.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Förintelsen

Ämne: Krig, Samhälle
| Mer

“Vad hände under förintelsen och varför?”

Förintelsen är folkmordet på 6 miljoner judar. Nazisterna tyckte att judarna var farliga och äckliga. De måste utrotas så de inte förstör för arierna (det “rena” folket). Det kom ut filmer och böcker med propaganda som beskrev detta. Det kom även lagar som förbjöd judar från att gifta sig med arier. Detta gjorde man för att frysa ut judarna ur samhället. Natten mellan 9:e och 10:e november kom nästa steg i utrotningen. Nazisterna ville se hur folk och omgivningen reagerade på våld mot judar. Därför brändes synagogor, hus och affärer ägda av judar blev förstörda och plundrade och sedan fick judarna skulden för allt detta och fick betala reparationskostnaderna. Dessutom fängslades 30 000 judar. Nu var nazisterna säkra på att judarna var en utstött grupp i samhället. Nu när tyskland hade tagit över mer mark så hade dem fler judar att “ta hand om”. Tyskarna bestämde att judarna skulle bo i speciella slumområden så kallade getton. I gettorna kunde 15 personer få bo ett rum, matransonerna var väldigt små och sjukdomar spreds väldigt lätt. I gettorna bildades speciella råd som såg till att alla tyska order utfördes. Dessutom bestämde de vilka som skulle skickas bort med den speciella judiska polisen och dödas. 1941 kom nästa steg i utrotningen. Tyskland anföll sovjet och i varje by eller stad som de tog över hämtade de ut alla judar och skickade de till en avrättningsplats. Där fick de gräva en massgrav. Efter de har klätt av sig nakna och ställt sig vid kanten av den sköts de. Detta tog dock för lång tid så nazisterna letade efter en annan metod att döda judar på. De låste in judar och kväva dem med ett speciellt insektsgift,
Zyklon B. Nu byggdes det dödfabriker där det fanns gaskammare och krematorieugnar.
Nu började utrotningens intensivaste period. Det största förintelse lägret var
Auschwitz-Birkenau i södra Polen. Det var uppdelat i olika avdelningar.
Gamla, sjuka, kvinnor som hade barn som kom dit skickades till gaskammarna. De som var unga och starka kunde t.ex. först skickas till ett arbetsläger eller en tysk ägd fabrik som var i närheten eller så kunde de bli försökskaniner för olika experiment. När de till sist efter många månader av hårt arbete och nästan ingen mat så var de flesta för svaga för kunna arbeta och blev då skickade till gaskammarna. Vissa soldater och poliser som mådde dåligt av allt dödandet kunde får göra andra uppgifter. Dessa kallades bödlarna.
De som arbetade med att förinta judarna kom aldrig i närheten av gaskammarna. Vissa kunde istället planera tågtidtabeller till lägrarna, köpa in gas eller ledde polistrupper som grep judarna i en landsdel. Sex miljoner dödades av nazisterna, hälften dog i olika förintelseläger. Nazisterna dödade också ungefär en halv miljon zigenare och tiotusental homosexuella.
Sedan finns det också 6 miljoner politiska motståndare, gerillakrigare, krigsfångar och andra som nazisterna plågade till döds eller avrättade, fast dessa brukar man inte räkna in som förintelsens offer. Många olika nazistiska ledare dömdes till döden efter förintelsen dömda för folkmord och brott mot mänskligheten.

Varför skedde då dessa folkmord?
Judeförföljelse har funnit i många hundra år. Kyrkan anklagade judarna för att ha dödat Jesus under medeltiden., när pesten kom så fick judarna skulden. Det var ett bra sätt för makthavare att skylla på judarna. Detta gjorde bla Hitler när han var på väg att få makten. Under 30 var Europa i en ekonomisk depression men fanns det många framgångsrika judar. Då påpekade Hitler deras framgångsrikhet och beskyllde dem för den ekonomiska krisen. Varför just Hitler var så hatiska mot Judarna kan jag inte besvara på.

“Berätta om Pearl Harbor och vilka konsekvenser det fick.”

