.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Etikuppgift

Ämne: Etik
| Mer

Vad jag/vi tror om fallet:

En spion borde vara pliktetiker och följa sina order, om han hade egna åsikter och inte kunde lägga dem åt sidan skulle de skapa en konflikt mellan hans order och hans åsikter och därför tror vi att han är ca 90 % pliktetiker och 10 % konsekvensetiker.
Han tänker på vad som kan hända om han inte dödar spionen samt att han inte har fått order om att döda honom, spionen skulle kunna komma efter honom senare, men det direkta hotet är avvärjt och han har inte fått order om att döda någon.
Jag tror att agenten 90 % pliktetiker och 10 % konsekvensetiker och därför tvekar han i början och väljer att inte döda spionen, eftersom han inte har blivit tillsagd att göra det.

Sinnelagsetiker:

En sinnelagsetiker tänker på vad han anser vara en god avsikt och handlar därefter, “skjuter jag en kan jag rädda 10″ och liknande. Dom handlar alltid efter det de anser vara “goda” åsikter
Sinnelagsetiker kan vara farliga t.ex. Hitler, han ansåg ju att hans gärningar var “rättfärdiga” för att han “rensade” världen från judarna.
Sinnelagsetiker tänker inte på hur många de skadar om de anser att deras gärning är god, därför är de farliga, se ovan om Hitler, han ansåg att hans gärningar var goda(han sa det i alla fall)då spelade det ingen roll att han dödade 9miljoner judar så länge han tryckte/trodde att han hjälpte oss andra, även om vi själva inte insåg det.

Om fallet:

om agenten vore sinnelags etiker så skulle han antingen döda spionen, “döda en rädda flera” eller så skulle han låta honom leva, (i goda avsikter mot spionen) eftersom han redan har fått det han behöver och spionen inte är ett hot.

Pliktetiker:

En pliktetiker följer enbart order och det spelar ingen roll varför eller vad, endast det han har blivit tillsagd att göra spelar någon roll.
De följer order för att det är deras plikt att följa order.
De bryr sig inte om varför för att det är deras plikt att följa order.
Om en pliktetiker börjar tvivla på orderna han får så har han lite “konsekvensetiker” i sig, de tänker då på “varför gör jag det här” och är det rätt, “kanske har inte har gjort något fel” etc.

Om fallet:

Han skulle i detta fall låta spionen leva eftersom hans order var att få tag på usb-minnet, och detta har han nu gjort och det eventuella hotet är avvärjt, och det finns ingen anledning för honom att döda spionen längre.
Konsekvensetiker:
En konsekvensetiker handlar efter det som ger honom de bästa konsekvenserna(resultat) alltså, t.ex. om man sparar pengar så har man pengar sen, och om man spenderar det nu så har man inga pengar, senare, alltså är den bästa handlingen att spara pengar nu så har man pengar sen, men man klarar sig fortfarande nu.

Om fallet:

Agenten skulle förmodligen skjuta spionen i det här läget, han utgör inget hot just nu men kan komma tillbaka senare, agenten har dödat förut och är kunnig(liten risk att bli haffad) alltså är den bästa konsekvensen att skjuta honom, istället för att han kommer och kanske dödar mig(agenten) senare.

Pontus Laakkonen Bergdahl

Etikuppgift, 1.8 out of 5 based on 5 ratings
| Mer
Betygsätt Etikuppgift


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Etikuppgift eller som på något sätt är relaterade med Etikuppgift.
  • No related posts

Kommentera Etikuppgift

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2