.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Förintelsen 1933-1945

Ämne: Historia, Krig
| Mer

1933: Hitler blev rikskansler i Tyskland. NSDAP blir det enda tillåtna partiet
i Tyskland. Nazisternas ideologi påbörjades direkt efter maktövertagandet den
30 januari 1933. Tyskarna börjar förföljelsen av oönskade människor.
Judarna märker följderna av nazisternas antijudiska politik omedelbart. Judiska affärer, advokater och läkare bojkottas. Sedan utestängdes judarna att arbeta inom staten. De förbjöds att delta i alla kulturella sammanhang.
Nazisterna samlade in och brände böcker av judiska författare och författare
som var mot nazismen. Nya lagar godkände tvångssterilisering av zigenare, utvecklingsstörda och färgade tyskar.Förintelsen var inte bara en fysisk utrotning.
Den var historiens största och mest utstuderade plundring av judarnas privata tillgångar.

Under 1930-talet stiftade nazisterna över 400 nya lagar som gick ut på att judarna togs ifrån i stort sett alla sina rättigheter som människa.
Förföljelseprocessen tog 5 år i Tyskland. Allt eftersom lyckades nazisterna få det tyska folket att stödja eller hålla sig passiva till regeringens försök att göra Tyskland “judefritt”.

De första gettorna (avspärrade judekvarter) bildades under 1940-42.
Hundratals stora och små getton bildades runt om i Polen och östra Europa.
De var början på en koncentrations- och insamlingsprocess som senare skulle underlätta för nazisterna när nästa steg i Förintelsen skulle börja.

1941 i Tyskland blev davidsstjärnan den slutliga symbolen som alla tyska judar från
6 år skulle bli tvungna att bära på sina ytterkläder. Sen fortsatte det i de övriga länderna som Tyskland erövrade.

I Östeuropa och Tyskland byggde tyskarna koncentrationsläger för att utrota oönskade människor, speciellt de som inte ansågs tillhöra den ariska rasen.

1942 godkände de nazistiska ledarna en plan som kallades “den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Med den menades att alla judar skulle föras till koncentrationsläger.
Judar, romer, slaver, politiska motståndare, homosexuella med flera samlades ihop.
De trängdes ihop under omänskliga förhållanden i trånga baracker.
Dom tvingades till hårt straffarbete i stort sett utan mat.

Hundratusentals människor dog av svält, sjukdomar och utmattning.
Ännu flera sköts eller gasades ihjäl. Varje dag gasades 10-tusentals människor ihjäl bara i gaskamrarna. Vissa fångar användes i hemska medicinska experiment.
Dom värsta och mest omtalade lägren under Förintelsen var Auschwitz, Birkenau
och Treblinka.

Mer än 11 miljoner människor dog i Förintelsen i koncentrationsläger eller andra avrättningar. Ca 6 miljoner av dom var judar och 90 % av Polens drygt 3
miljoner judar.

Trots mycket omänskliga levnadsförhållanden bildades motståndsrörelser som gjorde motstånd och uppror på många olika ställen.
Tex. upproret i Warszawas getto 1943. Även i koncentrations- och förintelselägren organiserades motståndrörelser av både judiska och icke judiska fångar.

1942 på hösten började det på komma fram allt fler uppgifter om massmördandet som pågick.
Trycket på de allierade att reagera ökade med det hände nästa ingenting.
Det skulle dröja ända till 1945 innan kriget äntligen tog slut och fångarna som överlevt förintelselägren runt om i Europa kunde befrias.

Några av de centrala gestalterna i Förintelsen:

Adolf Hitler: 1921 blev Hitler NSDAP’s ledare, führer. Man kan säja att han är den person man först tänker på när man pratar om 2: a världskriget.
1933 blev han diktator i Tyskland. Det var han ända tills 1945 vid krigets slut, då han tog självmord. Hitler och nazistpartiet gjorde ingen hemlighet av sin rasistiska människosyn och sin avsky för det demokratiska samhället och dess värde.

Joseph Goebbels: Chef för propagandaministeriet. Han byggde upp kulten av Hitler som den stora führern.

Herman Göring: Riksmarskalk, spelade en viktig roll för nazistpartiets uppbyggnad. Han upprättade de första koncentrationslägren. Han ansvarade också för de blodiga utrensningarna inom nazistpartiet.

Theodor Eicke: Det var han som utarbetade modeller för alla koncentrationsläger.

Heinrich Himmler: SS-chef. 1936 blir han chef för den tyska polisen och därför stor makt. Han var rasfanatiker och Hitlers främsta redskap för terror och folkutrotning.
Men han förde även hemliga fredsförhandlingar med västmakterna och avskedades sedan Hitler fått veta detta.

De flesta av de höga ledarna under Förintelsen tog sitt liv vid 2: a världskriget slutfas.

Egna tankar:

Jag tycker att det här med förintelsen är jätte hemskt. Hur kunde de vara så idiotiska att det ville utrota människor som inte tillhörde den ariska rasen eller var annorlunda? Det är någonting jag inte förstår, det är så hemskt.
Jag tycker att alla människor, oavsett ras, brunögda som blåögda, handikappade, homosexuella, är lika mycket värda!

Emma Sundström

Förintelsen 1933-1945, 2.5 out of 5 based on 30 ratings
| Mer
Betygsätt Förintelsen 1933-1945


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Förintelsen 1933-1945 eller som på något sätt är relaterade med Förintelsen 1933-1945.

2 Responses to “Förintelsen 1933-1945”

  1. Jocke on 02 Feb 2009 at 9:13 e m #

    Har varit med i ett projekt “Polen projekt” vi läste om förintelsen, speciellt inom polen och vi avslutade med en resa till alla läger och viktiga platser, du har missat det viktiga! Du måste lära dig förstå det hela ur nazisternas vinkel, om du istället frågar dig själv, Varför? Så kan det lika gärna vara du som bidrar till att sådanna saker händer, jag klandrar dig inte men det är så viktigt att folk förstår detta! Annars är risken att samma sak händer igen. Faktum är att en förintelse redan pågår just nu i Kongo! Bra jobb annars!

  2. Samuel on 02 Dec 2009 at 8:26 e m #

    Du glömde att ta upp Eichmanns del i det hela. Det var ju han som kom upp med planen av massavrättningar i koncentrationsläger. Läs boken: Sanna historier om Andra Världskriget eller googla han.

Kommentera Förintelsen 1933-1945

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2