.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Finska vinterkriget

Ämne: Historia, Krig
| Mer

Mainila: Mainila är en by som ligger i Ryssland. Men en dag har det hänt en liten konflikt

och då blev fyra sovjetiska soldater mördades. Sovjetunionen ville veta vem som var bakom det här mordet och dem utredde men till sist lade dem skulden på Finland men Finska myndigheterna förnekade det Sovjeterna sa . Detta hände 26 november 1939.

Sovjetunionen anföll dem den 30 november och detta kriget slutade efter fyra månader och det var den 14 mars 1940.

Kriget: en hård morgon har finländarna upplevt den 30 november när Sovjetiska armén som kallades också för Röda armé anföll Finland med deras stridsvagnar,flygplaner . Finska armé var inte lika starka som Röda armé, dem hade inte lika mycket utrustningar och soldater.

Röda armé: 460 000 män, 1500 stridsvagnar och cirka ett 1000 flygplan.

Finska armé: 200 000 män, 32 stridsvagnar och cirka 119 flygplan.

Men Finland ville inte ge upp och valde att kämpa men dem valde en annan inställning och det var att dem skulle försvara än att anfalla motståndarna för att dem visste att dem inte hade någon chans. Finländarna vad skickliga på att sikta. i Europa och dem kunde gömma sig i många område som till exempel skog och stora sjöar. Så det var lite jobbigt för Röda armé. Finländarna ville försvara för att kriget skulle dröja ett tag och dem tål det kalla vädret mer än Sovjetiska soldater. Sovjetiska soldater anföll först Ladoga och Petsamo men senare anföll dem med flygplan huvudstaden Helsingfors och staden Viborg. Finska folket blev rädda och vägrade att bo kvar i Helsingfors så cirka 100 000 människor lämnade huvudstaden. Bomberna som gjorde att människor blev rädda och det fälldes ungefär 100 000 bomber och cirka 1000 bomber var riktade mot civila. Cirka 1000 människor avled och 2000 blev skadade. Sovjetunionen hade ett avtal med Estland och det var bra för Ryssland för då kunde dem anfalla Finland från söder. Så på samma dag erövrade Röda armé att en stad av Finland och denna staden kallades för Terijoki. Finländarna blev förvånade när sovjeterna anföll dem från öst med så finska armé var tvungna att kämpa från öst med men dem väntade att Röda armé skulle komma fram till

ödmarksvägarna så dem kan bli fasta och Finska armé lyckades att döda 4000 soldater och fängslat 600 soldater från motståndarna.

Den 7 december blev det en ny strid men det var inte så svårt för sovjetiska soldater. Finska armé brände den byn där det var strid för att Röda armé skulle inte kunna gömma sig någonstans och finska armén tillbakade över två öar som hette Niskanselkä och Haukiperä. Dagen därpå var det ett jätte svårt strid för båda sidor. Finska armé fick ett stort anfall av en stor sovjetisk soldat grupp som hade cirka 45 000 män och men det andra hade bara 11 000 men Finska armé klarade sig bra och krossade motståndarna. Cirka 900 som dog från Finlands sida och 27 000 från andra sida men finska armé erövrade också 85 stridsvagnar, 537 lastbilar, 1 620 hästar,138 kanoner och 6 000 gevär så man kan säga att det krossade sovjetiska soldater den dagen.

Finländarna kunde inte fira ny år på grund av det som händer och den första månaden av det nya året var det lugnt från båda sidorna. Sovjetunionen bytte armékommendören Jakovlev ut mot Timosjenko. Båda länderna började träna mer för att man visste inte när man skulle få ett nytt anfall. 1 februari 1940 anföll Röda armé finländarna igen men dem finska armé kunde kämpa men efter 10 dagars strid kunde Röda armé vinna mot dem och passerar den linje som byggdes av båda striderna, det var typ en linje som delade mellan dem och en hette Mannerheimlinjen. Sverige ville hjälpa Finland på något sätt som dem tog hand om de finska barnen men den 27 februari kom några män från Sverige,Norge och Danmark för att stå vid den finska sidan och Sverige hade skänkt till Finland 84 000 gevär, 104 luftvärnspjäser och 32 flygplan.

