.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Guantanamobasen

Ämne: Samhälle
| Mer

Syfte

Får något år sen fick jag läsa i tidningen om vad som hänt på Guantanamo basen, jag förstod inte hela sammanhanget i tidningen men tyckte det var hemskt och hela artikeln fångade mitt intresse. När vi fick uppgiften att jobba om USA stod valet mellan Guantanamobasen och dem olika sekterna som finns i USA, men efter att ha tänkt igenom mitt val bestämde jag mig för Guantanamobasen för att det är lättare att få information och det är något som berör folk över hela världen, inte bara USA. Jag tycker att händelsen är viktig för att många inte tror att människor behandlas på det sättet som fångarna på Guantanamo görs längre, men det händer oftare än vad dem flesta tror. Eftersom det finns fångar från hela världen som suttit fängslade där så är hela händelsen och intresset så stort.. Jag vill med arbetet lära mig mycket mera om basen och varför människor har behandlats och fortfarande behandlas så här. Det står mer om vad jag vill veta på frågeställningar.

Metod

För att leta upp fakta om Guantanamo hade jag tänk använda Internet, och söka inom Wikepedia. Men det fanns inte så mycket information på sidan så jag letade vidare och hittade en organisation som länge velat att Guantanamo ska stängas. Dem berättar tydligt om fängelset på hemsidan och även har pratat med flera ut av fångarna där. Det finns även många fler organisationer som har gått emot basen och jag har tänkt titta lite mer på vad dem säger om hela saken.

Inledning

Guantanamo basen heter egentligen Bay Naval Bas och ligger i sydöstra Kuba, men basen tillhör sedan 1903 efter det Spanskamerikanska kriget USA. Efter bombningen av World Trade Center och kriget mellan USA och Irak har basen används som fång och terrorist läger. Det är osäkert vad som egentligen händer och har hänt på basen eftersom det är lite information som kommer ut. Basen används mestadels som läger för misstänkta terrorister där man förhör dem misstänkta under mycket lång tid och under hårda omständigheter. Det är även osäkert hur lagarna fungerar där eftersom basen inte ägs av Kuba och inte ligger i USA, fast än USA äger basen. Det gör att ingen av båda ländernas lagar gällde där, det har varit många ändringar i den frågan. Dem som är fångar kan ha satts där utan rättegång eller formella brottsanklagelser, vilket gör att bland dem flera hundra fångar som sitter där, finns det troligtvis oskyldiga.

Frågeställningar

Är det helt rätt att människor som man inte ens är säkra på om dem är skyldiga eller inte tvingas gå igenom allt detta och sitta som fånge på basen? Vad säger presidenten George Bush om basen? Hur länge hade misshandeln på basen fortsatt om inte alla olika föreningar för människors rättigheter fått informationen och sagt emot? Hur kan basen komma undan lagarna, och varför har USA basen som tillhör Kuba?

Spanskamerikanska kriget

Kriget bröt ut 1898, och under dem år som kriget varade över tog USA dem flesta av Spaniens kolonier, som Kuba, Guam, Filipinerna och Puerto Rico. Den 25 april 1898 förklarade USA’s president krig på grund av en explosion i Havanas hamn. Enligt USA var det en Spansk mina och det blev start skottet på det fem år långa kriget. Kuba blev efter kriget självständigt, men konflikterna mellan USA och landet fortsatte efter att kriget avslutades. Under kriget tog USA makt över basen vid Guantanamos kust, och enligt USA hyr dem basen på obestämd framtid sen dess. Kuba får varje år en stor summa pengar för basen men dem vägrar ta emot pengarna och säger att basen blev tagen med våld och att den egentligen tillhör Kuba. Landet har gjort flera försök att ta tillbaka basen men misslyckats. Jag har sökt en hel del om vad basen användes som innan, men bara kommit fram till att den troligtvis användes som någon form av krigsbas. Jag har även kollat upp varför USA var s angelägna att ha basen, men inte hittat något. Jag tror att dem villa ha den mest för att ha kvar en fot i Kuba och kunna ha en form ut av läger där. Dem startade ju dels kriget för att dem villa ta över Kuba (tror jag) och därför var det ett bra drag statistisk. Sen att det visade vara sig en bra idé att hålla kvar fångar där var nog mest ett bra sammanträffande för USA.

