.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Ferdinand de Magellan

Ämne: Biografier
| Mer

Hans riktiga namn var
Fernão de MagalhãesFerdinand de Magellan föddes i Sabrosa i norra Portugal 1480, i ett landskap som hette Tras-os-Montes. Hans pappa hette Pedro Rui de Magalhaes. Han var borgmästare i staden och tillhörde överklassen. Magellan hade en bror, Diogo de Sousa,och en syster, Isabel. Magellans föräldrar dog när han var tio år gammal. Han var intresserad av geografi och astronomi som han studerade, han var fascinerad av Christopher Columbus sjöresor och kunde alla hans sjökort utantill. Han blev den första världsomseglaren i världen.

När han var 22 år följde han för första gången med på en resa tillsammans med en man som hette Vasco da Gama. Dom seglade till Indien. När han var 26 år följde han med och stred vid Cannamore ett slag mellan da Gamas flotta och en muslimsk. Han skadades under många slag under sin tid i flottan, han blev illa sårad i vänsterbenet som gjorde att han haltade resten av sitt liv. Efter ett uppdrag i Marocko blev han anklagad för att ha fört otillåten handel och fick inte fler uppdrag i flottan efter den 15 maj 1514. Magelllan började efter ett brev från sin vän Francisco Serraro fantisera om att hitta en sjöväg till Spice Islands och studerade astronomi och navigation. Han skaffade sig massor av kunskap om kryddöarna fastän han inte varit där, men Kungen av Portugal Manuel och hans rådgivare ville inte stödja hans resa ekonomiskt och tyckte att den var ett stort skäm. Detta gjord att han avsade sitt Portugisiska medborgarskap och åkte till Spanien och erbjöd sina tjänster till kungen av Spanien. Han träffade en landsman som hette Diogo Barbosa i Spanien och gifte sig med hans dotter Beatriz Barbosa 1517 och fick sonen Rodrigo. Spanjorerna var villiga att hitta en bättre väg över havet till Asien än den som man gjorde runt den södra spetsen av Afrika.

Upptäckten

Den 20 september 1519 avseglade han över Atlanten mot Sydamerika med de fem fartygen, Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, och Santiago man följde kusten söder ut för att försöka hitta en passage till Stilla havet på den Sydamerikanska kontinenten, det tog fjorton månader. Efter att ha åkt in i vik efter vik med kallare och kallare väder utan att hitta en passage blev hans besättning upprorisk, upprorsmakarna hängdes och man fortsatte söka efter passagen och på sydspetsen fann man slutligen en passage och Magellan uppkallade sundet efter sig. I början av november 1520 seglade man igenom det som senare kom att kallas Magellans sund, det tog 38 dagar att passera genom sundet och det hade man inte räknat med. Han anlände till Stilla havet, som han kallade det för att det var så stilla, man seglade i veckor utan att se land och alla i besättningen var väldigt medtagna, dricksvattnet var dåligt och man hade tvingats äta råttor, många unga sjömän dog. I mars 1521 kom man slutligen fram till ön Guam efter 6 månader till sjöss. Magellan blev den första personen som passerat alla meridianer, linjen mellan Sydpolen och Nordpolen, det är hälften av en stor cirkel på jordens yta, och han var den första person som ledde en expedition som seglade väster ut från Europa till Asien och ta sig över Stilla havet, men han var inte välkomna i Guam så dom fortsatte till Filippinerna. Man mottogs väl, men i ett krig mellan två stammar fångades Magellan, han fick en förgiftad pil i foten och dog av ett spjut i bröstet.

Man seglade vidare mot kryddöarna utan Magellan, där man fyllde fartygen med kryddor och seglade hem till Spanien igen.
Av fem skepp återvände endast fartyget Victoria till Spanien 6 september 1522 efter att ha seglat runt Afrika under befälhavaren Juan Sebastian Elcanos som tog över kommandot i expeditionen efter Magellans död, resan hade nästan tagit tre år och endast 18 av 270 besättningsmedlemmar som blivit lovade mycket överlevt med att segla runt jorden, dom blev ekonomisk oberoende i resten av sina liv.

Analys

Jag tycker att Magellans upptäckt fick betydelse för sjövägar, det underlättade när han upptäckte det som vi idag kallar Magellans sund.
Matkulturen har fått betydelse av Magellans resa, eftersom han handlade med kryddor.
Magellan visad också upp några uppstoppade paradisfåglar som skapade mode bland kvinnor som satta deras färgglada fjädrar i hattarna som hotade hela släktet av fåglar.

Shemsa björkman

Ferdinand de Magellan , 3.3 out of 5 based on 22 ratings
| Mer
Betygsätt Ferdinand de Magellan


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Ferdinand de Magellan eller som på något sätt är relaterade med Ferdinand de Magellan.

Kommentera Ferdinand de Magellan

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2