.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Genteknik

Ämne: Biologi, Forskning
| Mer

Nuförtiden blir det vanligare och vanligare med genteknik. Genteknik går ut på att man gör en förändring i celler, oftast gör man detta genom att tillverka hybrid-DNA. Hybrid-DNA är en mänsklig bit av en DNA-molekyl som är sammankopplad med en DNA-molekyl från t.ex. ett djur eller en bakterie. Detta gör man ofta i samband med forskning inom medicin. Man kan t.ex. göra så att en viss sorts bakterier börjar tillverka mänskligt insulin som diabetiker måste spruta in i kroppen varje dag för att överleva.

Personligen tycker jag att det är spännande med genteknik, hur man kan påverka cellerna så att de får helt andra funktioner och egenskaper än dem som de hade från början. Det är nog väldigt viktigt att vi fortsätter att forska inom gentekniken för i framtiden kommer man att behöva dess resultat för att kunna bota och vaccinera sig mot sjukdomar och på så sätt utrota många farliga sjukdomar.

Att t.ex. manipulera fårens celler så att deras mjölk kan användas som läkemedel tycker jag är helt okej. För det första lider inte fåren av behandlingen, de märker inte ens den, och läkemedlet i mjölken hjälper många sjuka människor. Ett spännande exempel på detta är fåret Polly. Hon har fått en mänsklig gen som gör att blodet stelnar. Människor med “blödarsjukan” kan då dricka hennes mjölk och på så sätt bli friska. Det tycker jag är mycket spännande och just detta fall är mycket bra för fåret lider inte alls, de märker inte någon skillnad för det är bara mjölken som blir annorlunda. Men däremot hjälper det många människor som har just “blödarsjukan”. Den här mjölkmedicinen blir både bättre och billigare för man behöver inte behandla mjölken så att något kan gå fel utan detta är medicin på naturlig väg.

Ett annat experiment som är spännande är när man tog delar ur lysmaskens DNA och fogar samman den med en tobaksplanta som på så sätt blev självlysande. Sådana experiment tycker jag är spännande, det är spännande att få veta vad som händer, försöka dra slutsatser om vad som kommer att inträffa o.s.v. Antagligen lider inte tobaksplantan eller larverna av detta experiment, och det är ju bra.

Nuförtiden görs även många djurförsök, vissa i samband med genteknik. Jag tycker att om man gör det för medicinforskningens skull går det bra, men när man gör det bara för att testa smink, schampo och annat “onödigt” kan de lika gärna låta bli.

I slutändan kommer vi nog att tjäna på att vi gjorde experiment en gång i tiden på t.ex. möss, råttor m.m., i samband med medicinsk forskning. Då behöver man kanske inte utföra mer experiment på djur utan kanske har hittat en bättre metod, men idag är det helt klart den bästa och säkraste metoden för att ta reda på hur individer påverkas av nya läkemedel.

En teknik som gör att människor blir väldigt osäkra och inte vet vad de ska tycka är när man ska transplantera ett organ från ett friskt djur till en människa där just detta organ är sjukt. Man har börjat forska i om huruvida det skulle gå att ersätta ett sjukt människohjärta med ett friskt grishjärta. Man har ännu inte utfört den s.k. xenotransplationen på en människa utan försöker göra detta på apor. Även innan vi började med detta område inom biologi hade jag hört om hur man kunde operera in grishjärtan i människokroppen. Visst låter det konstigt?! Hur skulle det kännas att ha ett grishjärta i kroppen? Och stackars gris som får lida bara för att människan ska må bra… Men i detta fall måste jag erkänna att jag tycker att det är bättre att människan får ett friskt hjärta från en gris än att människan får lida hela livet. Det låter kanske väldigt själviskt och känslokallt, men jag skulle gärna offra flera grisar för att ha t.ex. min pappa i livet. Det är ju så, man vill ju verkligen hjälpa de som står en närmast och då tänker man inte alls på grisen. Grisen lider ju trots allt inte lika mycket som människan och dess omgivning kommer att göra, den kommer i varje fall inte att lida lika länge som människan. Som jag sa innan så är det ju skillnad på djurförsök och djurförsök. Att avla fram så stora grisar så möjligt, bara för att vi ska få så mycket kött med så lite fett som möjligt, tycker jag kan vara fel om grisarna lider av det. Det är bara för vår egen bekvämlighet. Visst kan det ju vara bra, man slipper ju arbeta lika mycket med köttet, men frågan om är om det är värt att grisarna lider bara för att vi ska få mer och fettfriare kött.