11 september

11 september- attackerna var en serie planerade attacker mot tvilling tornen World Trade Center. Attackerna utfördes av 19 personer som hade kopplingar till nätverket al-Qaida och dess grundare Usama bin Ladin. Attacken gick ut på att personerna övertog fyra flygplan, två ut av planen flög in i tvillingtornen och skapade stor skada. Flera tusen människor dog i attacken, och 11 september- attacken är känd som den störta attacken mot ett väst-land och som en av dem största händelserna under 2000-talet än så länge.

Från att basen blev fångläger

Några dagar efter 11 september bombningen ger presidenten, George Bush tillstånd att använda våld mot ”nationer, organisationer eller enskilda” som man tror vara inblandande i attacken eller framtida planerade attacker. I början av oktober gör militären ett ingripande mot medlemmar i al-Qaida i Afghanistan. En månad senare ger president George Bush en order till militären som gör att fångarna inte kan ställas inför USA’s domstol på grund av att dem inte är medborgare i USA.

I januari år 2002 förs dem första fångarna över till en plats på basen som kallas Camp X-ray från Afghanistan. En månad senare skriver George Bush under på att fångarna där inte kan ses som krigsfångar. Detta gör att ”artikeln 3” som hindrar att fångarna utsatts för kränkande behandlingar och fysikiska skador inträffar, inte gäller fångarna på basen.

I april samma år har det kommit fram att en amerikans medborgare har suttit på Camp X-ray, han förflyttas till ett militär läger i USA senare. Några dagar senare flyttas ett antal fångar från Camp X-ray till Camp delta. Den andra december samma år godkänner försvarsminister Donald Rumsfeld vissa förhörs metoder, som går ut på att sätta huvor på dem misstänkta samtidigt som dem förhörs även att klä av dem nakna. Han godkände också att fångarna skulle hållas isolerade och att hundar skulle användas för att ”framkalla stress”. Sex veckor senare drar han tillbaka sitt godkännande. Men under 2003 tillåter han vissa av metoderna ändå.

Den tredje juli 2003 meddelar Pentagon att George Bush har ställt sex fångar under en special domstol. Två ut av dem fångarna återvände sedan utan att åtalas tillbaka till Storbritannien.

Under år 2004 färdigbyggs Camp V på Guantanamo, den amerikanska domstolen kan handlägga ansökningar om prövning av det lagliga i frihetsberövandet av Guantánamofångarna, Pentagon berättar att inom en snar framtid ska fångarna på Guantanamo kunna sättas inför en special domstol. Men senare kommer fallet om Salim Hamdans gör att det blir problem och rätten avskaffas.

Under år 2005 kräver Amnesty International att Guantanamo ska stängas, det gör även FN-experter och före detta presidenterna Bill Clinton, Jimmy Carter och flera organisationer som stödjer människors rättigheter. George Bush undertecknar lagen 2005 som förbjuder för hård behandling av fångarna och gör så att dem kan ställas inför special militär domstol.

Den tionde juni 2006 hittas tre fångar döda, troligtvis har dem begått självmord. Samma månad bestämmer högsta domstolen att avskaffa Georges Bush order från 2001 och lagen kring ”artikel 3” upphör. I september meddelas det att 14 fångar från hemliga CIA läger har överflyttats till Guantanamo.

Under oktober ändras lagen om rättegångarna för fångarna på Guantanamo, på grund av MCI (Military Commissions Act) som fråntar USA rätten att ställa fångarna inför amerikansk special domstol, vilket dem kunde tidigare. Innan MCA tagit över domstolen försöker regeringen få alla, ännu inte färdiga ansökningar som rör Guantánamofångar avförda från domstolar. Med hänvisning till nationella säkerhetsskäl hävdar regeringen att det som de nyligen överförda fångarna vet om CIA-programmet, t ex förhörsmetoder och på vilka platser hemliga fängelser finns, inte får avslöjas.

“Ingen är nöjd med situationen på Guantanamo, men om vi verkligen vill få ner antalet fångar genom att skicka tillbaka människor, förbättras inte situationen om man bara säger att Guantanamo ska stängas. Vi måste ha praktiska förslag, praktiska sätt att gå vidare.”

