.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Franska Revolutionen (1)

Ämne: Historia
| Mer

Stormningen av Bastiljen

Det hela började då i juli år 1789 då ryktena började gå på Paris gator om att kungen planerade en kupp och att Bastiljen, en gammal borg som nu var ett fängelse var fullt av politiska fångar och soldater som bara väntade på att Parisarna skulle slå till så dom fick döda.
Befälhavaren var orolig för i själva verket så hade han bara 80 äldre soldater och 30 yrkessoldater från Schweiz. Så den 14 Juli började parisarna leta vapen och samlades på gatorna en stor grupp med folk sökte sig till Bastiljen och befällhaveren lovade att inte skjuta, han och hans soldater drog sig tillbaka in till dom den inre delen av borgen och folk strömmade in genom portarna befälhavaren beordrade då att skjuta trotts sitt löfte och då gick några soldater över till folkets sida med sina kanoner som dom riktade mott den inre porten. Befälhavaren blev rädd för sitt liv och lovade att öppna portarna om folket lovade att han fick gå levande därifrån. Han öppnade portarna och dom högg huvudet av honom, satte det på en pinne och vandrade iväg i triumf. När dom sedan öppnade för fångarna så var det inga politiska fångar utan bara fyra falskmyntare en adelsman och två sinnessjuka.

Varför revolution?

 Ont om pengar. Saten hade ont om pengar efter alla krig.
 Svaga ledare. “Kungen av guds nåde” Kungens vilja var guds vilja och efter kung Ludvig kom svagare efterträdare som var lättare att stå i mot.
 Tredje ståndet krävande förändring. Det var en grupp som inte hade någon makt även om dom var 98 % av alla som bodde i Frankrike och nu ville dom ha makt.
 Missnöje med skatten adelsmännen behövde själva inte betala skatt utan det var det bara bönderna som var tvungna till att göra, adeln fick till och med driva in egna skatter från bönderna till sig själv.
 Missnöje med adelns alla fördelar. I varje liten del av Frankrike så hade dom egna små parlament, detta gillade inte kungen och regeringen så dom bedårade adelsmännen att stoppa dom och detta gjorde dom som tillhörde det tredje ståndet arga.
 Nya idéer författare vid namn Voltaire och Rousseau skrev om kungens ensammakt och adels och kyrkans alla fördelar.
 Den amerikanska revolutionen. Den visade att en kamp skulle löna sig dom flesta fransmännen tyckte det var viktigt att det fanns bevis till att lyckas.

Revolutionens idéer. En talesman som pratar om revolutionen.

Frihet, jämlikhet och broderskap, det v ar mottot för revolutionen och det skulle bli ett nytt samhälle, alla skulle födas fria och alla var lika mycket värd a, jo visst detta gällda männen, men kvinnorna fick inte alls lika mycket att säga till om, det vara bara i början av revolutionen som dom fick framföra sin åsikt.

Staten försvagas.

Den franska staten försvagas. PÅ 1780 – talet var det katastrof, staten försökte få in skatter från alla även adeln och kyrkan. Adeln vägrade så staten var tvungen att dra tillbaka beslutet. År 1788 kallade regeringen till riksdag, för första gången på 175 år. Men riksdagen var i maj och papperna gick ut reda på hösten och just den hösten var dt väldig dålig körd så i maj var hela befolkningen hungriga och missnöjda.

Nationalförsamlingen.

När riksdagen kallades in ville det tredje ståndet ha 600 ledamot istället för 300 dom andra och eftersom adeln och kyrkan alltid gick ihop var dom tillsammans också 600 ledamot. Därför kunde inte det tredje ståndet inte vinna, så bildade dom en egen riksdag, Nationalförsamlingen. Författare som Voltaire och Rousseau hade skrivit om det tredje ståndet och dom fick även med en del av kyrkan och adeln, och därför stödde 25 % av kyrkan och hela 50 % av adeln Nationalförsamlingen och gick med. Detta gjorde att det tredje ståndet fick mera makt.

