.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Evolutionens krafter

Ämne: Biologi, Människa
| Mer

Evolution är i det biologiska sammanhanget den process som förändrar organismer under extremt långa tidsrymder. Från generation till generation. Som exempel på evolutionens krafter tar jag bävern. Dagens bävrars farfars, farfars, farfars, farfars, farfars, farfars, farfars… osv. (tusentals bävergenerationer hur som helst) Dagens bävrar ser inte precis ut som bävrarna för hundratusen år sedan. Skillnaderna är kanske inte så stora men kanske var bävertänderna mindre eller svansen mindre. Det är svårt att veta skillnaden. Men går man ännu längre tillbaka, en miljon år kanske, så kan man troligtvis finna ännu större skiljaktigheter.
Men varför är det så? Djur och växter ändras över extremt långa tidsrymder? Svaret är helt enkelt att det blir lättare att överleva. Bävern behöver större tänder för att lättare skaffa föda, svansen blir större därför att det ska gå fortare att simma. Man kan hitta många olika exempel där organismer har utvecklats till något som klarar sig mycket bättre dess nuvarande miljöomgivning. Det är alltså för det mesta miljön runt omkring individen som påverkar hur den utvecklas. Om ett djur klarar sig utmärkt och aldrig är hotat så behöver den inte utvecklas så mycket. Ta en krokodil till exempel: krokodilen för 1 miljard år sedan ser nästan exakt ut som dagens krokodiler. Enda skillnaden är att den har minskat drastiskt i storlek, men bara därför att dess föda (oftast dinosaurier) för länge sen inte räckte till. Dinosaurierna dog ut och krokodilerna fick leva på lite mindre varelser, dessutom dog enormt många konkurrenter ut när det gäller att införskaffa kött och krokodilerna fick så gott som monopol på marknaden. Från den tiden till idag kan man nästan säga att krokodildjuren har legat och slappat, eller något sånt i alla fall. Det enda riktiga hotet krokodilerna någonsin har haft har kommit på senare år – från oss, människan. När jag ändå kommer in på människan kan jag väl prata lite om henne.Med vår otroliga tankeförmåga har ingenting lyckats få oss att stanna. Man blir nästan stolt av att vara människa. Från början var vi apor, hängande i träd och åt bananer och andra ätbara ting som vi kunde komma över. Efter hand (eller fot) utvecklades vi till gående varelser och vi lärde oss att spara mera på den vikiga energin. Ännu längre in i framtiden har hjärnintelligensen ökat och vi använde simpla verktyg, som spjut. Vi levde som jägare och samlare och en dag var det någon knäppgök som grävde ner några frön från något sädesslag, och kom tillbaka efter ett par månader. Knäppgöken såg att det hade vuxit upp något på precis den platsen där han grävde ner fröna, han insåg med sin fantastiska hjärnintelligens att det måste finnas ett samband. Idag har vi knäppgöken att tacka för att vi lever som vi lever, så låt i stället kalla honom för en kloknisse. En viktig sak att nämna är att upptäckten av att man kan bruka jorden inte har med evolution att göra, däremot är det resultatet av evolutionen.

Hur många gånger har man inte sett en bild på en hårig apa som går på alla fyra ben och i nästa stadium går han upprätt men med lite mindre hår? Fasen efter den bilden är han ännu lite mer utvecklad och slutligen står han upp och föreställer dagens människa (med en kratta i handen?) Jag är övertygad om att alla har sett den och därför framställer jag ett mer humoristiskt exempel.
Charles Darwin har vi nog alla hört talas om. Han levde för längesen (inte riktigt för 30 miljarder år sedan utan snarare 150 år sen) Det var han som började misstänka att alla djur och varelser har utvecklats från en och samma organism. Det gjorde han en dag då han med skepp anlände till en för honom främmande ö, han fann aldrig skådade varelser och växter. Men det som fascinerade honom allra mest var ett visst antal fåglar. Det fanns nämligen några fåglar på dom öarna som såg var precis identiska till skillnad från näbben. Näbbarn var nämligen väldigt olika. En del av de nästan identiska fåglarna hade en stor och kraftig näbb medan en del hade en liten och tunn näbb. De hade anpassats efter deras levnadsförhållanden.
Darwin började misstänka att fåglarna från början hade härstammat från en och samma fågel, men att de hade utvecklats under tidens långa gång. Han tänkte att om dessa fåglar verkligen hade kommit från samma individ, då var det väl inte helt omöjligt att varenda fågel från början hade utvecklats från en och samma fågel. Hans tankar spred sig och man kan förstå hur det utvecklar sig. Det var Charles Darwin som grundade evolutionsteorin, den som vi idag tror på.
Jag har en hypotes om hur fåglar utvecklades. Den lyder följande. Ödlor bodde i närheten av ett berg, inte stupbrant men brant. Det är en ödlerik plats och dom håller till både ovanför och nedanför berget. När det är dags för parning letar ödlorna upp andra ödlor och sprider sig för att det inte ska bli inavel. En del av ödlorna kommer till den branta bergskanten och tar sig nerför. Väl nere efter den långa och energikrävande klättringen finner de andra ödlor att föröka sig med. De tar sig tillbaka upp på berget efter en mycket lång och hård klättring. Detta sker varje år. Tiotusen år senare har de utvecklat lätta, platta kroppar. De står på bergskanten och kastar sig ut, de glidflyger ett par meter och hoppar hela tiden på vägen ner från berget. Hundratusen år senare har det utvecklats små utstickande saker på ödlorna, vingar. De kan glidflyga hela vägen ner. När hundratusen år har gått igen har vingarna blivit tillräckligt stora för att glidflyga fler kilometer. De flaxar smått med vingarna för att lättare kunna bestämma var de ska landa. Den lilla detaljen med att flaxa med vingarna har många år senare gett upphov till att de dåvarande fåglarna kan lyfta själva utan att kasta sig nerifrån något. De sprider sig snabbt runt i världen och anpassas efter den omgivande miljön. Evolutionen står bakom allt.

När ett organ förändras tack vara evolution beror det på två saker: förbättring av organ eller byte av ett organs funktioner. T.ex. ögat, ett tidigt stadium av ögat för flera miljarder år sedan var att ögat uppfattade ljus och organismen kunde dra fördel av detta. Ögat specialiserades och blev slutligen som dagens ögon.
Man får inte glömma att det bara är djur som evolutioneras, det är växter också. Varför är en del buskar taggiga? Jo självfallet för att klara sig bättre mot alla “buskätare”

Dagens människor behöver knappt utvecklas, men vem vet? Om hundratusen år när vi bor i rymden har våra öronmusslor är dubbelt så stora. Idag kanske vi endast har kommit halvvägs när det gäller våra sinnen? Kanske får vi lika bra syn som vissa djur? Men troligtvis stämmer inte det eftersom vi knappast överlever lättare genom att höra och se bättre.

Evolution kan jämföras med viskningsleken. Tjugo barn sitter i en ring, ett barn bestämmer ett ord, hon bestämmer ordet “molnformation”. Barnet viskar det till det barnet bredvid som i sin tur för det vidare till nästa barn. När det sista barnet slutligen säger vad han hörde kan det vara ordet “pojkkonfirmation”. Ordet har utvecklats. Förvisso inte för att överleva i naturen eller för att undkomma köttätare, men för att barnen hörde fel. Ett misstag.

David Dahlgren

Evolutionens krafter, 3.3 out of 5 based on 13 ratings
| Mer
Betygsätt Evolutionens krafter


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Evolutionens krafter eller som på något sätt är relaterade med Evolutionens krafter.

Kommentera Evolutionens krafter

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7