Under 1930 talet så höll Japan på att bli ett modernt land och ville då ta del av den europeiska teknologin. Japan saknade också råvaror som olja tenn och gummi vilka var viktiga för moderniseringsprocessen i Japan. Detta var p.g.a. av att de inte hade några kolonier som kunde förse dem med råvaror. Japan tänkte nu ta över andra kolonier i Asien vilkets ägdes av västländska länder som USA, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. I och med att det var krig så var detta ett gyllene tillfälla för Japan att ta över dessa kolonier. Efter som många av dessa länder var upptagna med att slåss mot Tyskland och nazisterna och hade därför inte så starkt försvar vid kolonierna. Om de skulle lyckas med att ta över dessa så skulle Japan bli ekonomiskt oberoende av import och export av andra länder. USA:s president Rosenwellt visste att det skulle bli problem med Japan så därför försökte han hitta ett sätt att förhindra Japan från att ta över kolonierna och därför också hindra Japan från att bli en stormakt. Därför minskade han på exporten av järn och malm till Japan vilket gav stora konsekvenser eftersom Japan var beroende av dessa exporter. 1940 så ockuperade Japan stora delar av kolonimakten Indokina. USA försökte rädda situationen genom hårdare sanktioner och förhandlingar med Japan, men dessa hjälpte dock inte. Tillslut tog Japan över hela Indokina. Då ströp USA exporten helt. I oktober blev general Hideki Tojo Japans premiärminister. Han skickade en särskild ambassadör till USA för att förhandla. Men USA: s krav var att Japan skulle dra sig ur Kina och Indokina men japanerna ville inte det. Nu förberedde Japan sig för ett krig i Stilla havet. I september 1942 slog Japan, Tyskland och Italien ihop sig, dom tre länderna skrev under ett tremaktsföredrag och lite senare ingick Japan en ickeangrepspakt med Stalin. Nu kunde Japan gå vidare med sina planer utan att bli störd av Sovjetunionen. Nästa plan var att attackera flottbasen Pearl Harbor. Japanerna attackerade i olika vågor. Första vågen kom 7.40 den 7 december 1941 och slutade 8.25 och nästa våg kom 8.40. Av de åtta slagskeppen sänktes Arizona, Oklahoma, West Virginia, och California, medan Maryland, Nevada, Pennsylvania och Tennessee skadades svårt. Tre jagare och fyra mindre slagskepp sänktes också medan tre lätta kryssare och ett proviant fartyg skadades svårt. 188 amerikanska plan förstördes och 63 flygplan skadades. Japanerna förlorade inte mer än 29 flygplan och max 70 plan skadades. På den amerikanska sidan stupade det 2403 soldater och 1032 soldater skadades. Den japanska siffran är osäker men det var i alla fall mindre än 100 man som stupade.
Trots att Japanerna hade gjort en sådan stor förödelse så hade de även missat många av de stora målen. De hade missat både hangarfartygen, vilket var ett av toppmålen, sedan hade de även missat oljedepåerna vilket gjorde att amerikanarna lättare kunde återhämta sig.
Den 8 december förklarar USA krig mot Japan. Detta gör även Storbritannien. Den 11 december förklarar Tyskland och Italien krig mot USA. Nu är det ett riktigt världskrig. Efter Att USA tar stora landområden i Stilla havsområdet så ville USA få ett slut på kriget. Japan vägrade dock att kapitulera så USA släppte en atombomb över industristaden Hiroshima. Japanerna var fortfarande för stolta för att kapitulera så USA släppte ytterligare en till bomb. Denna var över en annan industristad vid namn Nagasaki. Nu kapitulerade Japan och satte därmed punkt för kriget i Stilla Havet.

Den största konsekvensen av att Japan attackerade Pearl Harbor var att USA vände sig mot Japan och förklarade krig. Dessutom skapade detta krig mot USA. Om inte Japan hade attackerat USA utan istället tillsammans med Tyskland attackerat Sovjetunionen (dock borde tyskland ha tagit över Storbritannien före attacken mot Sovjet.) så skulle Japan kunnat tagit över Sovjets råvaror och på så sätt bli en stormakt. Sedan hade inte Tyskland heller behövt förklara krig mot USA och på så sätt hade Tyskland kunnat bli en ännu större stormakt. En annan stor konsekvens var att man testade en atombomb på ett land för första gången. Bombningen över Hiroshima var första gången som ett land testade ett Kärnvapen i ett krig. Detta resulterade i !!!! människors död.

“Vad var Hitlers största misstag under kriget? Motivera!”

Jag tror att det största misstaget Hitler gjorde under andra världskriget var att attackera Sovjetunionen. Nu var Hitler i fullt krig med Storbritannien då han skjuter upp erövringen av de Brittiska öarna och bestämmer sig för att attackera Sovjet. Tyskarna erövrar stora landområden tills de hade kommit ungefär 8 mil utanför Moskva. Då kom regn och tyskarnas stridsvagnar fastnade i gyttjan. När den tyska vinterkylan kom med 30 minusgrader så dog ungefär 100 000 män på ett par dag pga av förfrysningar. Tyskarna hade bara med sig tunna sommarkläder och ingen vinterolja. Stridsvagnar och flygplan vägrade starta. Patronerna frös fast i kulsprutornas ammunitionsband.
Det var inte själva attacken som jag tycker var fel utan det var tiden. Hitler skulle inte ha attackerat före han hade erövrat Storbritannien. Han överskattade sig själv och trodde att han skulle kunna klara av ett tvåfrontskrig. Om Hitler istället hade väntat tills han hade kontroll över Storbritannien och sedan attackerat Sovjet tillsammans med Japan så hade Tyskland kunnat ta över Sovjet. Egentligen så tycker jag att han borde ha stannat 1940 och nöjt sig med halva Polen, Frankrike, Holland, Belgien Danmark och Norge. Sedan borde han definitivt inte ha gett sig på en stormakt som Sovjet. Återigen överskattade han sig själv. Att han inte utrustade sina soldater med vinterutrustning var ju också ganska klantigt. Hitler trodde att han skulle ha tagit över Ryssland över sommarn.
Nästan alla dessa misstag grundar sig på att Hitler överskattade sig själv vilket igentligen var det största “misstaget”. Dock räknar jag inte detta som ett misstag eftersom han inte kan hjälpa det. Han trodde att Tyskland var oövervinnligt vilket gjorde att han förlorade Överskattning. Inget land kan slåss mot hela världen.

Förintelsen, 2.5 out of 5 based on 21 ratings
| Mer
Betygsätt Förintelsen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Förintelsen eller som på något sätt är relaterade med Förintelsen.

Kommentera Förintelsen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2