Johan Bellinger III, juridisk rådgivare på USA:s utrikesdepartement, i en intervju i BBC den 20 oktober 2006.

Senare under året förs tre män till ett annat fängelse i Albanien, och 30 fångar från olika länder får återvända till respektive hem land. I början av 2007 hungerstrejkar tiotals fångar på grund av sättet hur dem behandlas och levde, några av dem tvångsmatas tillslut. I februari skickas sju män till hem till Saudiarabien, och den 20 februari tar MCI över alla fall och ändrar resultaten som tidigare (lägre) domstolar kommit fram till.

I mars hålls den första rättegången av MCA, som handlar om en australisk fånge som erkänner att han stött terrorism, han döms till 7 års fängelse. Sex fångar återvänder hem, varav en var från Storbritannien, en man från Kenya åker fast och blir även han satt på Guantanamo på obestämd framtid. I april sänds två män till hem, och en man som tidigare suttigt på ett hemligt CIA fängelse blir förflyttad till Guantanamo, man hittar även en till man död i sin cell, allt tyder på att han tagit självmord. Under juni förflyttas fyra män till Jemen och två till Tunisien, två nya fångar blir satta på Guantanamo på obestämd framtid.

Den 4 juni ställs Omar Khadr in för MCA Salim Ahmed Hamdans, han blev satt på Guantanamo när han bara var 15 år gammal. Oväntat nog ansåg MCI att han inte var klassad ”olagliga fientliga stridande”, det är bara fångar klassade i den gruppen som får ställas inför rättegång och allting skjuts upp på obestämd framtid och Omar fick sitta kvar så länge. I slutet av månaden vägrade den domare som skulle hålla i Omars fall att ta upp fallet igen, och ville inte fortsätta. Han ansåg att åklagaren inte kommit fram med några nya bevis. Under samma tid skickade 145 kongressledamöter brev till George Bush och uppmanade honom att stänga Guantanamo. I mitten av juli skickades ytterligare 16 fångar hem till Saudiarabien.

Den 16 juli 2007 talar senator Dianne Feinstein till stöd för ett tillägg som hon och senator Tom Harkin föreslagit. Det kräver att president Bush stänger Guantanamo inom ett år, att alla fångar under detta år förs därifrån och att inga fångar ska placeras i fängelser under amerikansk kontroll utanför USA.

I september anser en organisation förkortad CMCR att MCA gjorde ett misstag gällande Omars rättegång och att åklagaren inte fick lägga fram alla sina bevis, men det är oklart om dem tänker överklaga. I slutet av december släpps fyra britter från Guantanamo.

Siffror i Guantanamo

• Sammanlagt har över 800 fångar suttigt på Guantanamo.

• I slutet av 2007 satt nästan 300 fångar kvar.

• 17 stycken av dem som suttigt på Guantanamo blev förflyttade dit innan dem var 18, fyra av dem fanns fortfarande kvar i slutet av 2006.

• Det finns rapporterat barn runt 13 som suttigt på Guantanamo.

• Av dem nästan 470 män som blivigt friade har några bland annat kommit ifrån, Sverige, England, Danmark, Ryssland Irak, Frankrike, Iran och Tyskland.

• Fallet som handlade om den man från Australien är hittills den ända som fått någon dom efter MCI’s rättegång.

• Tio olika fångar har som Omar ansets vara oklassade för en rättegång.

• Över 40 självmordsförsök har rapporterats från Guantanamo.

• Över 200 fångar han inlett en hungerstrejk vid olika tillfällen.

• Efteråt har det visat sej vara lite strul mellan förflyttningarna med fångarna till Guantanamo och det kan ha funnits en hel del pengar inblandande.

Vad säger fångarna?

