.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Groddjur

Ämne: Biologi, Djur
| Mer

Stam: Ryggsträngsdjur
( Chordata )

Understam: Ryggradsdjur
( Vertebrata )

Klass: Groddjur
( Amphibia )

Störst och minst

Sveriges största groddjur är Paddan som kan bli upp till 15 cm lång, Sveriges minsta groddjur är Lövgrodan som är ca 5 cm lång.
Världens minsta groddjur är en groda som finns i Kuba som är ca 10 mm lång, Världens största groddjur är den kinesiska vattensalamandern som kan bli 1 m lång och väga upp till 12 kilo!

Groddjuren

Det finns ca 4000 arter groddjur i världen, men bara 13 av dem finns i Sverige.
Det som skiljer groddjuren ifrån andra djur är att de kan vara både i vattnet och på land. När de små bor de i vattnet och har gälar, och när de blir större flyttar de upp på land och får lungor som de andas med.
I gruppen groddjur är det grodor, paddor, vattensalamandrar, salamandrar & maskgroddjur.

Groddjur i Sverige

Groda
Grodor sover hela vintern i hålor i marken. När de vaknar på våren ger de sig iväg till något vatten för att para sig. Då kan tusentals grodor ha samlats i samma sjö, och man kan höra hanarna kväka för att locka till sig honor och för att jaga bort andra hanar. När äggen är lagda lever grodorna på land resten av sommaren. Varje ägg har ett slemmigt hölje av gelé omkring sig. När ägget blir ett grodyngel får det en svans och andas med gälar. Sen växer benen ut och svansen försvinner. När grodan är färdig kravlar den upp på land och får lungor. Då är den ca. 10-12 mm. Lång.
Grodor äter insekter och smådjur som de fångar med sin långa, klibbiga tunga.
Det finns 9 grodarter i Sverige.

Padda
Paddan hoppar inte, som grodan, utan den kravlar fram. Den är större än grodan och har vårtig hud. Bakom öronen har den en knöl som innehåller ett gift. Giftet smakar illa, därför blir paddan inte uppäten av rovdjur. Under vintern ligger paddan i dvala, precis som grodan. Honan är större än hanen och lägger sina ägg i “snören”. Paddor äter också insekter och smådjur som de fångar med sin tunga (precis som grodorna.). Det finns 3 arter av padda i Sverige: vanlig padda, stinkpadda och grönfläckig padda.

Vattensalamander
Vattensalamandrar lever på land och på fuktiga ställen under stockar och stenar större delen av sitt liv, men på våren söker de sig till vatten för att para sig. Hanarnas vårdräkt är färggrann och har en taggig kam på ryggen och stjärten. Med den stiliga vårdräkten lockar de till sig honorna. När parningstiden är slut försvinner färgerna och hanar och honor ser likadana ut igen. Vattensalamandrar är nattdjur och äter smådjur som de fångar med munnen. Under vintern ligger de i dvala i en håla i marken eller i bottenslammet i en sjö. I Sverige finns 2 arter av vattensalamandrar: större vattensalamander (ca 15cm lång.) och mindre vattensalamander (ca. 10cm lång.). De är ganska lika och lever på ungefär samma sätt.

GIFTIGA GRODDJUR

En av världens giftigaste grodor är Pilgiftsgrodan. Den är svart-gul för att rovdjur inta ska äta den, och om ett rovdjur äter den kommer den ihåg färgen och undviker grodan i fortsättningen. Även grodor som inte är lika giftiga har en liknande färg så att dom inte blir uppätna av rovdjur, det kallas mimicry. Ett exempel är Mantelgrodan, som har den starka färgen men inte giftet.
pilgiftsgroda mantelgroda

HUR GRODDJUR FÖRÖKAR SIG

Groddjuren kan bara föröka sig i vatten.
Grodorna är till en början larver som lever i vattnet innan de blir vuxna och lever på land istället. Honan lägger sina ägg i vattnet där de kläcks till grodyngel med en väldigt bra utvecklad svans som de förflyttar sig med. När den växer och blir vuxen försvinner svansen och bak-och frambenen växer ut så att den kan förflytta sig på land. Efter att benen har växt ut flyttar den upp på land.

ROLIGA FAKTA

Grodan och paddan är dom enda ryggradsdjuren utan svans.
Groddjuren andas med lungor, som människor, men de andas också genom huden.
Men för att detta ska funka så krävs det att huden är fuktig,

Groddjur, 2.9 out of 5 based on 15 ratings
| Mer
Betygsätt Groddjur


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Groddjur eller som på något sätt är relaterade med Groddjur.

One Response to “Groddjur”

  1. Råd om hittade grodor on 05 Aug 2010 at 4:33 e m #

    Hej! Jag har lite frågor angående grodor. Jag har 3 stycken som jag hittat ute i ett akvarium men jag vet inte hur jag ska mata dom eller med vad? Sen undrar jag hur stora dom blir och vad jag borde tillsätta i akvariumet. Är det något speciellt jag borde veta? skulle vara glad om jag kunde få svar fort. Vill inte misslyckas igen. Mvh Amanda

Kommentera Groddjur

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2