.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Essä

Ämne: Filosofi, Svenska
| Mer

Hur kan det komma sig att vissa berättelser från förr i tiden fortfarande finns i dagens samhälle, lärs ut till elever, görs film på om och om igen? Är det något extra i dessa berättelser som fångar vårt intresse? Är det de gammal modiga sättet i det hela som gör det intressant?
Tristan och Isolde, Romeo och Julia, Pyramus och Thisbe är 3 berättelser från förr som lever än idag. De alla handlar om en man och en kvinna som blir förälskade i varandra men hindras från att träffas pågrund av vissa omständigheter. Dock kan de inte vara ifrån varandra och utmanar allt för att få vara tillsammans. Alla 3 slutar tyvärr i tragedi då mannen dör pågrund av missförstånd och kvinnor tar livet av sig då hon ej kan leva utan sin älskade. De 3 är inte exakt samma men har samma byggstenar.
Pyramus och Thisbe var två personer som var förälskade i varandra men var förbjudna att träffas för sina föräldrar. Dock kommunicerade dom via en spricka i en väg och bestämde möte vid ett träd. Thisbe anlände först och såg ett lejon ätande på sitt byte. Hon flydde för sitt liv, men lejonet hann få fatt i en del av hennes mantel. När sedan Pyramus såg lejonet med den blodiga manteln trodde han det värsta och tog sitt eget liv med ett svärd. Thisbe anlände lite senare och såg sin älskade död, och tog sitt eget liv.
Romeo och Julia träffas på en bal där de blir blixtförälskade, dock tillhör de 2 familjer som ligger i fejd med varandra. De förbjuder de 2 unga förälskade att träffas. Dock träffas de och gifter sig i smyg hos en munk. Romeos bästa vän blir senare dödad av Julias kusin vilket leder till att Romeo dödar denne. Det gör honom till en fredlös och han är tvingad att lämna staden. Efter en tid föreslår munken att Julia ska ta ett gift som gör att hon ser död ut till alla men att hon efter 2 dagar vaknar upp igen. Idéen var att Romeo skulle höra om Julias död och komma tillbaka till staden där han sedan skulle informeras om planen. Men något gick det fel och Romeo fick aldrig informationen. Han tog sitt liv med en dolk då han såg sin kära Julia ligga död. När väl Julia vaknade upp fann hon sin Romeo död, så hon tog hans dolk och tog sitt liv.Tristan och Isolde träffas av en slump då Tristan blivit träffad av en förgiftad lans och bett hans konung Marc att skicka ut honom på en båt med sin harpa för att dö. Dock kom han till Irland där han helas av konungadottern Isolde med det gyllene håret. När han tillfrisknat återvänder han till sin konung i Cornwall. 2 svalor bärande ett gyllne hårstrå kommer till kung Marc och han ber Tristan att leta upp denna kvinna, som då är Isolde med det gyllene håret. De återvänder till Cornwall men råkar under färden dricka en kärleksdryck ämnat för kung Marc och Isolde. De träffas i smyg men kungen kommer på dessa och dömer dom till döden. Dock lyckas de fly och lever sedan i skogen. Men Marc finner dom men låter dom vara. Tristan överlämnar sedan Isolde till kungen som gifter sig men henne.
Tristan är förvisad från landet och reser runt som en hjälte innan han anländer till Bretagne
där han gifter sig med Isolde med dom vita händerna. Dock återvänder Tristan till Isolde med det gyllene håret men denna har fått reda på Tristans giftemål och vägrar prata med honom. Han återvänder med sorg i sitt hjärta. Han håller på att bli galen och åker ännu en gång tillbaka till Cornwall. Men en förrädare ser honom och han flyr tillbaka, men hamnar i ett krig och blir sårad. Han sänder efter Isolde. Är hon på skeppet är det vita segel, annars svarta. När väl skeppet kom blev Isolde med dom vita händerna svartsjuk och berättar för Tristan att seglen är svarta och han ger upp och dör. Dock var dom vita och Isolde med det gyllene håret anländer försent och dör av sorg vid hans sida.
De finns många olika versioner på dessa berättelser, små detaljer som har ändrats under åren som gott. Det kan vara så att en författare som beslutat sig för att skriva av en av dessa berättelserna vill ha en egen tusch och ändrar då till lite. Och under årens lopp så har det blivit ändringar här och var vilket har skapat de olika versionerna. Han kan även ha gjort en egen tolkning av historian.
Kärlek blandat med tragedi, kan det vara en slående kombination? Är det det som gjort att berättelsen funnit under så lång tid och fortsätter att göras om på nytt? Fantasin av att någon skulle älska en så mycket att de vägrar livet för en är en aning romantiskt. I dagens samhälle är romantiken inte den samma, folk har svårare för att visa sina känslor. Enligt min mening speciellt killar. Nuförtiden ska allting vara macho, killar ska inte gråta eller visa sig svaga. Men det lustiga i det hela är att det är killar som skrivit dessa kärlekshistorier, William Shakespeare, Ovidius och Thomas D’Angleterre (dock är Pyramus och Thisbe en grekisk mytologi som Thomas har gjort om)

När jag hör William Shakespeare är Romeo och Julia det första jag tänker på. Jag tror att berättelsen är uppbyggda på Pyramus och Thisbe historian.. Dock gällande Tristan och Isolde skiljer sig historian lite. Inga föräldrar som skiljer dom åt men istället är det andra som står i vägen. Kärleken har ju sina hinder, kan vara en symbol i dessa filmer att finna sin rätta är inte alltid så lätt och kan dyka upp när man minst anar det. Och alla förhållanden har ju sina hinder. Det gäller bara att komma över hindren och kämpa tillsammans. Jag undrar vad författarna tänkte och kände när de skrev dessa.

Therese Rosvall

Essä, 2.3 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Essä


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Essä eller som på något sätt är relaterade med Essä.

Kommentera Essä

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2