.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet

Ämne: Geografi
| Mer

Första gången ordet ”turist” dyker upp i svenska språket är på en teckning från1824. På bilden står det ”En Turist. Falu Gruva. 1824”

Unesco:s motivering till varför gruvan blev ett världsarv 2001 lyder: ”Det historiska industrilandskapet kring Stora kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.

Falu rödfärg

Om ni har sett ”Barnen i Bullerbyn” eller ”Emil i Lönneberga” har ni också sett ett falurött hus. Färgen man målar dessa klassiska röda hus med kommer från

Falu koppargruva.

Det sägs att det var en Bock som hette Kåre som bökade i jorden med sina horn och kom hem till sin ägare med hornen röda varpå man upptäckte Falu rödfärg. Färgen är dokumenterat miljövänlig och har vid normal väderlek en konserverande verkan på trä. Var försiktig med att luta dig mot ett hus målat med Falu rödfärg då färgen kan färga av sig även när den är torr.

Fet-Mats

Den 2 december 1719 började man bryta malm i en del av gruvan som varit oanvänt en längre tid. Plötsligt framträdde ett lik som inte kunde legat där länge eftersom kroppen fortfarande var mjuk. Det blev stor uppståndelse men ingen kände igen den döde mannen. Men när en gammal kvinna som hette Margareta hörde talas om detta så förstod hon att det måste vara Mats. Mats var hennes fästman men försvann spårlöst ifrån henne för 42 år sedan. Mats hade alltså råkat ur för ett ras och kopparvitriolen hade konserverat kroppen.

Ingen vet exakt när gruvan startade men man vet att det var igång redan på 700-talet. 1687 föll gruvan samman och det som finns kvar idag kallas Stora stöten. Otroligt nog skadades inte en ända människa vid raset eftersom alla gruvarbetare var lediga den dagen. Gruvan användes till kopparbrytning ända fram till december 1992.

Sälja/Resa

Det lättaste sättet (om man inte räknar med bil) att ta sig till Falun är med buss eller tåg.

http://www.swebusexpress.se har bussresor till Falun med ett byte. Bussen avgår från Stockholm C och tar ca 3 timmar och 20 minuter inklusive bytet. En ungdomsbiljett tur och retur kostar ca 290 kronor.

Man kan enkelt boka och betala sin tågbiljett på SJ:s hemsida. www.sj.se. En 2 klass biljett för en ungdom upp till 19 år tur och retur från Stockholm C till Falun C kostar 190 kr om du bokar minst en månad i förväg. Tågresan tar ca 2 timmar och 45 minuter.

Bo

Scandic hotell Lugnet ligger ca 1 km från järnvägsstationen och 10 minuters bussväg till Falu gruva.

På Scandic kan du bo från 1250 kr/natt inklusive frukost och ligger på 10 minuter promenadavstånd från centrala Falun. På hotellet finns bastu, pool, bowlinghall, bar, giftshop, parkering, Internet, relaxavdelning, handikapprum, tvättservice, hiss, konferensfaciliteter, restaurant och sällskapsdjur är välkomna. Alla 161 rum är rökfria.

Göra

Man kan gå en guidad tur som tar 1 timme och startar 14.00 varje vardag och 12.00 på helger. Det finns turer både ovanför och under jorden. Man kan boka guidade turer på både engelska, svenska och en mängd andra språk.

Under den guidade turen så får man veta hur gruvan sett ut genom tiderna och flera obehagliga olyckor som hänt.

Man kan också gå ovan jord runt gruvan på egen hand och läsa sig till information som finns på skyltar.

På lovdagar och vid andra tillfällen har barnens gruva öppet med skattjakt i gruvan för barn och familj

Rejäla skor eller gummistövlar rekommenderas i gruvan. Hjälm och regncape finns för utlåning.

Äta

Vid Falu koppargruva finns det flera olika alternativ om man är hungrig.

På Geschwornergården kan du få traditionell svensk mat i modern tappning. Restauranten har öppet för lunch och middag. Lunchen kostar 80 kronor inklusive bröd, dryck, sallad, kaffe och kaka. Det finns även vegetariska alternativ.

Gjuthuset café erbjuder varma panini, smörgåsar, bakverk, våfflor, kanelbullar, glass och mycket mer. Om vädret tillåter så kan man sitta utomhus.

Tzatziki heter en restaurant inne i Falun som har öppet till 23.00 fredagar och lördagar och till 22.00 övriga dagar. Det tar ca 20 minuter att gå till restauranter från Scandic hotell.

Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet, 3.2 out of 5 based on 10 ratings
| Mer
Betygsätt Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet eller som på något sätt är relaterade med Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet.

Kommentera Falu Koppargruva – Sveriges första sevärdhet

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2