undertiden som Borre förhandlar med flickan så träffar killen hennes storasyster, Lise. Det slutar med att han och Lise går ut på middag. Han berättar om sina problem för Lise och hon vill hjälpa honom och säger att allt kommer att bli bra tillslut.
Killen börjar känna sig bättre men en dag så ringer hans bror och vill bjuda med honom till New York. Det vill han verkligen inte, han tror att staden kommer att vara alldeles för stor för honom. Men tillsist låter han sig övertalas för brodern säger att resan “kommer ge honom perspektiv”. I flera dagar går han och hans bror runt i New York och tittar på människor, kastar frisbee, går på museum och spenderar “kvalitetstid” med varandra. Killen börjar må bättre och han känner faktiskt att han börjar få perspektiv på saker och ting, inte perspektiv så det räcker men en god bit på vägen, vägen till ett bättre liv. När han kommer hem ska han spendera mycket tid med Lise (All you need is love).Jag tycker att Naiv. Super. är en av dom bästa böckerna som jag har läst, till stor del för att den var så annorlunda jämfört med vad jag är brukar läsa. En sak som tilltalade mig mest va det sättet som killen beskrev sin dåliga vän Kent. Han sa “om Kent hade en roll i en Die Hard-film, skulle han krossas av en bil eller en hiss redan under förtexterna” och det var ett så klockrent uttryck att jag blev tvungen att skriva ner det.
Boken var konstig på ett skönt sätt som gjorde att man ville fortsätta att läsa den, dessutom fick den mig att känna mig väldigt lyckligt lottad över att jag inte kände som killen i boken.
Jag kan verkligen rekommendera den här boken.
Om man nu ska ge betyg så får Naiv. Super. 4/5 (fyra av fem). Jag tycker alltid att det är svårt att ge en bok “full pått” för det finns alltid saker som jag hade gjort annorlunda, därför får inte ens den här boken 5/5 men det var nära.

Erland Loe: Naiv. Super, 3.3 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Erland Loe: Naiv. Super


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Erland Loe: Naiv. Super eller som på något sätt är relaterade med Erland Loe: Naiv. Super.

Kommentera Erland Loe: Naiv. Super

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2