.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Fildelning

Ämne: Etik, Samhälle, Teknik
| Mer

När man gör sina filer åtkomliga till andra datorer och över datornätverk, som internet, för kopiering innebär fildelning.
Under lång tid har man använt fildelning för t.ex. kontor för att de ska kunna dela filer och resurser mellan datorer och nätverk som är anslutna. Man kan dela filer över internet med mycket större avstånd, och varje internet- server utför fildelning t.ex. av HTML-sidor. Och p.g.a. det är den största fildelningsnätverket. Och man ändvänder olika protokoll för detta.
Ett protokoll so har blivit ganska stort nu på senaste tiden är BitTorrent, med hjälp av den sprids stora filer utan att belasta någon individuell värddator, och så är det svårt att se vart filen egentligen kommer ifrån . Det ses som en stor fördel att spridningen i vissa fall sker utan upphovsmannens tillstånd. Det hela har vuxit så snabbt efter som att många människor får tillgång till enorma mängder info. Stor del av det som fildelas är upphovsrättsskyddat material som blir tillänglig utan att upphovsrättsägaren kan kontrollera eller kräva betalning, som kallas piratkopiering
Det finns mellan 600 000 och 1,2 miljoner fildelare i Sverige enligt olika källor.
Fildelning diskuteras i media, mest i debatten om piratkopiering. Den olagliga fildelningen är idag mycket omdebatterad. Debattens huvudaktörer utgörs av branschorganisationen Svenska Antipiratbyrån och den upphovsrättskritiska tankesmedjan Piratbyrån och det upphovsrättskritiska Piratpartiet.
Ett flitigt använt protokol för fildelning är Bitorrent. T.ex. finns BitTorrent-trackern The Pirate Bay i Sverige som är de största samlingspunkt i upphovsrättsskyddat material.
Kazaa är också en av fildelningsprogram, men den har blivit impopulär eftersom många filer som delas innehåller virus eller så fungerar de inte.

Det finns olika uppfattningar om hur fildelningen skadar artister. Fonogram försäljningen har minskat i Sverige under 2002-2006, men bokningar till livekonserter och festivaler har blivit mycket mer. Många artister har använt fildelningsteknik för att sälja eller marknadsföra sin musik. En sån fildelning är inte olaglig. Men en fil är olaglig om den är skyddad av upphovsrätten och upphovsrättsinnehavaren motsätter sig fri spridning. Upphovsmannen kan godkänna spridningen av sitt arbete genom att licensiera materialet med en fri licens.
Att kopiera vissa upphovsrättskyddat material för privat bruk, alltså familj och vänner, har man rätt till i Sverige. Om man t.ex. har köpt en DVD eller CD så har man rätt att kopiera den till en själv eller till andra bekanta, utan tillåtelse från rättighetshavaren. Men det gäller inte för dataprogram eller för hela boken. För att få den här rätten betalar man en kassettavgift på tomma skrivbara media som senare fördelas med upphovsrättsinnehavare.
Man ska inte ladda ner material som vem som helst kan ha lagt ut på internet, utan att ha kunskap om rättighetshavaren har tillåtit det. Om den inte har tillåtit det så är det matrealet skyddat och faller under upphovsrätten.

Z A

Fildelning, 1.4 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Fildelning


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Fildelning eller som på något sätt är relaterade med Fildelning.

Kommentera Fildelning

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2