.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Galileo Galilei

Ämne: Biografier
| Mer

Den moderna fysikens grundare, den moderna astronomins skapare, vetenskapens man som lade grunden för modern kunskap – Galileo Galilei. Galileo föddes den 15:e februari 1564 i Pisa, samma år som Michelangelo Buonarroti. Galileo dog 1642 samma år som Isaac Newton föddes. När han dog den 8:e Januari i Arcetri hade hans forskning skakat den dåtidens mäktiga katolska kyrkan. Han växte upp i en adelsfamilj i Florens, hans far var skolad musiklärare matematiker och författare. Med faderns dåliga ekonomi gjorde att han inte kunde ängna sig åt vetenskapen, för att de skulle kunna överleva fick han jobba som tyghandlare. Detta ledde till att de fick flytta till Pisa, hans födelsestad, för att det var bättre textilmarknad i Pisa än Florens. När Galileo var tio år flyttade familjen tillbaks till Florens, dock sju år senare flyttade han tillbaks till Florens för att börja på universitetet. Hans far som hade bestämt studieplanen hade valt att Galileo skulle studera medicin mot Galileos vilja, han ville studera teckning och konst men fadern böjde inte för Galileos böner.

studietiden och början på Galileos forskning

Redan under studietiden upptäckte Galileo att pendelns svängning var så konstant att den kan användas vid tidsmätning. Han fortsatte att studera kroppars rörelse och lade därmed grunden till dynamiken och dess lagar. De viktigaste exprimenten lade han som professor i matematik i Pisa. Han påstods ha prövat kroppars fall från det lutande tornet i Pisa. Han märkte att en tung kropp faller lika snabbt som en lätt kropp Denna slutsats formulerade Newton senare som tröghetslagen. Galileo var förkämpe för Copernicus teorier om att jorden och planeterna snurrade runt solen och inte tvärtom att planeterna och solen snurrade runt jorden. När Galileo 1609 fick kännedom att en Holländare uppfunnit teleskopet byggde han sig genast en för sina studier. När han sen riktade den mot stjärnhimlen upptäckte han ett nytt unversum för den dåtida människan att studera. Han gjorde flera viktiga upptäckter. Bl.a:
- Månens kratrar
- Venus faser
- Jupiters månar

År 1610 kallades Galileo till Hovastronom i Florens. Han beskrev sina många upptäckter i brev och skrifter. Som Bl.a ställde honom i Konflikt med kyrkan. 1632 skrev han dialog om de två stora världssystemen, där han möter den en företrädare för medeltida världssynen möter den revolutionerande kopenianska inställningen, skriften gjorde att Galileo ställdes inför Kätaredomstol i Rom och tvingades till att ta avstånd från vissa av sina teorier. Galileos brott var inte hans teorier på astronomins sida., kyrkan hade aldrig Kopernikus teorier som kätiska. Utan att han i sin aktiva propaganda ifråga satt bibeln och kyrkan i sin monopol på sanning och deras förnekand av forskning om världsaltet. Med diskret stöd från påven Urban VIII klarade sig Galileo från allvarligare åtgärder (bränd på bål, prygel, etc.). De sista åren levde Galileo i Florens i husarrest, men han fortsatte sitt vetenskapliga arbete tills han dog.

Galileo Galilei , 3.8 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Galileo Galilei


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Galileo Galilei eller som på något sätt är relaterade med Galileo Galilei.

Kommentera Galileo Galilei

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2