Sovjetiska soldater kunde inte komma till Finland med deras U-båtar för att Östersjön var frusen men Sverige kunde skänka saker till Finland genom en väg som fick heta Kvarkentrafiken men i Finland kallade dem vägen för Vintergatan.

Sedan började finländarna ha kontakt med Frankrike och Storbritannien och det två länderna erbjöd Finland med att något ifall dem behöver hjälp så Finland Fick 22 000 soldater till och eldvapen från Storbritannien och Frankrike. Men Sverige vill inte skicka soldater till Finland för att kriga för att dem tyckte att det var inte ett bra läge att skicka soldater för att dem tänkte på sitt land med. Men Finland Kämpade ändå, så i Näset var det 8 8 finländska divisioner mot 22 sovjetiska vilket var jobbigt för Finland men i Ladoga så utplånade finska armé den 18:e och den 34:e sovjetiska divisionen. Men finska armé var rädd att dem skulle fortsätta att anfalla på andra divisioner på grund av eldvapen som var på väst vilket gjorde att sovjetiska armé tänkte att erövra landet. Finland orkade inte med mera krig mot Sovjetunionen så åkte Finlandsstads minister till Moskva och försöka prata med den Sovjetiska sidan, Filand blev tvungen att låta vissa städer som Viborg, Kexholm och några till att vara för Sovjetunionen och då skrev dem ett avtal att dem skulle stoppa kriget och avtalet var den 12 mars och dagen efter blev det ett stopp på alla strider.

Sen dess började Finland att börja samarbeta med Tyskland som styrdes av Hitler. Dem samarbetade med dem för att dem skulle få hjälp om det skulle hända något.

Barnen: flera tusen barn i Finland miste deras föräldrar som dem skickades till Sverige för att någon skulle ta hand om dem och det var cirka 70 000 barn och ungefär 10 000 av dem adopterades till svenska familjer. En av dem barnen som miste sina föräldrar är en av dem bästa längdskidåkare och han hette Toini Gustafsson Rönnlund

Sovjetunionen: Sovjetunionen skapades efter det var inbördeskrig i landet mellan den Röda armé och den vita, det var år 1918-1922. Vita armé bestod av flera partier och det var Socialismer, nationalister och några partier till och deras tankar var att dem ville att Ryssland skulle bli självständigt och de fick hjälp och stöd av 22 länder. 1919 blev det krig mellan Ryssland och Polen men Ryssland förlorade kriget men Röda armén krossade det vita armén under inbördeskriget. Sovjetunionen var 22,4 miljoner km2 och det bodde 288,6 miljoner invånare. Landet var så stort så att det var både i Asien och Europa men Moskva huvudstaden var i det europeiska delen. Wladimir Lenins blev en ledare för bolsjevikpartiet i Ryssland efter revolutionen som var i Ryssland och han var ordförande i Folkkommissariernas råd år 1917 tills han dog och det var 1924. Det var han och andra sovjetrepubliker som skapade Sovjetunionen och det officiella språket skulle var Ryska. 1918 gjorde dem fred med Tyskland och sedan har dem ändrat på många saker så Ortodoxa kyrkan skulle skiljas från skola och staten. Och i samma år så dödade dem Kejsarens familj i Ryssland på grund av att han hade gjort brott mot ryska folket. 1924 dog Lenins och det var två efter honom som konkurrerade med varandra Trotskij som trodde på världs revolutionen och den andra var Stalin som skulle försvara Sovjetunionen att de skulle stå emot Socialismer fortfarande. 1929 utsågs Stalin till en diktator i Sovjetunionen. Då började han att förbättra landet med industrier så att ekonomin blev bättre det flesta börja flytta till de industristäder. Han planerade också ett 5 års plan asså hur landets ekonomi skulle se ut i fem år. 1929 jobbade samarbetade Tyskland och Sovjetunionen i svart så Frankrike visste inte vad dem höll på med, Tyskar och sovjeter har kommit överrens med varandra att det skulle dela på Polen och det var ett protokoll att Sovjetunionen och Tyskland skulle dela med varandra Östeuropa och att igen skulle blanda in sig om Hitler anfaller Polen så han anföll Polen den 1 september 1939 och efter cirka två veckor gick Sovjetiska armé in i Polen och erövrade det östra delen, sedan anföll dem Finldand den 30 november 1939 och det slutade 1940. Sedan började Stalin rustar upp och förbättra armén så fick han en överraskning och det var när han fick ett anfall av Tyskland och det var den 22 juni 1941. jag tror att jag har skrivit tillräckligt bra nu så jag kan avsluta denna lilla uppsatsen med att Sovjetunionen upplöstes den 26 december 1991.