Kungen och Drottingen.

Kungen var ganska populär, men hans drottning Marie Antoinette som var från österrike gillade folket inte. Under revolutionen var kungen i Versailles utan frö Paris och i Paris började ryktena gå om att kungen och Drottingen tyckte illa om revolutionen, det gjorde att parisarna blev arga igen. I oktober blir en kvinnodemostration till en protestmarsch till Versailles och 20 000 människor samlades utan för slottet. Några bröt sig in och dödade flera vakter och folket tvingade kungen, kungafamiljen och hans avväpnade livvakt iväg till Paris. Detta skrämde även Nationalförsamlingen för dom förstod att dom fattig kunde vända sig i mot vem som helts. Kungen och drottningen var då på flykt och i Varennes, utanför Paris hittades dom, och då greps dom och fördes tillbaka till Paris.

Under tiden kungen satt fängslad så österrike sin chans, dom anföll Frankrike och dom svaga trupperna från Frankrike var tvungna att dra sig tillbaka och revolutionärer från landsbygden drog sig in till Paris. Då avsatte Nationalförsamlingen kungen och flera revolutionsarméer bildades för att skydda sitt land och vid Valmy 15 mil från Paris vände krigslycka, och dom lyckades att stoppa anfallarna och revolutionen fick ny styrka.

Skräckväldet.

Efter att kungen avsatts kom Revolutionären Georges Jacques Danton att Frankrike skulle bli större och därför skulle unga män kallas in till värnplikt att bli soldater, dom var dåligt tränade och därför förlorade Frankrike slag efter slag, bönder blev upprörda över att regeringen tog deras söner ifrån dom, regeringen kände sig pressad och tog i med hårdhandskarna, alla dom som var i mot skulle avrättas, drottningen var en av 35 000 som avrättades. Skräckväldes ledare Jean Paul Narat, George Jacques Danton och Maximilian Robespierre var alla tre välutbildade och smarta. Alla tre avrättades eller mördades, och 1794 var skräcken slut då dom alla var döda.

Napoleon.

År 1995 förlorade arbetarna sin rösträtt som dom kämpat så hårt frö, dom blev arga och det bildades nya upplopp på Paris gator, men denna gånge möttes dom av kanoner och efteråt låg döda och sårade människor kvar på gatorna, soldaterna med kanonerna styrdes av Napoleon Bonaparte.
Under denna tid styrdes landet var fem direktorer och år 1799 skulle dom eftersättas med tre konsuler, Napoleon Napoleons kröning.
ansåg sig själv till första konsul och när ledamot i parlamentet protesterade fick dom Napoleons trupper på sig, vilket fick dom att gå med på honom som första konsul
Revolutionen var över.

Krig och undergång.

År 1804 krönte påven Napoleon till kejsare och alla ropade på gatorna länge leve kejsaren! År 1810 härskade Frankrike över nästan hela Europa, men engelsmännen kunde dom inte slå, inte till havs och år 1812 gjorde han ett misstag, han tog över Moskva i Ryssland och trodde att Ryssarna skulle be om fred, men nej, till vintern insåg Napoleon att hans trupper var tvungna att dra sig tillbaka till Europa för att överleva den kalla vintern, hans arméer dog nästan i kylan medan dom var förföljda av ryssar. År 1813 vid Leipzig besegrades hans arméer av Britsiska, tyska, österrikiska och ryska grupper som tillsammans var i mot honom, han samlade ihop en ny arme men tillslut år 1815 i Waterloo besegrades han och fördes till en enslig ö i atlanten för att aldrig mer kunna utmana övriga Europa.

| Mer
Betygsätt Franska Revolutionen (1)


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Franska Revolutionen (1) eller som på något sätt är relaterade med Franska Revolutionen (1).

Kommentera Franska Revolutionen (1)

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2