Omar Khardi från Kanada, sattes på basen när han bara var 15 år. Han blev skottskadad och är nästan blind efter dem tre skott han träffades av i juli 2002, efter det tog dem in han till förhör. Han hölls först på en Amerikans bas i Afghanistan, och trots att han var alvarligt skadad började förhören där direkt. Han bad flera gånger om smärtlindare mediciner men fick inte det. Under förhören fick han en påse över huvudet och hundar togs in i rummet för att skrämma honom, kallt vatten kastades på honom, hans händer var bundna över en dörrkarm och han tvingades stå så i timmar, han tilläts inte använda toaletten och blev tvingad att urinera på sig själv. Kanada skickade en begäran om att få träffa Omar men den avslogs. Omar förflyttades i oktober till Guantanamo, där han skulle ”behandlas på ett lämpligt sätt i förhållande till sin ålder och status”. Omar berättade att så fort han kom till basen började tortyren. Han blev fast kedjad i extremt kalla rum och han lyftes i nacken och blev ner kastad mot marken, och även misshandlad av vakterna. Han satt först i Camp V basen och sen i Camp IV där han sattes i en isoleringscell i månader och bara fick rast var femte dag.

Jamal al-Harith är en tre barns pappa från England och satt på Guantanamo basen i två år, han säger att den misshandeln inte var i närheten lika jobbig som den pysiska tortyren, sår läker men minnena finns kvar för livet. Jamal var en av dem två första fångarna som fick återvända hem. Han berättar att offren på Guantanamo kunde ligga fast kedjade på marken upp till 15 timmar, och att dem bara fick duscha en gång i veckan. Jamal berättar även om den pysiska misshandeln. Där unga, oerfarna och väldligt religiösa män blev tvingade att titta på prostituerade västerländska kvinnor dansade och onanerade framför dem. Det kanske inte låter så farligt, men för dessa män stred det mot hela deras religion och det fanns inget som fick dem att skämmas mera. Det kunde ta flera veckor för en som blivigt utsatt för det att berätta för en vän, så hemskt tyckte dem att det var. Jamal krävde att behandlas med en mänskligt, och dem mänskliga rättigheterna fick han svaret att han inte hade några rättigheter. Han började senare se upp till hunden som gick en bit ifrån. Hunden hade större bur än fångarna, en gräsfläck han kunde springa på, en hundkoja som skydd för solen och rent vatten hela tiden. När han bad om att bli behandlad som hunden fick han svaret att hunden till hörde USA’s armé.

Tortyr dränkning

CIA har nu senare erkänt att dem har använt ”stimulerande dränkning” vid tre olika förhör. Stimulerande dränkning räknas som tortyr och är emot dem internationerna, detta hände mellan 2002 och 2003 och den 6 februari 2008 kom erkännandet och det skall göras en utredning. Man kan enkelt se hur USA kringgår reglerna som säger emot grovtortyr, och misshandel. Organisationen Amnesty säger att dränkningen bara är toppen på ett isberg.

Slutsats

Jag tycker det är bra att lagen har ändrats nu, att fångarna kan ställas in för domstol, innan dem sätts på Guantanamo. Men det verkar inte som att det händer något för det. Frågan är fortfarande aktiv och nu när Obama ska ta över president Bush plats så tror jag det kommer att bli bättre. Obama har sagt att han vill dra tillbaka alla trupper från Irak och att han har planer på att stänga Guantanamo. Det verkar som om han kommer att kunna göra upp för George Bush sned stag. Men det ligger något i det Johan Bellinger sa. Det funkar inte bara att stänga Guantanamo och bara slänga ut alla fångar som sitter kvar, vart ska dem ta vägen? Många av fångarna kommer ju från tidigare topphemliga flängelsen och med andra ord måste dem ha utfört något brott för att bli satta där. Om man inte hittar någon annan stans att sätta dem ska alla fångar bara släppas fria? Jag ser inte det som en bra lösning heller. Men jag väntar och ser, och hoppas att Obama löser hela frågan på ett bra sätt.

Om inte 11 september bombningen hade inträffat hade inte USA: s försvar reagerat så hårt och skapat basen, och om inte kriget mellan USA och Kuba brytigt ut hade USA aldrig haft basen. Men jag tror inte det hade spelat så stor roll, om USA inte hade haft basen men 11 september bombningen inträffade hade USA satt fångarna på ett annat ställe. Då hade dem däremot inte det varit lika lätt för USA att kringgå de mänskiga rättigheterna.

Guantanamobasen, 3.0 out of 5 based on 21 ratings
| Mer
Betygsätt Guantanamobasen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Guantanamobasen eller som på något sätt är relaterade med Guantanamobasen.

Kommentera Guantanamobasen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2