Stalin: Josef Stalin är född den 18 decemer 1878 i Georgien. Han var en politiker i Sovjetunionen sen blev han en sekreterare där och när Lenins dog så fick han bli en ledare för Sovjetunionen,det var 1924. Stalins tankar vatt att Ryssland eller Sovjetunionen skulle bli ett känt industriland. Stalin ,kämpade också mot Hitler när han anföll honom och det trodde Stalin aldrig på att Hitler skulle anfalla honom och Tyskland förlorade kriget efter mycket blodiga svåra dagar. Stalin hade ett svårt barndom hans pappa var alkoholism och skomakare. Han miste sin pappa när han blev elva år. Stalin pluggade I kyrkoskolan som log i hans hemstad och han klarade det bra och hans tanke var att han skulle läsa till präst. Han gick in i det sociala partiet och fick säga sina idéer men det som han sa gjorde att han fick sparken från skolan och blev jagad av kejsarens soldater. Trots att han var i dålig situation och polisen jagade honom men han planerade för bankrån, demonstrationer men till sist fick dem tag i honom och han hamnade i fängelse han blev förvisad sju gånger och han lyckades med att fly 5 gånger. När han gick ut från fängelset så blev han medlem i bolsjevikpartiet , det var 1912. Sedan jobbade han i en tidning som hette Pravda och efter revolutionen i oktober blev han folkkommissarie för nationalitetsfrågor i regeringen. Lenins som var ledaren som Sovjetunionen började hans hälsa att bli bara värre och värre så till slut dog han och som vi sa innan blev Stalin ledaren för Sovjetunionen. Stalin avled den 5 mars 1953 och begravdes i Moskva.

Finland: Finland hade en jätte jobbig historia kan man säga landet var en del av Sverige och sedan erövrades det av Ryssland under 1800-talet. Så det deras språk var inte så officiellt i landet. I en bok som hette (sjubröder) skriven av Aleksis Kivi berättat han hur finländarna lider, dem vill ha eget land, ett eget spårk och egen regering och riksdag som de kunde bestämma lagarna själva istället för att andra länder skulle bestämma hur och vad dem ska göra. Finland var erövrats av den ryske tsaren Nicolaj Bobrikov och han blev skjuten den 16 juni 1904 i fen finländska huvudstaten Helsingfors av en student som hette Eugen Schauman och sedan tog studenten livet av sig. Sen dess fick Finland sina rättigheter och Schauman blev en hjälte i den finska historia. Efter att det alla förnyades i Finland så blev det val och kvinnor fick rösta och 17 kvinnor blev invalda att jobba i riskdagen. 1917 blev Ryssland självständigt, men efter självständigtheten så kom inte några pariter i Finland överens om någonting så blev det ett inbördeskrig i landet. Cirka 70 000 som dog occh efter inbördeskriget blev det tre krig mellan Finland, tyskland och Sovjetunionen, 2 krig mot sovjeter och ett mot Tyskland. 1982 började den nya presidenten i Finland Mauno Koivisto att jobba försiktigt tills Sovjetunionen upplöstes och Finland blv medlem i EU 1995 med Sverige och österrike.

Finska vinterkriget, 2.6 out of 5 based on 19 ratings
| Mer
Betygsätt Finska vinterkriget


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Finska vinterkriget eller som på något sätt är relaterade med Finska vinterkriget.

Kommentera Finska vinterkriget

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2