.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Franklin Delano Roosevelt

Ämne: Biografier
| Mer

F.r kom från överklassens USA, med en rik godsägare till far. Han föddes 1882 på familjegodset, och ägnade sin fritid åt jakt och ridning. 1907 avlade han sin judidikexamen vid Harvarduniversitetet och började praktisera som advokat.

Vid 28 års ålder gav F.r. sig in i politiken. Till skillnad från sin familj, som var republikaner, blev han demokrat. 1910 invaldes han i senaten.

Året 1913 utnämndes han till biträdande marinminister. Marinministern själv var en svag person, så F.r. kom i praktiken att fungera som chef för departementet.

1920 framträdde F.r. som vicepresident-kandidat. Men demokraternas kandidat förlorade, och F.r. mötte sin första och enda politiska motgång.

År 1921 drabbades han av polio, som då var en allvarlig sjukdom, och låg förlamad i tre år. Men F.r. vägrade att ge upp, och efter ytterligare tre år av rehabilitering kunde börja röra sig igen. Han var i princip hänvisad till rullstol resten av livet, men det stoppade inte hans karriär.

1928 Valdes han till guvernör för staten New York, en utmärkt chans att senare kandidatera som USA:s president.

I valkampanjen 1932 gick han fram med sitt program, New Deal. Många amerikaner gillade honom och hans program, och i januari 1933 kunde han tillträda som president för USA. Programet blev en framgång, och 1936 valdes han till president en andra period med stor majoritet.

Strax efteråt började det röra sig ute i Europa, och Roosevelt var en av dem som såg det först. Han försökte vidta åtgärder och ena värdens demokrater, men amerikanerna ville inte vidta åtgärder som kanske skulle dra in dem i kriget som hotade. Efter Frankrikes fall år 1940 ökade dock stödet för sån politik bland amerikanerna och Roosevelt fick ånyo amerikas stöd.

Hösten 1940 var det presidentval igen. Det fanns en oskriven regel, att ingen kandidat fick sitta i mer än två perioder om fyra år vardera. Demokraterna menade dock att situationen var sådan att han borde väljas ännu en gång, och Roosevelt tillträdde posten som USA:s president för tredje gången.

I december 1941 blev den amerikanska basen Pearl Harbour attackerad av japanskt flyg. USA drogs därmed in i världskriget mot Tyskland, Italien och Japan. Roosevelt deltog under kriget i konferenser med sina allierade, och utanpå detta hade han också massor med andra inter- nationella överläggningar. Pressen blev dock för hård för den rullstols- bundne Roosevelt, och efter Jalta-Konferensen med Churchill och Stalin i februari 1945, var han helt slut.

Kriget led nu mot sitt slut, och till slut kapitulerade Japan och Tyskland. Men Roosevelt fick aldrig uppleva krigsslutet. Han drabbades av en hjärnblödning, och avled i Warm Springs Virginia april 1945. Dock hade han uträttat mycket under sin tid, sedan han blivit vald till president januari 1933….

Franklin Delano Roosevelt, 1.0 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Franklin Delano Roosevelt


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Franklin Delano Roosevelt eller som på något sätt är relaterade med Franklin Delano Roosevelt.

Kommentera Franklin Delano Roosevelt

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2