Jag tycker att det är helt fel när man tillsätter tillväxthormoner på djur bara för att de ska bli stora och mer köttrikare. Man vet inte hur detta påverkar människor och det är ju inte alls bra. Kanske får gravida mammor som äter detta kött som är preparerat med tillväxthormoner “jättebebisar”?! Eller missbildade barn, eller inga barn alls… Eller kanske påverkar det alla som äter av det? Man vet som sagt inte riktigt. Jag skulle heller köpa lite dyrare kött och samtidigt vara säker på att det inte kunde skada mig på något sätt än att köpa billigare kött som kanske påverkade mig negativt. Jag vill inte ta risken att må dåligt bara för att jag inte ville lägga ut så mycket pengar på “säkert” kött. Vem vet om inte djuren lider av att de blir stora och klumpiga? De kanske får svårare att röra på sig och då får kanske tillväxthormonerna exakt motsatt resultat. De kan ju inte må bra av att deras kött förändrar och köttmassan blir tyngre. Nej, jag är absolut emot sådana “experiment” och skulle aldrig köpa billigt kött ifall jag inte var säker på att det var helt okej.

Det samma gäller “Belgisk Blå”, jättetjuren, som måste slaktas innan två års ålder p.g.a. att den blir så stor att benen orkar inte bära den längre. Det är djurplågeri som jag tycker borde förbjudas. Tjuren lider väldigt mycket av detta och det har inte något att göra med den medicinska forskningen. Det är bara för att bönderna, eller de som äger dem ska tjäna mer pengar, snabbare. När man ska göra en xenotransplation ändrar man bara i grisens DNA så att den får en mänsklig gen för att hjärtat ska bli mänskligt. Grisen lider inte av detta, att ha ett mänskligt hjärta. Det är klart att den lider sen när man måste döda den för att ta människohjärtat, men då kan man ju samtidigt ta vara på köttet så att inget går till spillo. Om man, varje gång man behövde ett mänskligt grishjärta, tog det från en gris som ändå skulle slaktas för att t.ex. bli skinka skulle inga grisar slaktas i onödan och man skulle tjäna en hel del pengar, och grisliv.

Fakta till det här arbetet kommer från:
Vår lärobok, “Gleerups NO Biologi”, 1995
Internetsidan: http://www.lu.se/info/lum/LUM_02_97/LUM2_01_gentekn.html, 1997

Genteknik , 1.8 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Genteknik


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Genteknik eller som på något sätt är relaterade med Genteknik.

3 Responses to “Genteknik”

 1. Sofia on 10 Dec 2007 at 7:05 e m #

  Jättebra text för den som letar efter information om just genteknink. Precis vad jag gör! :)
  Jag håller på med en skoluppgift om genteknik och om man ville ha lite högre betyd var man tvungen att söka på nätet. En av de frågor som jag har fått är vad religionen anser om detta. Jag förstår inte riktigt hur man kopplar ihop detta med religon, och är tacksam om jag skulle kunna få svar på något sätt.
  Än en gång, jättebra skrivet! :)

 2. Nisse on 13 Apr 2008 at 4:11 e m #

  Kopplingen mellan religion och genteknik kan kopplas till religionens syn på det “heliga” livet. Livet är något som gud har skapat, varför det inte finns utrymme till antropogena ingrepp. Gentik tillåter helt enkelt att vi kan leka med livet. Livet är dock heligt och skall icke röras, vilket gentekniken föranleder. Likväl kan gentekniken även bidraga till att guds gåva, i form av ett barn, kan aborteras (dödas enligt konsverativa kristna) då undersökningar kan visa på skada hos barnet som föräldrana inte vill veta av.

  Förövrigt är personens åsikter ovan ganska korkade även om en del fakta är korrekt.

 3. Julia on 07 Feb 2011 at 6:07 e m #

  Jag håller på att skriva en artikel till skolan, just om genteknik. Precis vad jag behövde! :)

Kommentera Genteknik

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2